Nadat het papier uit drankenkartons is gewassen, persen verwerkingsbedrijven het niet-papiergedeelte, genaamd PolyAL, in grote balen. Dit is een waardevolle grondstof voor recyclers zoals Recon Polymers.
Recon Polymers is een van de tien Europese fabrieken die PolyAl op een kostenefficiënte manier verwerken, legt Dirk van Loon uit, directeur van het bedrijf. ‘Dat gebeurt met energiezuinige machines, zonder hoge temperaturen.’
Het papier uit de drankenkartons krijgt opnieuw waarde als grondstof voor papieren producten. Bas Gehlen, voormalig directeur van hygiënepapierproducent WEPA Nederland: ‘De papiervezels van drankenkartons zijn van hoge kwaliteit: ze zijn lang, zacht en bevatten weinig vulstoffen.’ Daardoor kunnen ze gerecycled materiaal gebruiken om producten zoals toiletpapier, tissues en verhuisdozen te maken.
Capaciteit opschroeven
Inmiddels is Gehlen directeur van de recycler Yellow Dreams, waar hij met de steun van drankenkartonproducent Tetra Pak investeert in een nieuwe PolyAl-recyclingfabriek in Ittervoort. Die fabriek zal jaarlijks 20.000 ton PolyAl kunnen verwerken.
Strategisch gelegen nabij de Belgische en Duitse grens, dekt de fabriek het volledige volume uit België en Nederland, en een deel van het volume uit Duitsland. De fabriek maakt gebruik van de techniek die Recon Polymers eerder ontwikkelde.
Hoe zat het ook alweer: recycling van drankenkartons in Nederland
Drankenkartons, zoals die voor sap of zuivel, bestaan uit verschillende materialen: gemiddeld 70 procent karton, 25 procent kunststof en 5 procent aluminium. Het papier wordt al veel gerecycled, bijvoorbeeld voor hygiënepapier. Het kunststof en aluminium, samen PolyAl genoemd, vormen een nieuwe herbruikbare grondstof die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor transportpallets en meubels.
In de tweede helft van 2023 werd 24 procent van het totale gewicht aan drankenkartons gerecycled. In 2024 wordt verwacht dat de wettelijke doelstelling van 37 procent zal worden gehaald. In 2030 moet dat percentage oplopen tot 55 procent.
Afnemers van gerecycled materiaal
In een eerder webinar van Change Inc. kwam het capaciteitsprobleem in de keten van drankenkartonrecycling ter sprake. Is dat probleem nu opgelost met de nieuwe fabriek van Yellow Dreams en die van Recon Polymers?
Gedeeltelijk, denkt Gehlen. ‘In een circulaire keten moet de capaciteit van alle schakels omhoog’, zegt hij. ‘Dat geldt niet alleen voor papierverwerkers en PolyAl-recyclers, maar ook voor de afnemers van gerecycled materiaal.’
Een van die afnemers is AVK Plastics, een bedrijf dat al jaren nieuwe producten maakt van gerecycled plastic via spuitgietprocessen. ‘We werken met verschillende stromen recyclaat’, zegt Arno Kanters, directeur van AVK Plastics.
AVK Plastics ontwikkelt zijn producten op basis van een ‘receptuur’ die verschillende materiaalstromen combineert, zodat het eindproduct de gewenste eigenschappen krijgt. ‘Dankzij onze samenwerking met Recon Polymers kunnen we nu kunststof transportpallets maken die voor 20 procent uit PolyAl bestaan. Inmiddels verwerkten we al 3.000 ton gerecycled PolyAl.’
Lees ook: Hoe deze Nederlandse plasticrecycler wél succesvol blijft in moeilijke markt
Transparantie
De samenwerking tussen Recon Polymers en AVK Plastics, en straks ook Yellow Dreams, vraagt om heldere, transparante afspraken voor de lange termijn. ‘Daar heeft iedereen de mond vol van’, volgens Van Loon. ‘Maar dan moet je het wel echt doen. Onze keuzes aan het begin van het proces kunnen namelijk invloed hebben op de latere schakels.’
Recon Polymers deelt zelfs openlijk zijn winst- en verliesrekening. ‘Zo kunnen wij meedenken over mogelijkheden om de kosten te verlagen’, zegt Kanters.
Niet blindstaren op prijs
Hoewel prijs een belangrijke factor blijft, benadrukt Kanters dat het belangrijker is om een stabiel productieproces te hebben. ‘Op de korte termijn konden we een goedkopere gerecyclede grondstof kiezen dan het PolyAl van Recon Polymers. Maar nu kunnen we op lange termijn blijven rekenen op dezelfde kwaliteit en hoeveelheid materiaal van hen. Dat zorgt ervoor dat onze producten marktcompetitief blijven.’
Verplicht recyclaat
Van Loon pleit voor overheidsmaatregelen die het gebruik van gerecycled materiaal belonen. Kanters waarschuwt echter dat dergelijke maatregelen niet altijd eenvoudig zijn. Het gebruik van recyclaat in kunststofrecepturen vraagt namelijk om aanpassingen in productieprocessen, die normaal gesproken zijn ingesteld op virgin materiaal. ‘Veel bedrijven zullen in de problemen komen als ze verplicht worden om gerecycled materiaal te verwerken in hun processen.’
Licenties
Volgens Gehlen is het belangrijk dat het aantal afnemers van gerecyclede kunststofproducten, zoals de transportpallets van AVK Plastics, groeit. ‘Dan komt de economie vanzelf op gang’, zegt hij.
Yellow Dreams en Recon Polymers werken momenteel aan een licentiestructuur voor hun technologie. Het doel is om de techniek die PolyAl recycleerbaar maakt wereldwijd toe te passen, vooral op plekken waar veel van het materiaal beschikbaar is en dicht bij afnemers van gerecycled materiaal. Zo blijven de transportafstanden kort.
Andere producten
En dan is het zoeken naar de volgende ‘transportpallet’ om het gerecyclede materiaal in kwijt te kunnen. Want hoewel transportpallets misschien oninteressante producten lijken, zijn ze letterlijk overal.
Van Loon: ‘We zoeken naar volumemakers die veel materiaal bevatten en vaak gebruikt worden. Idealiter kunnen we deze producten ook tracken, zodat we altijd weten waar de grondstof is. Pas dan kunnen we beginnen met inzamelen en recyclen. Dat is de kern van een circulair model.’
Deze, en nog veel meer onderwerpen passeerden de revue tijdens het webinar van Change Inc. en Tetra Pak op 3 december jl. Wil jij het hele webinar terugkijken? Bekijk dan de video hieronder: