1. ‘Brainport loopt grote kans op hackaanvallen’
Deskundigen waarschuwen in Algemeen Dagblad dat Brainport gevoelig is voor hackaanvallen. In de regio Brainport (rond Eindhoven en Helmond) zijn veel maakbedrijven die vaak zouden werken met oude machines. ‘We horen vaak van werknemers dat er in hun bedrijf nog machines draaien op Windows NT 4.0, Windows XP of Windows 7’, zegt Bas van de Kerkhof, trainer bij de International Society of Automation. Eén van de problemen volgens cybersecuritytrainer Rob Hulsebos: de productie krijgt altijd voorrang, terwijl voor sommige beveiligingsupdates het stilleggen van de productie een vereiste is.
2. Nieuwe NOW-steun na invoering avondlockdown
Niet-essentiële winkels en evenementen moeten sinds zondag tussen 17:00 en 05:00 de deuren gesloten te houden. Met de ‘avondlockdown’ hoopt het kabinet het aantal contacten tussen mensen te reduceren. Thuiswerken wordt weer de norm en daarbij moet de anderhalve meter in acht worden genomen. Doordat de anderhalvemeterregel weer op meer plekken gehanteerd wordt neemt de capaciteit van onder meer horeca en culturele instellingen af. Daarom keert de NOW-regeling terug en wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten verhoogd. Het uitbreiden van de steunmaatregelen kost €2,2 miljard.
3. Nederlandse consumenten geven meer uit tijdens Black Friday
Betaalsysteem iDeal laat weten dat er tijdens Black Friday 5,39 miljoen transacties waren die gezamenlijk voor 430 miljoen euro omzet zorgden. De omzet en het aantal transacties lagen ongeveer de helft hoger dan op Black Friday in pre-coronajaar 2019. Ook webshops zagen meer consumenten dan vorig jaar iets afrekenen dan Black Friday. Online betaalbedrijf Klarna meldt dat het aantal bestedingen met 23 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het Zweedse bedrijf stelt dat vooral de leeftijdsgroep 25-40 jaar de pinpas trekt. Creditcardmaatschappij ICS stelt dat tijdens Black Week, de week in aanloop naar Black Friday, 10 procent meer is besteed.
4. We Are Eves zoekt 2 miljoen euro voor internationalisering
Onafhankelijk beautyreviewplatform We Are Eves zoekt nog eens 2 miljoen euro voor internationale uitbreidingsplannen. In deze ronde wil de startup van Esther Leloux en Julie Hotchkin in totaal 3 miljoen euro ophalen, maar er is al 1 miljoen euro gecommitteerd. Het bedrijf dat nu 1 miljoen gebruikers heeft, wil in 2025 zijn doorgegroeid naar 50 miljoen gebruikers. Eind 2020 maakte de startup bekend 1,5 miljoen euro te hebben losgeweekt bij venture capitalpartij Tablomonto en HearstLab, onderdeel van mediaconcern Hearst.
5. Peloton en Lululemon ruziën voor rechter
Indoorfietsmaker Peloton sleept Lululemon, producent van sportkleding, voor het gerecht. Dit is dan weer een reactie op een rechtszaak die Lululemon wilde aanspannen tegen Peloton. De indoorfietsmaker lanceerde eerder dit jaar een eigen sportkledinglijn. Lululemon stelt dat zeker vijf producten van Peloton een inbreuk zouden zijn op de patenten van het sportkledingbedrijf. Peloton wil nu van de rechter horen dat de claims van Lulemon ongegrond zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Corona-criticus Doutzen Kroes trok coronasteun
Een geschat vermogen van 29 miljoen euro. Op Instagram regelmatig uitvaren tegen het coronabeleid van de overheid. Een ziekte waar je misschien wel niet zo in gelooft. Of iets dat op z’n minst een ‘eigen onderzoek’ nodig heeft. En dan toch 18.000 euro NOW-steun van diezelfde verderfelijke overheid trekken. Ja, op basis van dit snedige artikel in Quote zou je kunnen concluderen dat topmodel Doutzen Kroes een beetje hypocriet is.
Wat we ook lazen:
- De grote beschikbaarheid van kapitaal jaagt waarderingen omhoog en dat brengt de nodige risico’s met zich mee voor investeerders. (Techcrunch)
- Netflix biedt op bescheiden schaal eigen games aan. Kan het bedrijf zichzelf opnieuw uitvinden, vraagt NRC Handelsblad zich af. (NRC Handelsblad)
- Jaap Bakker, directeur van het failliete Welkom Energie, mag uitleggen waarom zijn bedrijf bankroet is gegaan en waarom wanbeleid niet de oorzaak was. (de Volkskrant)
- Als student kaartte Edwin Dorsey problemen bij babysitplatform Care.com aan, een paar jaar later is hij een bekende activistische belegger (Het Financieele Dagblad)
- En nog een mooi profiel in Het Financieele Dagblad: Hoogleraar Peter Boncz staat mede aan de basis van miljardensuccessen als Snowflake en Databricks (Het Financieele Dagblad)