1. Topman Nedschroef vertrekt na anderhalf jaar
Matthis Sckuhr vertrekt per 1 april bij Nedschroef. De topman was pas anderhalve jaar in dienst bij de toeleverancier van de auto-industrie. Sckuhr vertrekt naar het Duitse technologiebedrijf Freudenberg Sealing Technologies. CFO Paul Raedts schuift een plekje op in de bestuurskamer en komt op de directeursstoel. De positie van Raedst wordt opgevuld door Arjen Verheij die sinds 2015 bij Nedschroef werkt. Shkuhr verklaart zijn overstapt uit zijn voorliefde voor batterij- en brandstofceltechnologie.
2. Apple krijgt boete van 300 miljoen
Een Texaanse rechter heeft Apple een boete opgelegd van 308,5 miljoen dollar (zo’n 260 miljoen euro) wegens het schenden van een patent dat te maken heeft met het beheer van digitale rechten. Het geld mag worden overgemaakt naar Personalised Media Communications (PMC) dat Apple in 2015 had aangeklaagd wegens patentbreuk. Aanvankelijk kreeg Apple gelijk van de rechter, maar in hoger beroep viel de beslissing anders uit. Hierdoor kon deze rechtszaak gestart worden. Apple gaat in beroep tegen het besluit.
3. VDL Nedcar zoekt naar klant voor Limburgse fabriek
VDL Groep is hard op zoek naar een klant voor zijn autofabriek in het Limburgse Born. Dat meldde topman Willem van der Leegte bij de presentatie van de jaarresultaten. Het bedrijf kijkt naar een combinatie van auto-onderdelen en auto-assemblage. Ook is de batterijenproductie een optie. ‘Ga er maar vanuit dat ik Volkswagen bel nadat zij gezegd hebben zes productielocaties voor batterijen in Europa te willen. Dat willen wij wel voor ze doen’. Momenteel worden er Mini’s gebouwd in Born, maar Mini-eigenaar BMW heeft het contract per november 2023 opgezegd. VDL zag afgelopen jaar de omzet met 19 procent dalen tot 4,7 miljard euro, terwijl de winst daalde van 156 miljoen euro naar 97 miljoen euro.
4. Amazon gaat retourartikelen verkopen
Een kleine verandering bij een grote speler. Amazon gaat voortaan producten die zijn teruggestuurd, maar die nog wel verkocht kunnen worden ook daadwerkelijk verkopen. Via Amazon Warehouse kunnen klanten geretourneerde, geopend en gebruikte producten kopen tegen sterk verlaagde prijzen. Er klinkt regelmatig kritiek op de milieuschade die retourzendingen meebrengen. Vaak worden producten vernietigd. Producten op Amazon Warehouse zijn onderworpen aan een kwaliteitscontrole en krijgen een sticker mee met ‘als nieuw’, ‘erg goed’ of ‘acceptabel’.
5. Erdogan gooit weer bankdirecteur buiten
Het directeurschap van de Turkse centrale bank is vermoedelijk een van de onzekerste banen ter wereld. President Erdogan ontsloeg voormalig vertrouweling Naci Agbal per decreet. Agbal zat pas op de post sinds november. Agbal poogde de torenhoge inflatie te beteugelen door de rente te verhogen. Een beleidsstap die Erdogan bij voorgangers van Agbal ook niet kon waarderen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Kantoorjargon is mogelijk contraproductief
Kantoorjargon is een geliefd object van spot, maar blijkt toch lastig uit te roeien. Drie onderzoekers vragen zich op Harvard Business Review af waarom kantoorjargon gebruikt blijft worden. De redenen zijn divers: het is efficiënt, het geeft blijk van een gedeelde achtergrond of we denken dat het status geeft. De onderzoekers hebben ingezoomd op het laatste punt. Mensen zouden een gebrek aan status vaak willen compenseren met het gebruik van jargon. Mensen met een lagere professionele status zouden dan ook vaker jargon gebruiken. Dat is niet geheel zonder risico, want aan het gebruik van jargon kleven enkele nadelen. Zo zouden jargongebruikers eerder als manipulatief worden gezien. De onderzoekers geven tips over hoe je de mogelijke negatieve gevolgen van jargongebruik in jouw organisatie kan beperken.
7. Zoom-topic: Amerikaan zet oude Volvo te koop voor 20 miljoen
Een leuk gevalletje wat de gek ervoor geeft. In de Verenigde Staten heeft een eigenaar zijn oude Volvo C70 te koop gezet voor 20 miljoen dollar. De prijs is dan ook niet bepaald door de auto, maar door het nummerbord. De auto, die rondrijdt in de staat New York, heeft New York op het kentekenplaat staan. Het kenteken is overdraagbaar. De familie heeft het kenteken sinds eind jaren zeventig in bezit en dit is de eerste keer dat het te koop wordt aangeboden. Er worden wel imitaties verkocht als souvenir, maar dit is het enige ‘New York’-kenteken dat de weg op mag.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates