Persbericht - Schoonmaakbedrijf CSU, onderdeel van Total Care, overhandigde op Duurzame Dinsdag de Pocket Duurzaamheid aan Chris Jansen, Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu.
Uden , 5 september 2024 – Schoonmaakbedrijf CSU, onderdeel van Total Care, overhandigde op Duurzame Dinsdag de Pocket Duurzaamheid aan Chris Jansen, Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu. Met deze pocket roept CSU overheden, bedrijven en mensen op om schoonmaak duurzamer te maken.
De Pocket Duurzaamheid is een praktische gids die antwoord geeft op vragen zoals: wat betekent duurzaam schoonmaken? En: hoe kun je als individu of organisatie duurzame impact maken? Het doel is een uniforme standaard in de sector te realiseren door aspecten zoals CO₂-reductie, circulariteit en goed werkgeverschap in de schoonmaaksector te integreren. Op deze manier wil CSU het omvangrijke thema ‘duurzaamheid’ concreet maken, met een pakket aan praktische en bewezen maatregelen.
Duurzame initiatieven stimuleren
Op Duurzame Dinsdag worden jaarlijks awards uitgereikt aan initiatieven die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Als partner van het event reikte CSU, samen met Tzorg en Zizo (ook onderdeel van Total Care), dit jaar een van deze duurzaamheidsprijzen uit. Daarnaast greep CSU de gelegenheid aan om de Pocket Duurzaamheid verder toe te lichten. De pocket belicht diverse belangrijke aspecten van duurzaam schoonmaken, zoals chemievrij schoonmaken, waterbesparing en het verminderen van het woon-werkverkeer door dagschoonmaak. Daarnaast benadrukt het de waardering voor schoonmaakmedewerkers en het belang van hun werk. CSU roept bedrijven onder meer op om dagschoonmaak toe te passen, zodat schoonmaakmedewerkers zichtbaarder worden op de werkvloer en meer werkgeluk ervaren.
Consumenten, bedrijfsleven en overheden beïnvloeden
Met de deelname aan Duurzame Dinsdag én de introductie van de Pocket Duurzaamheid doet CSU een dringende oproep aan consumenten. Zij worden uitgenodigd om hun schoonmaakgewoonten onder de loep te nemen, zich bewust te worden van de impact hiervan op het milieu en duurzame maatregelen te nemen. Bedrijven worden ook aangemoedigd om duurzamere schoonmaakmethoden toe te passen en daarnaast hun schoonmaakpersoneel de erkenning te geven die zij verdienen. CSU dringt er bij overheden op aan om beleid te ontwikkelen dat de overgang naar duurzame schoonmaakprocessen versnelt. Deze gezamenlijke inspanningen zijn essentieel om de klimaatdoelstellingen te bereiken en een gezondere leefomgeving te creëren.
Niels van Geenhuizen, Manager Duurzaamheid bij Total Care en jurylid van Duurzame Dinsdag, benadrukt het belang van deze dag: “Duurzame Dinsdag is een symbolische dag waarop innovatie en duurzaamheid samenkomen. Het biedt zowel de politiek, het bedrijfsleven als de consument een kans om een duurzame en sociale impact te maken. Schoonmaak vindt immers overal plaats, in het bedrijfsleven, het openbaar en bij mensen thuis. De pocket laat zien dat iedereen direct actie kan ondernemen. Het is nu aan overheden om deze initiatieven te ondersteunen door passend beleid te vormen, zodat duurzame ambities concreet worden. Het goede nieuws: duurzaamheid zit in een klein hoekje. In de keukenkastjes op kantoor, en ook thuis. In machines, mobiliteit, middelen en materialen. Het zit in de duurzame keuzes die medewerkers en partners in de keten kunnen maken. En niet te vergeten, het bevindt zich in het werkgeluk en de waardering voor de mensen die het werk uitvoeren. We plaatsen de mens centraal.”
Met de introductie van de Pocket Duurzaamheid zet CSU de volgende stap in het bevorderen van duurzame schoonmaak. De komende maanden gaat CSU samenwerken met partners en klanten om de inzichten uit de pocket te implementeren in de dagelijkse schoonmaakpraktijk. Klik hier voor meer informatie en om de pocket te downloaden.
Meer informatie over Duurzame Dinsdag, de prijswinnaars van dit jaar en het trendrapport 2024 is hier te vinden.