1. Geplaagd Deliveroo stopt in Nederland
Maaltijdbezorger Deliveroo houdt het voor gezien in Nederland. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend tijdens de presentatie van zijn halfjaarcijfers. De in 2015 gelanceerde Nederlandse divisie leverde te weinig op voor het bedrijf. Slechts 1 procent van alle inkomsten uit maaltijden kwamen uit Nederland, nog geen 20 miljoen euro. Deliveroo gaat over het vertrek in gesprek met zijn ‘relevante stakeholders’, meldt het FD. Het vertrek zal waarschijnlijk in november plaatsvinden.
Deliveroo maakte zich in Nederland niet populair. Het bedrijf werkt met zelfstandigen als koeriers en daarom heeft vakbond FNV een rechtszaak aangespannen. De vakbond meent dat de koeriers geen zzp’ers, maar werknemers zijn en zodoende moeten vallen onder een cao. Zowel de rechtbank als het hof in Amsterdam gaven de vakbond al gelijk. In juni adviseerde de advocaat-generaal aan de Hoge Raad om dit vonnis over te nemen, iets wat in de regel gebeurt. Deliveroo meent dat investeringen te hoog worden om de marktpositie in Nederland te verbeteren. Mogelijk doelt de Britse bezorger daarmee ook op het in dienst nemen van personeel.
Vakbond FNV ziet het vertrek van Deliveroo als een overwinning, aldus vakbondsbestuurder platformwerk Amrit Sewgobind aan het FD.
2. Musk verkoopt 7 miljard aan Tesla-aandelen
Elon Musk verkocht voor 6,9 miljard dollar aan Tesla-aandelen. Dat blijkt uit gegevens van toezichthouder SEC. Opvallend, want Musk had eind april nog getweet dat hij ‘geen verdere Tesla-verkopen’ gepland had staan. De aandelen zouden van 5 tot en met 9 augustus zijn verkocht.
Musk wil er een eventuele gedwongen overname van Twitter mee financieren, zo tweet hij. ‘In het (hopelijk onwaarschijnlijke) geval dat Twitter het sluiten van deze deal afdwingt en sommige equity-partners niet doorkomen, is het belangrijk om een noodverkoop van Tesla-aandelen te voorkomen.’
De serie-ondernemer kondigde begin dit jaar aan Twitter voor 44 miljard dollar te willen kopen, maar zag daar afgelopen maand vanaf. Twitter probeert Musk via de rechter te dwingen de deal alsnog te beklinken. Op 17 oktober volgt een rechtszaak.
3. Gorillas stelt nieuwe directeur Nederland aan
Gorillas krijgt een nieuwe directeur in Nederland. De flitsbezorger meldt dat Anastasia Dellis de nieuwe general manager wordt voor Nederland. Ze was al een half jaar commercieel directeur bij het Duitse concern, waar ze onder meer verantwoordelijk was voor de samenstelling van het Nederlandse assortiment. Ook zou ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij de samenwerking met supermarktketen Jumbo. Zo nam Jumbo-familie Van Eerd begin dit jaar een belang in de flitsbezorger en kunnen Gorillas-gebruikers Jumbo-producten bestellen.
Dellis volgt Sadik Cevik op. Cevik is benoemd tot een internationale positie als vice-president. Languit: global VP corporate development, M&A en investor relations. Samen met cfo Elmar Broscheit zal hij wereldwijd onder meer werken aan fusies, overnames en de winstgevendheid van Gorillas. Het bedrijf wil koste wat kost winstgevend worden en ontsloeg daarom in mei al driehonderd werknemers van zijn administratieve staf. Minder groeien dus, meer winst. Dat wordt nog een uitdaging voor Cevik, wiens motto ‘speed over perfection‘ is, zo zei hij begin dit jaar tegen MT/Sprout.
4. Beursgang Bol.com dit jaar van de baan
De beursgang die Bol.com dit najaar had moeten maken, gaat niet door. Dat meldt moederconcern Ahold Delhaize woensdag tijdens de presentatie van diens halfjaarcijfers. Het FD meldde het nieuws afgelopen week al op basis van ingewijden, maar het is voor het eerst dat Ahold Delhaize het zelf naar buiten brengt. De beursgang wordt uitgesteld vanwege het grillige klimaat op de beurs. Afgelopen jaar zette e-commercebedrijf Coolblue diens beursgang al vanwege dezelfde reden in de ijskast.
Bol.com profiteerde van de lockdowns, waardoor mensen vaker online producten bestelden. Nu de lockdowns voorbij zijn, gaat het minder goed met de bestelsite. Afgelopen kwartaal verkocht Bol.com 2,1 procent minder spullen. Ahold Delhaize let vanwege het onzekere economische klimaat ‘strak’ op de eigen kosten en wil daarom minder in Bol.com investeren. Het bedrijf hoopt in de komende drie jaar 250 tot 300 miljoen euro te besparen. De beursgang van Bol.com had de grootste van dit jaar aan de AEX moeten worden.
5. Coinbase verliest 1,1 miljard
Het gaat niet al te best bij cryptoplatform Coinbase. Het concern leed het tweede kwartaal van 2022 een verlies van 1,1 miljard dollar, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De omzet daalde met liefst 61 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Indertijd maakte het bedrijf nog ruim 2 miljard dollar omzet, afgelopen kwartaal was hier nog ruim 800 miljoen van over. Coinbase zal 18 procent van zijn personeel de deur uit doen, maakte het woensdag bekend.
Crypto lijdt onder het zware beursklimaat op de cryptomarkt. De bitcoin is het afgelopen half jaar sterk in waarde afgenomen. Het platform zag het aantal dagelijkse gebruikers op zijn handelsplatform dan ook afnemen. Een jaar geleden maakte het bedrijf nog 1,6 miljard dollar winst.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: ex-medewerker Twitter spioneerde voor Saoedi-Arabië
Van je werknemers moet je het maar hebben. Een voormalig medewerker van Twitter is dinsdag schuldig bevonden aan spionage voor de Saoedische overheid, meldt persbureau Bloomberg. De man, Ahmad Abouammo geheten, vergaarde e-mailadressen, telefoonnummers en geboortedata van critici op het Saoedische regime. Die speelde hij door aan functionarissen uit het land. Hiervoor kreeg hij meermaals een beloning.
Volgens de Amerikaanse regering zou de man ook samen hebben gewerkt met de kroonprins van Saoedi-Arabië. Abouammo meent dat Twitter simpelweg zijn persoonsgegevens beter zou moeten beschermen. Hij hielp ook machtige mensen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten aan het promoten van hun accounts. Abouammo, die tevens verdacht wordt van internetfraude, witwassen en het vervalsen van gegevens, dreigt tien tot twintig jaar cel te krijgen.
Wat we ook lazen:
- Nederlanders krijgen steeds meer verlof (NU.nl)
- Het moederbedrijf van Google wil de gezondheidsmarkt in de VS opschudden (het FD)
- Deze data gaf Facebook aan de politie om een tiener wegens abortus te vervolgen (Vice)
- Laat TikTok de Russen nu alsnog in hun land verboden video’s zien? (Wired)