Persbericht -
83% van de bedrijven in Nederland verwacht in 2024 slachtoffer te worden van een cyberaanval, maar slechts 23% is hierop voorbereid. Dat blijkt uit een onderzoek van Cloudflare. Hoe kan het dat organisaties zich onvoldoende voorbereiden op een groot risico als cyberaanvallen? Dit is het gevolg van onvoldoende risicomanagement. Wil jij zeker weten dat je goed voorbereid bent op actuele dreigingen? Lees dan hier welke stappen je kunt nemen voor gedegen risicomanagement.
Iedere organisatie staat voor andere uitdagingen. Bovendien veranderen die uitdagingen constant door interne en externe factoren. Om risico’s het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk om in kaart te brengen met welke risico’s jouw organisatie te maken heeft. Dit doe je bijvoorbeeld met specialistische risicomanagementsoftware. Door een grondige analyse met deze software krijg je een volledig beeld van de potentiële risico’s voor jouw organisatie.
Heb je de risico’s voor jouw organisatie in kaart gebracht? Mooi! Dan is het nu tijd om de risico’s te evalueren. Je bepaalt hoe waarschijnlijk het is dat een risico incidenten veroorzaakt en hoe groot de impact van die incidenten dan is. Op deze manier zie je welke risico’s de hoogste prioriteit hebben. Het is ook belangrijk om de risicotolerantie van je organisatie vast te stellen. Vergelijk deze tolerantie eens met de geïdentificeerde risico’s. Vallen er risico’s buiten de tolerantie? Dan is het zaak om passende maatregelen te treffen door middel van een risicobeheersingsplan.
Nu je weet welke risico’s er spelen binnen jouw organisatie en welke de hoogste prioriteit hebben, kun je een risicobeheersingsplan opstellen. Met dit plan kun je:
Dit plan bestaat dus uit maatregelen om risico’s in hun geheel te vermijden én om de schade van incidenten in te perken. Sommige risico’s kun je overdragen aan derden. Sluit bijvoorbeeld een verzekering af om je organisatie te beschermen tegen grote financiële schade. Sommige risico’s zijn klein van omvang en hebben geen ernstige gevolgen. In dit geval kunnen ze binnen de risicotolerantie van je organisatie vallen. Dankzij een goed risicobeheersingsplan heb je een goed overzicht over alle risico’s en de bijbehorende maatregelen.
Zodra je een risicobeheersingsplan hebt opgesteld, kun je de maatregelen implementeren. Het kan goed zijn dat hierdoor bepaalde processen moeten worden aangepast. Maar hoe krijg je iedereen mee? Het is belangrijk om medewerkers goed te informeren over risico’s en potentiële gevolgen als een incident plaatsvindt. Maak ze bewust van risico’s en hun verantwoordelijkheid om de organisatie veilig te houden. Vind je het lastig om medewerkers te betrekken bij veranderingen rondom risicomanagement? Bekijk dan eens dit webinar om te ontdekken hoe je medewerkers meekrijgt met veranderingen in je organisatie.
De laatste stap van risicomanagement is het blijven monitoren en, indien nodig, het herzien van de risico’s. Omdat de wereld om ons heen continu verandert, veranderen risico’s ook. Blijf daarom de risico’s en bijbehorende maatregelen actief monitoren. Is de kans op een bepaald risico minder geworden? Of is de dreiging juist hoger? Blijf de maatregelen aanscherpen en nieuwe risico’s identificeren om je risicomanagement op orde te houden. Zo zorg je ervoor dat je wél beslagen ten ijs komt wanneer er bijvoorbeeld een cyberaanval optreedt.