1. Nederlandse startups halen in eerste kwartaal 720 miljoen op
In het eerste kwartaal van 2021 hebben Nederlandse startups en scaleups 720 miljoen euro opgehaald. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van KPMG. Onduidelijk is wat de consultancypartij precies verstaat onder startups en scaleups. Analist Pank Seelen van KPMG stelt dat het bedrag het dubbele is van het laatste kwartaal van 2020. Verder stelt hij dat Nederland nu zo’n vierduizend startups telt. In de biotechsector merken ze echter niets van de weelde. ‘Het gaat niet heel goed in de sector. Ik zie geen grote bedragen naar biotechbedrijven gaan’, aldus Annemiek Verkamman van brancheorganisatie HollandBio.
2. Klimaatdoelen in geding door gebrek aan investeerders
Het behalen Nederlandse klimaatdoelen is in het geding, omdat de financiële sector niet durft te investeren in duurzame projecten. Banken en pensioenfondsen vinden de risico’s vaak te groot en het rendement te laag. Dat is de waarschuwing van onderzoeksbureaus Kalavast en Berenschot. Zij menen dat er 355 miljard euro nodig is om over dertig jaar klimaatneutraal te zijn, terwijl er voor 160 tot 180 miljard geen financiering te vinden is. Als voorbeeld van moeilijk financierbare projecten noemen de onderzoekers stadswarmtenetten.
3. ABN AMRO gaat concurreren met factoringpartijen
ABN AMRO biedt ondernemers de mogelijkheid om individuele facturen aan de bank over te dragen. De ondernemer ontvangt dan 90 procent van het factuurbedrag binnen een dag na goedkeuring. Het restant volgt als de debiteur heeft betaald. De grootbank rekent hiervoor een fee van gemiddeld 2,4 procent en maximaal 4 procent van de factuur. De zogeheten ‘Snel Betaald’-oplossing is volgens de bank in het leven geroepen nu veel ondernemers door de coronacrisis lang op hun geld moeten wachten. Met de nieuwe dienst betreedt de bank het speelveld van fintechbedrijven als Factris en Floryn.
4. Ophef over mondkapjesdeal Sywert en startup-ondernemer
Opiniemaker Sywert van Lienden is in opspraak geraakt omdat hij stevig zou hebben verdiend met het verstrekken van mondmaskers aan de overheid, terwijl hij naar de buitenwereld suggereerde dat hij de inkoop non-profit deed. Sywert van Lienden richtte de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op. Onder meer CoolBlue, KLM en Randstad werkten belangeloos mee aan het project. Oprichters van de stichting zijn kennissen van Van Lienden, serie-ondernemer Bernd Damme (die onder meer zijn diamanten-startup failliet zag gaan) en Camille van Gestel. Enkele weken later richten de heren ook een commerciële bv op. In totaal wordt er voor zo’n 100 miljoen euro aan die bv’s overgemaakt. De Volkskrant meent dan ook dat het trio goed heeft verdiend aan de deals. Van Lienden stelt dat het ministerie van VWS alleen zaken wilde doen met een commerciële partij, iets wat weer door het ministerie wordt ontkend.
5. Fraude met cryptomunten neemt toe
De Fraudehelpdesk constateert dat fraude met cryptomunten steeds populairder wordt. In de eerste vier maanden van dit jaar is voor 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, in meer dan de helft van de gevallen was de fraude gerelateerd aan cryptomunten. Fraudehelpdesk benadrukt dat oplichters steeds slimmer te werk gaan en dat niet louter ‘domme mensen’ erin trappen. De organisatie verwachte dat de totale gemelde schade door beleggingsfraude dit jaar rond de 17 miljoen euro zal uitkomen. Het aantal gedupeerden ligt rond de 500. In 2018 lag dit op 5,8 miljoen euro en 168 gedupeerden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Elon Musk zou bitcoins hebben verkocht
De prijs van een bitcoin is in een week bijna met een kwart gedaald naar 44.000 dollar. Een van de mogelijke verklaringen voor die daling is dat Elon Musk op Twitter hint dat Tesla zijn bitcoins zal verkopen of heeft verkocht. Musk lijkt op Twitter in te stemmen met het idee dat de automaker zijn positie van 1,5 miljard dollar in de munt op een zeker moment ten gelde moet maken. Eerder liet Musk al weten dat Tesla geen betalingen in bitcoin accepteert.
Indeed
— Elon Musk (@elonmusk) May 16, 2021
Wat we ook lazen:
- Zelfs in coronatijd draaien maaltijdbezorgplatforms verlies, terwijl wetgevers steeds strengere regels maken. Kunnen deze bedrijven nog winstgevend worden? (Het Financieele Dagblad)
- Dropshipping, spullen verkopen zonder zelf voorraad aan te houden, is een populaire manier van ‘ondernemen’ onder tieners en twintigers. Veel verkochte producten voldoen echter niet aan de eisen en slechts een klein deel van de dropshippers is winstgevend. (de Volkskrant)
- Een Nederlandse wetenschapper maakt een tropisch eiland vrijwel muggenvrij. Dat klinkt pas echt als het paradijs! (Algemeen Dagblad)
- Waarom koop je pistachenoten, in tegenstelling tot andere noten, vrijwel altijd met schil? NRC geeft antwoord. (NRC Handelsblad)
- Iedereen werkt na corona thuis? Vastgoedontwikkelaars zetten nog vol in op de Londense kantorenmarkt. (Financial Times)