1. Volksbank-commissaris vertrekt na kritisch onderzoek
President-commissaris Jan van Rutte van de Volksbank gooit vervroegd de handdoek in de ring, Reden hiervoor zijn de kritische conclusies uit een onderzoek naar het functioneren van de top van het bedrijf. Er zou sprake zijn van ruzies, intimidatie, pestgedrag en een onveilige werksfeer. In een persbericht erkent Van Rutte dat de bank ‘een moeilijke periode achter de rug heeft’. Het feit dat Van Rutte zijn vertrek drie weken na het rapport bekend maakt, doet vermoeden dat er druk van buiten is geweest. Volksbank, bekend van onder meer SNS en ASR, is volledig in handen van de Nederlandse overheid. Van Rutte wijst die claim resoluut af en schrijft dat het vertrek ‘volledig zijn eigen besluit was’.
2. T-Mobile onder de loep na verkoop klantgegevens
Het Agentschap Telecom is een onderzoek gestart naar T-Mobile. De telefoonprovider verkocht jarenlang locatiegegevens van klanten aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bedrijf verzaakte om klanten daarover te informeren. Kwalijk, zeggen experts, want bepaalde data was eenvoudig te herleiden naar personen. Het doel van de ‘samenwerking’ was tweeledig: het CBS wilde een algoritme ontwikkelen om het mobiliteitsgedrag van inwoners en toeristen in kaart te brengen. Tegelijkertijd blijkt uit e-mails dat de twee organisaties in de verkoop van dit algoritme een lucratieve businesscase zagen. Onderzoek van AT moet uitwijzen of de wet is overtreden.
3. Janssen krijgt groen licht voor coronavaccin
Goed nieuws van eigen bodem: de Europese Commissie heeft gebruik van het Leids coronavaccin van Janssen goedgekeurd. Medicijnagentschap EMA concludeert dat het vaccin veilig is en goed werkt. Janssen is daarmee het vierde goedgekeurde coronavaccin in Europa. De eerste lading zou volgende maand al geleverd kunnen worden. Nederland rekent op 11,3 miljoen doses, waarvan 3 miljoen nog voor de zomer. Positief bijeffect is dat een herhaalprik niet nodig is bij dit vaccin. Bovendien is het betrekkelijk goedkoop, gemakkelijk te bewaren en heeft het milde bijeffecten.
4. Hamers kreeg vorig jaar nog 1,7 miljoen euro van ING
Pandemie of niet, oud-ING-topman Ralph Hamers heeft in 2020 een financieel topjaar gedraaid. Niet alleen tikte zijn nieuwe werkgever UBS voor een paar maanden dienstverband 3,8 miljoen euro af, ook ING spekte de firma Hamers. Voor zes maanden werk kreeg hij een vergoeding van circa 1,7 miljoen euro. Naast een basissalaris van 888.100 euro gaat het om bijna 780.000 euro aan andere bezoldigingen, zo valt te lezen in het jaarverslag. Er kleeft nog wel een strafrechtelijke vervolging aan Hamers wegens het falende toezicht op witwaspraktijken bij ING.
5. Nieuwe topman moet reputatie McKinsey oppoetsen
Adviesbureau McKinsey heeft een nieuwe chef de mission aangesteld. De Amerikaan Bob Sternfels (51) kreeg – helaas – de voorkeur boven de Nederlandse Sven Smit die ook hoge ogen gooide. Sternfels krijgt als taak om de reputatie van de firma weer op te poetsen. Geen eenvoudige klus, zo was het onder meer verwikkeld in rechtszaken om de adviesrol bij de verkoop van het extreem verslavende medicijn OxyContin. Sternfels heeft zelf ook geen onbevlekte reputatie, in 2019 werd een juridisch onderzoek naar het handelen van zijn afdeling nog geschikt voor 15 miljoen dollar. McKinskey is een van ‘s werelds grootste adviesbureaus met een omzet van 10 miljard dollar.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Digitaal kunstwerk verkocht voor 69 miljoen dollar.
Wat koop je anno 2021 voor 69 miljoen dollar? Een privejet? Een eiland? Voor de consument die alles al heeft krijg je voor dat bedrag ook een stel pixels. Veilinghuis Christies heeft namelijk een digitaal kunstwerk van Mike Winkelmann (online bekend onder het peudoniem Beeple) verkocht voor een krappe 58 miljoen euro. Het werk bestaat uit 5000 plaatjes die Winkelmann sinds 2007 elke dag online heeft geplaatst. Bieden startte bij 100 dollar en secondes voor de eindtijd stond de teller nog op 30 miljoen dollar. Het digitale kunstwerk is vereeuwigd in een zogeheten ‘nonfungible token’ of NTF. Daarmee wordt het eigendom van de koper middels een blockchain vastgelegd.
7. Zoom-topic: Uitvinder cassettebandje Lou Ottens is overleden
De Nederlandse ingenieur Lou Ottens is op 94-jarige leeftijd overleden. Ottens werkte het grootste deel van zijn carrière bij Philips en ontwikkelde daar onder meer de cassettetape. Een uitvinding die wereldwijd zeker 100 miljard keer is verkocht. Als hoofd productontwikkeling en later directeur audio was Ottens ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de cd. In 1986 ging hij met pensioen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates