1. Relschoppers moeten betalen voor schade ondernemers
Gisteravond is er weer op tien plekken gereld door jongeren vanwege de avondklok. Zeker 151 relschoppers zijn opgepakt. In Den Bosch zijn meerdere winkels geplunderd en in Rotterdam werd onder meer een supermarkt leeggeroofd en een politiebureau vernield. De protesten leveren extra kopzorgen op voor ondernemers. RTL Nieuws meldt dat verzekeraars de schade zeker op de relschoppers zullen proberen te verhalen. Afgelopen weekend waren ondernemers in Venlo, Eindhoven en Enschede al de pineut. Ook minister Grapperhaus van Justitie vindt dat de schade op de relschoppers en plunderaars verhaald moet worden. Voor iemand van 20 of 21 is een rekening van tienduizend euro een hoop geld, aldus Grapperhaus.
2. Coronajaar 2020 kostte 255 miljoen banen
Door de coronacrisis zijn in 2020 wereldwijd 255 miljoen voltijdsbanen verloren gegaan. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de Verenigde Naties. Het gaat om een daling van 8,8 procent van het aantal werkuren ten opzichte van 2019. Nederland deed het relatief goed, met een daling van 4,3 procent. België had te maken met een daling van 7,3 procent. Het EU-gemiddelde bedroeg 8,3 procent. Italië (13,5 procent) en Spanje (13,2 procent) kregen relatief de hardste klappen. De werkgelegenheid liep wereldwijd harder terug voor vrouwen dan voor mannen.
3. Paul van Riessen nieuwe Quote-hoofdredacteur
Onze collega’s van Quote hebben een nieuwe hoofdredacteur: Paul van Riessen, de voormalige adjunct-hoofdredacteur. Van Riessen werkt al sinds 2004 bij het blad en was sinds 2010 adjunct. In een artikel over zijn benoeming schrijft Van Riessen dat hij gedurende zijn carrière wel eens fysiek bedreigd is, zelfs met de dood. Ook kreeg hij meermaals fikse claims aan zijn broek. De hoogste ging om een bedrag van 60 miljoen euro, ‘indertijd goed voor een notering in de Quote 500’, erkent de kersverse hoofdredacteur droogjes. Van Riessen werkte eerder voor BNR Nieuwsradio en een Zwolse krant. Hij volgt Sander Schimmelpenninck op, die tegenwoordig onder meer actief is als Volkskrant-columnist en documentairemaker voor de VPRO.
4. Minder AstraZeneca-vaccins? Niks daarvan, zegt EC
De boodschap dat de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca wegens productieproblemen dit kwartaal veel minder coronavaccins kan leveren, is in Brussel aan dovemansoren gericht. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft topman Pascal Soriot persoonlijk opgebeld, meldt het Financieele Dagblad. Ze heeft hem op ‘contractuele afspraken’ gewezen en op het feit dat de EU ‘significante bedragen’ in het bedrijf heeft gestoken, met als doel tijdige levering veilig te stellen. Het vaccin wordt waarschijnlijk vrijdag goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA). De EU heeft 400 miljoen doses gereserveerd, waarvan er 80 miljoen in het eerste kwartaal moesten komen. Dat worden er nu waarschijnlijk maar 31 miljoen. Minister De Jonge houdt er rekening mee dat het vaccinatietempo in Nederland omlaag gaat door de leveringsproblemen. De EU vermoedt dat de fabrikant stiekem vaccins buiten de EU heeft verkocht.
5. 65 procent minder buitenlandse toeristen in 2020
Nederland heeft afgelopen jaar slechts 7 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomd. Dat was 65 procent minder dan in 2019. Toen kwamen er nog meer dan 20 miljoen mensen voor hun vakantie naar Nederland. Dat meldt NU.nl op basis van een analyse van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). De vooruitzichten voor 2021 zijn somber. In het beste scenario komen er volgens NBTC dit jaar 9 miljoen toeristen naar Nederland. In het somberste scenario zijn er dit jaar nog eens 40 procent minder buitenlandse gasten dan in 2020.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Facebook is voor ouderen
Nog geen 20 procent van alle Nederlandse jongeren zit iedere dag op Facebook. Het gebruik van het sociale medium onder jongeren is de afgelopen vijf jaar met maar liefst 70 procent gedaald. In 2016 zat nog twee derde van alle jongeren dagelijks op de sociale netwerksite. Dat concludeert Newcom in een onderzoek onder 7100 Nederlandse jongeren van 15 tot 19 jaar. Facebook-dochters WhatsApp en Instagram worden wel nog volop gebruikt. De helft van de jongeren geeft verder aan iedere dag op Snapchat en YouTube te zitten. Zo’n 30 procent zit ook dagelijks op TikTok.
Wat we ook lazen:
- De EU verbruikt voor het eerst meer groene dan grijze stroom, al zijn we er nog láng niet. (NU.nl)
- Nederlands bedrijf ontwikkelt technologie om gewassen via satellieten in de gaten te houden. (NOS)
- MVO Nederland benoemt een minister van Nieuwe Economie. (het FD)
- Voor ruim 41 miljoen euro schade gemeld bij Fraudehelpdesk in 2020. (NOS)
- Lichtpuntje: het Moderna-vaccin zou helpen tegen mutaties van het coronavirus. (het FD)