Persbericht - Dat we ons wat minder fit voelen op het moment dat we een nacht wat minder hebben geslapen, is voor de meesten natuurlijk geen verrassing.
Gemiddeld slapen we 7 tot 9 uur en kan het een keer voorkomen dat we om wat voor reden dan ook wat later naar bed gaan dan normaal, waardoor we te maken hebben met een kortere nacht. Wanneer de een keer gebeurt is het niet zo heel erg en kom je vaak met een goede kop koffie wel over je eerste dip, maar wat is eigenlijk de invloed van een slechte nachtrust op je prestaties op het werkt wanneer dit meer regel dan uitzondering is? Wist je namelijk dat er ontzettend veel mensen zijn die problemen hebben met slapen?
Het belang van een goede nachtrust wordt door velen ontzettend onderschat. Het is dan dus ook niet zo heel vreemd dat er meer mensen zijn die serieus problemen hebben met het goed in slaap komen, dan we eigenlijk weten? De voornaamste reden dat we slecht of niet goed slapen, is stress die we ervaren op ons werk of in het dagelijks leven. Nu is dit een keer niet erg, bijvoorbeeld wanneer je aan de vooravond staat van een belangrijke presentatie, maar dan spreken we eerder van een ‘gezonde’ spanning. De andere oorzaak van een mindere nachtrust, is de kwaliteit van het bed en vooral het matras. Zorg er daarom dus ook voor dat je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen een kwalitatief goed bed aanschaft, zodat ook zij goed kunnen slapen. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld houten bedden of boxsprings, afhankelijk van je budget en wensen. Daarbij komt natuurlijk ook dat wanneer je kinderen goed slapen, jij dit meestal ook doet.
Een goede nachtrust is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam en ook vooral voor onze geest. Als we niet genoeg slaap krijgen, heeft dit direct gevolgen voor onze algehele prestaties. Door slaaptekort kunnen we ons moe voelen, hebben we moeite met concentreren en missen we vaak creativiteit en productiviteit in ons werk. Dit gebrek aan focus kan leiden tot fouten, verminderde efficiëntie en reageren we vaak wat later dan we normaal doen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit op lange termijn serieuze problemen kan veroorzaken op het moment dat je op je werk de nodige steken laat vallen. Voor onze kinderen geldt dit natuurlijk ook. Heb je het gevoel dat je kinderen ‘s ochtends moeite hebben om op tijd uit hun peuterbed huisje te stappen, dan is het goed om ze misschien eens wat eerder naar bed te doen. Je wilt namelijk niet dat je wordt gebeld door school dat je kinderen rond de klok van 12 aan het knikkebollen zijn.
Naast dat we wat vermoeider zijn bij te weinig slaap, heeft het ook directe invloed op onze cognitieve functies. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een verminderd geheugen, wat ervoor kan zorgen dat je bepaalde dingen vergeet die wel belangrijk zijn op dat moment. Ook zien we vaak dat je een stuk minder snel informatie kunt opnemen, waardoor de kans bestaat dat je niet alles tot je neemt wat je wel zou moeten en kun je je lastiger concentreren. Zorg er dus voor dat je goed slaapt en heb je hier al langere tijd problemen mee, dan is het advies om eens langs de huisarts te gaan en je problemen bespreekbaar te maken.