1. Datingsites vol met nepprofielen
Bezoekers van datingsites worden bestookt door nepprofielen, bericht de NOS naar aanleiding van eigen onderzoek. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er zeker 700 sites die geld vragen voor het communiceren met niet-bestaande vrouwen, à 0,60 to 1 euro per bericht. In de praktijk zitten er achter honderden profielen geen echte gebruikers, maar medewerkers die gebruikers aan de praat houden. De eigenaar van een reeks datingsites geeft ruiterlijk toe dat profielen nep kunnen zijn. In een hoekje van de website staat dat het bedrijf ”zich uitdrukkelijk het recht voorbehoudt om gesprekken te sturen via zelf gecreëerde profielen”. Brancheorganisaties zoals Thuiswinkel.org en Keurmerk Veilig Daten willen dat toezichthouder ACM harder optreedt.
2. Waarde miljardenstartup Theranos verdampt
Elizabeth Holmes, oprichter van bloedtest-startup Theranos, is de komende twee jaar door een Amerikaanse toezichthouder verbannen uit bloedtestlaboratoria. Ook mag haar bedrijf geen tests meer uitvoeren in Californië, nadat de waakhond er op tekortkomingen stuitte. In een verklaring meldt Theranos dat Holmes desondanks aanblijft als ceo. Theranos beloofde conventionele bloedtests voor 240 aandoeningen te vervangen door een simpele speldenprik. Maar het bedrijf kwam in de knel nadat de Wall Street Journal in oktober schreef dat het bedrijf voor een reeks aandoeningen gebruik maakte van conventionele tests, in plaats van het geheimzinnige meetinstrument Edison. Van de waardering van 9 miljard was volgens Forbes vorige maand nog maar 800 miljoen dollar over. De geschatte waarde van het vermogen van Holmes, eigenaar van de helft van de aandelen Theranos, kelderde van 4,5 miljard naar precies 0 dollar.
3. Huisbaas mag Uber weigeren
Vastgoedeigenaar Bryant Park mag TravelBird verbieden om een deel van zijn kantoor in Amsterdam door te verhuren aan Uber, heeft een rechter bepaald. Bryant Park valt over de “omstreden reputatie” van Uber en betwijfelt de financiële situatie bij het bedrijf, waar Neelie Kroes eerder dit jaar werd aangesteld als hoofd van de adviesraad. “Bryant Park mag een inschatting maken of de reputatie van Uber gelijk is aan die van de huidige huurder Travelbird. Gezien de berichtgeving in de media (…) kan niet voorshands worden aangenomen dat het standpunt van Bryant Park onredelijk is”, vonnist de voorzieningenrechter. De huisbaas vecht ondertussen een huurconflict uit met Travelbird. Uber laat zich niet wegjagen uit de hoofdstad en merkt op dat het pand aan de Keizersgracht slechts een van de opties was voor een nieuw onderkomen. En daarnaast, zegt een woordvoerder viel Bryant Park vooral over UberPop, een dienst waar Uber vorig jaar november de stekker uittrok – in Nederland tenminste.
4. Plus stopt met vrolijke plaatjes op snoep
Supermarkt Plus verwijdert bij ongeveer 40 ‘ongezonde’ huismerkproducten waaronder chips en snoep de vrolijke figuurtjes en kinderlijke letters. Supermarkt Plus wil snoep zo minder aantrekkelijk maken voor kinderen. In een poging om kinderen meer gezonde tussendoortjes te laten eten vraagt de keten aan leveranciers om ook hun verpakkingen van producten met kindermarketing aan te passen. Afgelopen april werden zestien supermarkten – waaronder Plus – en zeven voedselfabrikanten door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt vanwege het overtreden van de regels rond kindermarketing. Plus is de eerste supermarktketen die op deze manier in actie komt, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond tegenover NU.nl. “We hopen dat er meer supermarkten en fabrikanten zullen volgen.”
5. Bundles test ook vaatwasabonnement
Behalve wasmachines levert circulaire startup (van de week) Bundles nu ook vaatwassers op abonnementsbasis. Het bedrijf van Marcel Peters laat geïnteresseerden via Oneplanetcrowd inschrijven op 1 van de 50 Miele-vaatwassers waarmee een pilot gedraaid wordt. Bundles wil de afvalberg verkleinen door mensen te laten betalen voor gebruik, in plaats van (vluchtig) bezit; de gekozen Bundles-apparatuur gaat zo lang mogelijk mee en aan het einde van de levensduur worden de apparaten gerecycled. Peters verwoordt zijn ideaalbeeld: “Wanneer mensen apparaten als service gaan gebruiken in plaats van gewoon kopen, creëert dit voor producenten een motief om de apparaten zo te produceren dat materialen geen waarde verliezen en er dus geen afval ontstaat.”
6. En dan dit: Zomerkamp voor ‘Startup Kids’
Startupbootcamp geeft het onderdeel ’camp’ een nieuwe draai met een zomerkamp voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Het weekje ondernemen voor jonkies is een idee van Startupbootcamp-medeoprichter Patrick de Zeeuw. “Je kan niet vroeg genoeg beginnen”, zei De Zeeuw afgelopen vrijdag volgens Emerce. Kinderen hoeven zich tijdens Startup Kids niet te vervelen, blijkt uit de beschrijving op de website: “In deze week gaat het om samen ideeën bedenken, dromen waarmaken, plezier hebben, vrienden maken, buiten zwemmen, varen, klimmen, vloggen, bloggen, creatief zijn, teamwerk, gamen en coole dingen bouwen.” De week wordt bekroond met een heuse ’Demoday’.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 11 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk