Plus: Panasonic trekt stekker uit plasma-tv, Hyves is niet langer sociaal, Mansveld zet Arriva voet dwars en Facebook vergrijst.
Iedere dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Vodafone is overnameprooi voor AT&T'
Het Amerikaanse AT&T zou volgend jaar het Britse Vodafone over willen nemen, schrijft Bloomberg. Als de overname doorgaat ontstaat het grootste telecombedrijf ter wereld. AT&T werkt aan een internationale strategie om de overname rond te krijgen. AT&T zou al contact hebben gezocht met het Amerikaanse Verizon. Deze provider zou dan de mobiele activiteiten overnemen, AT&T de Europese aciviteiten en América Movil (ja, daar is Carlos Slim weer) zou de rest in handen krijgen. Volgens Bloomberg zijn er nog geen formele onderhandelingen geweest, maar staat Vodafone-topman Vittorio Colao open voor een deal. De combinatie zou een marktwaarde van meer dan 250 miljard dollar hebben en ruim 500 miljoen mobiele klanten bedienen.
2. Snappcar uitgeroepen tot Challenger van het Jaar
Snappcar is gisteren tijdens de Sprout Challengerday uitgeroepen tot Challenger van het Jaar 2013. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste Nederlandse bedrijf dat de gevestigde orde uitdaagt. Snappcar, dat in 2011 is opgericht door Victor van Tol en Pascal Ontijd, is een marktplaats voor particulier autoverhuur. In de tweede helft van 2012 begonnen de ondernemers SnappCar Business, voor stilstaande zakelijke auto’s, en nu richten ze hun pijlen op Europa. 'De uitbreiding in Duitsland is net rond, in 2017 hopen we een Europese top3-speler te zijn', vertelden ze eerder tegen Sprout. Snappcar volgt Ecofont op, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot beste uitdager van Nederland. Lees meer over de winnaar en de sprekers van Challengerday:
-
Snappcar is Challenger van 2013
-
7 ondernemerslessen van Jan Aalberts
-
Arko van Brakel: bedrijven moeten aan talenten-estafette doen
3. Rotterdamse haven veert op met kolen en Duits staal
Dit jaar zal de overslag in de Rotterdamse haven dezelfde omvang hebben als vorig jaar. Nadat de haven in het eerste half jaar kromp met 0,9 procent, is dat nu gedaald tot een min van 0,1 procent. Er is volgens topman Hans Smits sprake van een opwaartse lijn. Rotterdam groeide met 10,3 procent hard in ertsen en schroot en ook de kolen die gebruikt worden om dat metaal te smelten noteerden een forse plus van17,3 procent. Rotterdam is nog steeds de haven van keuze voor de Duitse staalindustrie en laat Antwerpen achter zich. Hiertegenover staat wel dat de overslag van olie daalde met 6,7 procent. Ook het aantal verwerkte containers daalde licht als gevolg van de lage vraag naar consumptiegoederen.
4. Panasonic trekt stekker uit Plasma-tv's
De Japanse televisieproducent Panasonic stopt nog dit jaar met de productie van plasma-schermen voor televisies. Vanaf maart volgend jaar wordt de stekker getrokken uit alle gerelateerde activiteiten in de plasma-fabrieken. Opvallend, omdat in het begin van dit jaar de fabrikant nog een geheel nieuwe lijn plasmatelevisies presenteerde. De productie is voor de producent niet langer rendabel. Het zijn vooral de veel goedkopere lcd-tv's die de plasma-tv wegdrukken. Daarnaast verliezen de Japanners, net als hun landgenoten Sony en Sharp, marktaandeel aan Koreaanse concurrenten als Samsung en LG. Panasonic verloor vorig boekjaar 672 miljoen euro met de fabricage en verkoop van tv's.
5. Staatssecretaris Mansveld houdt Arriva buiten de deur
Vervoersbedrijf Arriva zegt een goed werkend en snel rijdend alternatief te hebben voor de Fyra. Maar staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) staat niet open voor het aanbod. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder is besloten om niet met andere partijen dan de NS om tafel te gaan. Arriva stelt dat ze in samenwerking met Deutsche Bahn op relatief korte termijn snelle treinen zou kunnen aanbieden op het traject tussen Amsterdam en Brussel. Samen met de verbinding Den Haag – Brussel, de zogenaamde Lage Landen Lijn, is dat volgens de vervoerder een beter alternatief dan de NS biedt. De NS heeft na het Fyra-debacle een tweede kans gekregen en wil nu meer intercity's laten rijden tussen Amsterdam en Brussel. Ook de Thalys en Eurostar gaan vaker rijden. Mansveld wil, voordat ze andere opties bekijkt, eerst de NS de kans geven. Het drama met de Fyra kost de NS tot 2024 zeker 443 miljoen euro en de staat kost het 119 miljoen euro aan dividendinkomsten.
6. Energieslurpers krijgen compensatie
In een poging de Nederlandse energie-intensieve industrie te behoeden voor al te grote concurrentienadelen, gaat de overheid bedrijven in de chemiesector en staalindustrie compenseren voor hun hoge energierekening. Vanaf 2014 kost de maatregel jaarlijks maximaal 78 miljoen euro. In de landen om ons heen krijgen dergelijke bedrijven ook subsidie en volgens het ministerie van Economische Zaken zorgt de tegemoetkoming voor behoud van werkgelegenheid. Of de 78 miljoen werkelijk zoden aan de dijk zet, valt nog te bezien. De 30 grootste verbruikers in Nederland betalen gezamenlijk jaarlijks bijna een half miljard euro meer voor stroom dan hun concurrenten in Duitsland, maakte de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) eerder deze week bekend.
7. Hyves niet langer sociaal, alleen nog gamingplatform
Het eens razend populaire sociale netwerk Hyves vormt zichzelf definitief om tot een gamingsite, waarbij het oude sociale netwerk wordt opgerold. Nu al zijn games volgens eigenaar TMG het sterkste punt. Vorig jaar werd Hyves uitgeroepen tot populairste Nederlandse site in de categorie 'gaming'. TMG investeert na twee december niet meer in het sociale netwerk. Gebruikers die hun kostbare foto's, krabbels en andere geposte info willen terughebben, kunnen daar vanaf 15 november een verzoek toe indienen. Aan het eind van het jaar worden alle gegevens vernietigd. Telegraaf-moeder TMG betaalde voor in 2010 nog 53 miljoen euro voor Hyves. Eerder dit jaar schreef het 36 miljoen euro af op de aankoop.
8. Griekenland is opkomende markt
De crisis die Griekenland keihard trof, heeft nu ook gevolgen voor de status van het land. Griekenland is niet langer een 'ontwikkeld land', maar is gedegradeerd tot een 'opkomende markt'. Kredietbeoordelaar S&P waardeerde het land af omdat de aandelenmarkt in het land structureel achterblijft. Het kredietbureau heeft het over de 'dramatische en constante neergang' van de marktomvang en ziet ook weinig licht, omdat die markt bovendien slecht toegankelijk is.
9. Getal van de dag: -32 procent
Shell heeft in het derde kwartaal een behoorlijke veer moeten laten. Het concern boekte een winst van 4,5 miljard dollar. Dat is 32 procent minder dan de 6,6 miljard dollar die een jaar eerder nog in het derde kwartaal werd verdiend. De productie van olie en gas daalde met 2 procent tot ruim 2,9 miljoen vaten per dag. Vooral de sabotagegevoelige exploratie in Nigeria drukte de productie, met 65.000 vaten per dag. Daarnaast zijn de marges in de raffinage extreem dun. In het geval van Singapore is de productie van benzine en diesel zelfs een kostenpost. Daar legt het bedrijf twee dollar per vat toe. Shell gaf verder aan dat de netto-investeringen volgend jaar lager uitvallen dan de 45 miljard dollar die dit jaar werd geinvesteerd. Hoeveel er wel gaat worden geinvesteerd wilde het bedrijf nog niet kwijt.
10. De koffieautomaat: Facebook vergrijst en dus verdampt de winst
Hoe een kleine, haast aarzelende opmerking van een cfo zomaar een geweldige koerswinst kan laten verdampen? Facebook-cfo David Ebersman liet zien hoe je dat doet. Want Facebook presenteerde eergisteren geweldige cijfers. De advertentieverkopen op de telefoons en tablets waren boven verwachting goed. En zoals dat hoort bij overtroffen verwachtingen reageerden beleggers buitenproportioneel. De koers van het aandeel won 18 procent. Maar na de presentatie van de cijfers voor het grote publiek volgt bij de meeste bedrijven een conference call met analisten en financieel journalisten. Zo ook bij Facebook. Ebersman gaf aarzelend en omkleed met grote twijfels toe dat het sociale netwerk toch iets aan populariteit verliest onder de Amerikaanse 'teens'. Overigens was al bekend dat de jeugd minder frequent het netwerk bezoekt, maar dit was dit de eerste maal dat iemand uit de top van Facebook het toegaf. Met dezelfde 'rationele terughoudendheid' klapte de koers van Facebook weer in elkaar, om ruim een procent onder de prijs van voor de cijfers te eindigen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.