1. Tweede Kamer over Tata Steel: nationaliseren niet uitsluiten
Schoner en duurzamer: dat moet Tata Steel in IJmuiden worden volgens de Tweede Kamer. Partijen willen dat het kabinet nu ingrijpt en de staalfabriek tot actie dwingt zodat de fabriek omgebouwd wordt tot ‘groene en gezonde’ industrie. Desnoods moet de overheid een belang nemen in Tata Steel, zeggen VVD en CDA. Van de PvdA en SP is al langer bekend dat ze dat wel zien zitten. Het bedrijf zorgt nog steeds voor tienduizend banen. Die mogen niet verloren gaan volgens de Kamer. Het kabinet ziet niets in het nationaliseren van de staalfabriek. Tata Steel is de grootste C02-uitstoter van Nederland en daarnaast zorgt de uitstoot van giftige deeltjes voor gezondheidsproblemen bij omwonenden.
2. Digitale aanval bij RTL, personeel moet zoveel mogelijk thuiswerken
RTL is slachtoffer geworden van een digitale aanval waarbij mogelijk ransomware is aangetroffen op het lokale netwerk. Medewerkers zijn opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, omdat het mediabedrijf zo min mogelijk mensen op het kantoornetwerk wil hebben. Dat blijkt uit een interne memo in handen van de Gooi en Eemlander. Of er geld is geëist, is nog niet bekend. ‘We zijn het aan het onderzoeken en kunnen daar op dit moment nog niets concreets over zeggen’, zegt een woordvoerder van RTL tegen RTL Nieuws. De uitzendingen van RTL konden gewoon doorgaan, terwijl aan een oplossing wordt gewerkt.
3. PayPal verhoogt tarieven voor handel tussen Britse en Europese bedrijven
Europese bedrijven die zakendoen met Britse bedrijven betalen straks bij PayPal een hoger betaaltarief. De betaaldienst verhoogt het tarief van 0,5 naar 1,29 procent. Dat meldt BBC. Reden voor de verhoging is de Brexit. Het gaat om het tarief dat bedrijven in de Europese Economische Ruimte (EER) betalen wanneer ze producten uit het VK halen. Het percentage ligt overigens nog een stuk lager dan het tarief dat geldt voor handel buiten de EU. Dat is namelijk 2 procent. MasterCard en Visa lieten eerder al weten de tarieven te verhogen.
4. Oud-topman AkzoNobel Aarnout Loudon (1936-2021) overleden
Aarnout Loudon, oud-topman van AkzoNobel en (president)-commissaris bij vele bedrijven, is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Van 1969 tot 1994 werkte hij bij AkzoNobel. In de jaren dat Loudon aan het roer stond groeide het bedrijf uit tot een belangrijke speler in de internationale chemie. De fusie met Nobel Industries uit Zwitserland noemde hij de boeiendste klus uit zijn loopbaan. Loudon werd ook wel de keizer der commissarissen genoemd. Als president-commissaris en commissaris hield Loudens toezicht op vele directies waaronder Hoogovens, Shell, ABN Amro, HBG, De Nederlandse Bank, Arcadis en AkzoNobel. Een ministerpost bij Financiën sloeg hij ooit af. Loudon overleed na een kort ziekbed in zijn woonplaats Den Haag.
5. Shell overweegt coronavaccins te verplichten voor personeel
Shell wil coronavaccins mogelijk verplicht stellen voor personeel. Medewerkers die zich niet laten vaccineren kunnen wellicht ontslagen worden. Dat blijkt uit een interne memo die Financial Times in handen heeft. ‘Voor werknemers die een vaccin weigeren, zullen we ons uiterste best doen om ontslagen te voorkomen, al is er geen alternatief’, zo is te lezen in de memo. In eerste instantie geldt de verplichting alleen voor werknemers die op offshorelocaties werken en daar dus niet alleen werken maar ook wonen. Er wordt niet uitgesloten dat het op een later moment ook voor andere medewerkers gaat gelden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Steven van Schilfgaarde, ceo Royal FloraHolland: ‘Hij is geen haantje. Totaal niet.’
Te aardig, betrouwbaar, geduldig en een echte doorzetter ‘met een rotbaan’. Dat is het beeld dat het FD schetst in een profiel van Steven van Schilfgaarde, ceo van Royal FloraHolland. Sinds 3,5 jaar staat hij aan het hoofd van een coöperatie van 3500 kwekers. Een lastige opgave, want terwijl een deel de digitalisering en centralisering niet snel genoeg kan gaan, vindt de rest van de kwekers het te hard gaan. Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, zegt tegen het FD: ‘Ik dacht: die loopt gillend weg, maar tot mijn verbazing heeft hij juist bijgetekend. Ik heb respect voor hem. En medelijden.’ Ook zijn dochter, voorzitter van de ledenraad van Royal FloraHolland Marcel van Tol en vriend Hubert van Belois vertellen in het artikel over Van Schilfgaarde.
7. Zoom-topic: Onbereikbaar zijn mogelijk steviger in arbowet
Al voor corona was er discussie over het recht op onbereikbaarheid voor werknemers. Maar nu steeds meer mensen thuiswerken zit de discussie in een stroomversnelling. Volgens EU-agentschap Eurofond is het sinds de coronacrisis een arbeidsrechtelijke en politieke kwestie. Het agentschap vindt dan ook dat bestaande arbowetgeving op de schop moet. Dat zegt Eurofond in een rapport over het recht op onbereikbaarheid. Het onderzoek dat Eurofond doet moet leiden tot verbetering van de leef- en arbeidsomstandigheden in de EU. In Nederland heeft de PvdA eerder al een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers zou verplichten om afspraken te maken met hun werknemers over (on)bereikbaarheid.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates