Persbericht - Het komt vroeg of laat wel eens voor dat je te maken hebt met een zieke of arbeidsongeschikte medewerker. Het is belangrijk om te weten wat je verplichtingen zijn bij arbeidsongeschiktheid. Zijn er bijvoorbeeld alternatieve werkzaamheden die je je werknemer kunt aanbieden? Heb je al een plan voor een goede re-integratie? In dit artikel nemen we je mee in de aspecten waar je op moet letten bij een arbeidsongeschikte werknemer.
Het komt vroeg of laat wel eens voor dat je te maken hebt met een zieke of arbeidsongeschikte medewerker. Het is belangrijk om te weten wat je verplichtingen zijn bij arbeidsongeschiktheid. Zijn er bijvoorbeeld alternatieve werkzaamheden die je je werknemer kunt aanbieden? Heb je al een plan voor een goede re-integratie? In dit artikel nemen we je mee in de aspecten waar je op moet letten bij een arbeidsongeschikte werknemer.
Je medewerker is arbeidsongeschikt als hij of zij de huidige werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Iemand kan ook deels of tijdelijk arbeidsongeschikt zijn. Dit kan zijn als je werknemer bijvoorbeeld een blessure heeft. Het is daarom aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dat verzekert de werknemer van een vast inkomen als hij of zij niet meer kan werken door ziekte of een ongeval.
Indien je werknemer niet volledig arbeidsongeschikt is, dan kun je in dat geval ook nadenken over alternatieve werkzaamheden. Dit kan resulteren in een snelle terugkomst op de werkvloer. Een aantal tips voor alternatieve werkzaamheden:
Bij de zorg van een arbeidsongeschikte werknemer sta je er niet alleen voor. Als werkgever ben je eindverantwoordelijk voor toepassing van de Arbowet en de Wet verbetering Poortwachter. Je bent uiteindelijk verplicht deskundigen in te zetten tijdens het proces. Ga met een arbo-arts of bedrijfsarts in gesprek. Een casemanager helpt je bijvoorbeeld bij iedere stap die je moet zetten.
Een arbeidsongeschikte werknemer kan dus altijd voorkomen. Zorg voor een goede voorbereiding mocht dit gebeuren. Lees je goed in over het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In veel gevallen is de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar. Een deel hiervan krijg je terug via de inkomstenbelasting. Schakel te allen tijde deskundigen in die je in dit proces begeleiding bieden. Mocht je werknemer alsnog wat kleine taken kunnen uitvoeren, kijk samen dan naar alternatieve werkzaamheden om uit te voeren.