1. Zalando: te weinig diversiteit in bedrijfstop
De van origine Duitse kledingwebshop Zalando steekt de hand in eigen boezem: volgens co-ceo Rubin Ritter heeft het bedrijf de afgelopen jaren teveel focus gehad op groei en te weinig op het creëren van en inclusieve bedrijfscultuur. “We erkennen dat het ons vandaag ontbreekt aan diversiteit in ons senior management. We zijn vastbesloten om dit te veranderen.” Ritter wil dat eind 2023 de man/vrouw-verhouding in de zes topfuncties – en op andere plekken in het bedrijf – altijd tussen de 40 en 60 procent ligt. Het bedrijf benoemt daarbij ook specifiek de rol van ‘non-binary genders’. Ook wil het bedrijf diversificeren op nationaliteit en opleidingsniveau. Zalando zal jaarlijks een rapport publiceren over de vorderingen, want “een diverse en inclusieve bedrijfscultuur leidt tot betere besluitvorming.”
2. Shell ontslaat roddelsecretaresse van cfo
De rechtbank in Den Haagt heeft oliegigant Shell in het gelijk gesteld het ontslag van de directiesecretaresse van cfo Jessica Uhl. Tegen collega’s zou de vrouw hebben verkondigd dat Uhl ‘ongeschikt was voor de functie’, geen waardige opvolger zou zijn van de in 2017 vertrokken voorganger Simon Henry en dat Uhl naar haar idee ‘beter kon vertrekken’. Ook was ze negatief over het functioneren van een adviseur en notabene haar eigen assistente. Door de ‘giftige atmosfeer’ die er ontstond heeft Shell besloten de secretaresse vorig jaar te schorsen en bij de rechter het contract te laten ontbinden. Volgens de rechtbank hoeft Shell op deze gronden geen schadevergoeding te betalen, maar wel een transitievergoeding van bijna 40.000 euro. De oud-secretaresse heeft laten weten in hoger beroep te gaan.
3. ‘Elon Musk zit op zwart zaad’
Hoewel Elon Musk op papier meer dan 23 miljard dollar waard is, is hij persoonlijk ‘financieel illiquide’. Dat zou de Tesla en SpaceX-oprichter hebben verklaard tegen de rechtbank in de zaak die is aangespannen door de Britse Vernon Unsworth. Musk noemde Unsworth het afgelopen jaar op Twitter een ‘pedo guy’. In een reactie op de aantijging stelt de advocaat van Musk dat het kapitaal van de ondernemer inderdaad bestaat uit het bezit van bedrijven. Unsworth zou dit belangrijk vinden omdat de rechtszaak uit is op een ‘money grab’. Musk heeft later zijn excuses aangeboden voor de ‘pedo guy’-verwijzing en heeft de betreffende Tweet verwijderd.
4. Topman Media Markt na 200 dagen gewipt
Topman Jörn Werner moet na 200 dagen alweer het veld ruimen bij Ceconomy, moederbedrijf van onder meer Media Markt en Saturn. Volgens het raad van bestuur is er geen vertrouwen in het functioneren van Werner. De Duitser volgde in oktober 2018 de Nederlander Pieter Haas op. Hoewel zijn herstructureringsplannen positief werden ontvangen – er zouden 500 banen verdwijnen en door efficiënter te werken jaarlijst 130 miljoen euro bespaard worden – zouden verliezen zich blijven opstapelen.
5. Softbank stort mogelijk 5 miljard in WeWork
De soap rond WeWork en moederbedrijf The We Company is nog niet voorbij. Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf overweegt voor miljarden aan obligaties uit te geven met een rentepercentage van bijna 15 procent om aan de huurverplichtingen te kunnen voldoen. Na de mislukte beursgang zou het bedrijf snakken naar geld om het hoofd boven water te houden. Grootaandeelhouder Softbank die het bedrijf middels het Vision Fund de afgelopen jaren meermaals voorzag van miljarden dollars aan groeikapitaal, zou volgens de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review bereid zijn om nog eens 5 miljard in te leggen. WeWork heeft wereldwijd meer dan 500 kantoorlocaties waarvan drie operationeel in Amsterdam.
6. Must read: Waarom bedrijven doen aan ‘innovatie theater’
Veel bedrijven hebben een mooi verhaal naar buiten over het innovatieve vermogen, terwijl ze intern de werkelijke innovatiekracht niet naar boven kunnen krijgen. De gevierde auteur en organisatiedeskundige Steve Blank – onder meer bekend van de lean startup movement die hij samen met zijn voormalig student Eric Ries groot maakte – geeft in dit stuk bedrijven handvaten om innovatie niet enkel een theaterstuk te laten zijn, maar daadwerkelijk te implementeren middels de innovatie doctrine.
7. Koffieautomaat: Deze app helpt je bij een jet lag
Wie veel door verschillende tijdzones reist, herkent het probleem van de jet lag. Midden in de nacht ben je klaarwakker en overdag heb je het gevoel dat het vier uur ‘s nachts is. De nieuwe app Timeshifter wil daar verandering in brengen: je voert je vertrekpunt en bestemming in en de app geeft vanaf de start van de reis advies van uur tot uur hoe je de tijdtransitie zo vloeiend mogelijk doorkomt. ‘Zoek licht op, draag een zonnebril, doe een dutje, neem extra melatonine’. De app is ontwikkeld in samenwerking met Steven Lockley, neurowetenschapper aan de Harvard Medical School die voor astronauten en Formule 1-coureurs onderzoek doet naar slaapkwaliteit. De app is eenmalig gratis te gebruiken, daarna betaal je 25 dollar per jaar of voor de minder doorgewinterde reiziger, 10 dollar per vlucht.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.
Afbeelding via Flickr.