Plus: AEX-bedrijven zetten minder om, rijke jonkies vergaren vermogen online en Paul Polman Duurzaam Leider van het Jaar.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Wie is de winnaar van de Maakindustrie 100?
MT presenteert 21 mei aanstaande de Maakindustrie 100 van 2014, tijdens een evenement bij een van de grootste maakbedrijven van Nederland: Vanderlande Industries in Veghel. De Maakindustrie 100 is een lijst van de 100 best presterende maakbedrijven in Nederland met een omzet tot 500 miljoen euro, gemeten naar omzet, omzetgroei, ebitda en return on invested capital.
2. Rijke jonkies vergaren vermogen online
Meer dan de helft van de honderd rijkste jonge ondernemers van Nederland heeft zijn vermogen online vergaard, blijkt bij de verschijning van de Quote 500 Junior. De ondergrens voor de lijst legt Quote dit jaar bij een vermogen van 4 miljoen euro, als bovengrens geldt de leeftijd van 39 jaar. Met een geschat vermogen van 55 miljoen euro is 'Sloopkoning' Wim Beelen (recyclingbedrijf Beelen Groep) voor het tweede jaar op rij koploper. De hoogste nieuwe binnenkomer is Kees Verpalen, de man achter Beslist.nl. Hij staat op nummer drie met 45 miljoen euro.
3. Lucht, licht en De Jonge moet V&D redden
Na succesvolle transformatie van De Bijenkorf neemt Jacob de Jonge ook V&D op de schop. Mensen die V&D al langer volgen, schudden meewarig het hoofd. Opnieuw gaat het warenhuis, dat al tien jaar geen winst maakt, op de schop en presenteert het een nieuwe strategie. Toch wist topman Jacob de Jonge, die in januari 2013 aantrad, indruk te maken met het vernieuwde V&D-filiaal in Leiden. De winkels waren toe aan ‘lucht, licht en vernieuwing’, vertelde De Jonge (60), die hiervoor zes jaar lang met succes De Bijenkorf op de schop nam. Na Leiden worden nog 26 andere warenhuizen van het 127 jaar oude concern opgeknapt.
4. AEX-bedrijven zetten minder om, maar vervuilen meer
De bedrijven die genoteerd zijn aan de Amsterdam Exchange Index (AEX) hebben vorig jaar gezamenlijk ruim 5 procent méér van het broeikasgas CO2 uitgestoten dan in 2012, terwijl hun gezamenlijke omzet met ruim 2,5 procent daalde. Dat blijkt uit een onderzoek van De Volkskrant naar de gepubliceerde milieuresultaten van de bedrijven in hun maatschappelijk jaarverslag. De grootste stijging in CO2-uitstoot kwam van baggerbedrijf Boskalis, dat ruim de helft méér CO2 produceerde, en van maritiem dienstverlener SBM Offshore die ruim 15 procent meer uitstootte. De omzet van de bedrijven steeg met respectievelijk 14,9 en 32 procent.
5. Berlijn kiest voor VDL-bus
VDL heeft een grote order binnengehaald. Het bussenbedrijf in Eindhoven mag 236 bussen leveren aan de stad Berlijn. Dat is een kwart van het totale aantal bussen dat door Berlijn rijdt. VDL won de Europese aanbesteding. Berlijn koos voor de Eindhovense bus, omdat die milieuvriendelijk en efficiënt is. Een van de grote voordelen van de VDL-bus is de makkelijke instap. De bus kan 'knielen'. Volgens Duitslandnieuws.nl zullen de eerste veertig bussen dit jaar al door Berlijn rijden. Volgend jaar komen er daar nog zeventig bij. De rest van de bussen wordt geleverd tussen 2015 en 2019.
6. Corbion betaalt Hoetmer vertrekpremie 2,7 miljoen
Naast een omstreden bonus van een half miljoen euro blijkt ex-topman Gerard Hoetmer van Corbion een vertrekregeling van bijna 2,7 miljoen euro te hebben ontvangen. Dat bevestigt woordvoerder Saskia Nuijten van het beursgenoteerde biotechbedrijf tegenover RTL Z. Afgelopen week ontstond onrust over een bonus van een half miljoen euro in aandelen, die Hoetmer als beloning voor de verkoop van de bakkerijdivisie opstreek. Maar de vertrekpremie die de voormalige bestuursvoorzitter van Corbion meekrijgt blijkt nu vele malen groter.
7. Paul Polman Duurzaam Leider van het Jaar
Ceo Paul Polman van Unilever is door The Guardian Sustainable Business uitgeroepen tot Duurzaam Leider van het Jaar. Paul Polman kreeg de Sustainable Business Leader of the Year Award voor de inspanningen die Unilever de afgelopen jaren heeft gedaan de bedrijfsvoering te verduurzamen. In zijn acceptatiespeech droeg de ceo van Unilever de prijs op aan de 870 miljoen mensen die iedere avond met honger naar bed gaan. Hij hield zijn gehoor voor dat deze generatie ondernemers in staat is om honger uit te bannen. Het bedrijfsleven kan zijn schaal en omvang gebruiken om de wereld te verbeteren. 'We hebben zo langzamerhand het punt bereikt dat duurzaam ondernemen goedkoper is dan de traditionele manier van zakendoen.'
8. Zwartspaarders keren massaal in
De hoge boetes en het opheffen van het bankgeheim in Zwitserland en Luxemburg maakt zwartspaarders in Nederland zo zenuwachtig dat ze zich massaal melden bij de Belastingdienst. Sinds september van vorig jaar hebben bijna 6.000 mensen hun in het buitenland gestalde vermogen aangemeld bij de Belastingdienst. Het gaat in totaal om 3 miljard euro. De vele meldingen zijn geen toeval, want de inkeerregeling is vanaf 2 september versoepeld. Zwartspaarders kunnen nu boetevrij hun spaargeld bij de Belastingdienst melden.
9. Getal van de dag: 1,4
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 0,5 procent. 'Niet alleen was het eerste kwartaal van 2014 uitzonderlijk warm, ook was het eerste kwartaal van 2013 juist kouder dan gemiddeld. Onderliggend blijft de economie nog steeds tekenen van herstel tonen', stelt het statistiekbureau.
10. Koffieautomaat: Trein blijft vies
Voorlopig worden de treinen niet schoongemaakt als gevolg van het opnieuw mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao. De NS is teleurgesteld en noemt het treurig dat de schoonmaakwerkgevers en FNV Bondgenoten nog steeds geen akkoord hebben bereikt. Zolang er geen nieuwe cao is, voeren de schoonmakers acties bij de opdrachtgevers, zoals bij de spoorwegen. Om de ergste overlast weg te nemen en onveilige situaties te voorkomen, zet het spoorbedrijf al twee weken kantoorpersoneel in.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.