1. ‘Droomkandidaat’ Jumbo gaat geen bod op Hema doen
Ook al werken ze al samen, Jumbo heeft geen interesse in een overname van Hema. Dat zegt cfo van het supermarktconcern Ton van Veen in een gesprek met De Telegraaf. Jumbo is zeker geïnteresseerd in de toekomst van Hema, maar heeft niet de ambitie om eigenaar te worden. Van Veen: ‘Het is een mooi bedrijf met een enorme historie en dan is het jammer om te zien dat het bedrijf door de jaren heen een speelbal is geworden van financiële partijen.’
2. Shell gaat reorganiseren, onbekend aantal banen verdwijnen
Topman Ben van Beurden van Shell heeft bekendgemaakt dat het olie- en gasconcern een grote reorganisatie gaat doorvoeren, zo meldt persbureau Reuters. Hoeveel banen daarbij zullen verdwijnen, is nog niet bekendgemaakt. Voor het einde van het jaar zouden er meer details gedeeld moeten worden. De nieuwe structuur zal dan niet eerder dan 2021 ingevoerd worden.
Shell is hard geraakt door de coronacrisis en de gekelderde olieprijs, en hoopt met de maatregelen de overgang naar een ‘koolstofarm’ bedrijf te versnellen. In april zei Van Beurden al dat het concern achterloopt wat betreft het realiseren van zijn klimaatambities, en in de tweede helft van dit jaar te nemen stappen bekend zou maken.
3. Marjan Rintel volgt Roger van Boxtel op als directeur van de NS
Marjan Rintel, nu nog operationeel directeur, neemt per 1 oktober het stokje over van Roger van Boxtel als president-directeur van de NS. Van Boxtel is verheugd met zijn opvolger: ‘Vol overtuiging draag ik de sleutel van de dagelijkse leiding over aan Marjan Rintel. Ik ben héél blij met deze interne benoeming van de eerste vrouwelijke president-directeur van NS.’
Rintel werkt sinds 2014 bij de NS en is daarmee ‘een bestuurder die het bedrijf, haar medewerkers en de reiziger tot in de haarvaten kent’, aldus de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Gerard van de Aast.
Van Boxtel blijft vanwege de roerige periode nog aan tot en met september om voor een soepele overdracht te zorgen. In april liet hij aan het FD weten dat de NS tot juni een half miljard euro aan inkomsten misloopt, omdat door de coronamaatregelen het aantal reizigers met 90 procent is teruggelopen. In mei liet financieel directeur Bert Groenewegen weten uit te gaan van omzetverlies van 4,7 miljard euro tot 2025. Dinsdag is ook bekendgemaakt dat Groenewegen herbenoemd is voor een nieuwe termijn van vier jaar.
4. MessageBird wil naar de beurs
Het Nederlandse softwarebedrijf MessageBird stoomt zich klaar voor een beursgang. Chat- en andere berichtendiensten hebben een enorme vlucht genomen, helemaal in deze thuiswerktijden. Mede-oprichter en ceo Robert Vis laat tegenover Bloomberg weten dat het bedrijf op koers ligt voor een omzetgroei van 50 procent dit jaar tot 300 miljoen euro. De komende 12 maanden zal aan de IPO gewerkt worden.
MessageBird is in 2011 opgericht in Amsterdam en heeft nu ongeveer 350 medewerkers. Het bedrijf verwacht dit jaar een verlies te draaien van enkele miljoenen vanwege gemaakt investeringen.
5. Komt ‘s werelds grootste theeproducent in handen van ‘sprinkhaan’ KKR?
Gaat KKR naast de smeersels van Unilever nou ook diens theedivisie inlijven? Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij een van de partijen zijn die zich bij het levensmiddelenconcern gemeld hebben voor een overname. Ook Cinven, Bain Capital, Blackstone en Zwitserse eigenaar van chocolademaker Barry Callebaut, Jacob Holdings, zouden interesse hebben.
De theedivisie, met merken als Lipton en Pukka, groeit volgens Unilever met een omzetstijging van 1 tot 2 procent per jaar, in de afgelopen 5 jaar, niet snel genoeg, zo tekende het FD eerder deze maand op.
6. Must read: Zo ziet de agenda van Marc Andreessen eruit
‘Plan je niet genoeg vrije tijd in, dan krijg je een hekel aan je eigen kalender.’ Wijze woorden van Marc Andreessen, mede-oprichter van venture-capitalbedrijf Andreessen Horowitz. In een interview met investeerder Sriram Krishnan vertelt Andreessen hoe hij 13, 14 jaar geleden geen agenda had en daardoor dreigde op te branden. ‘Toen ik jong was had ik geen besef van het concept “uitschakelen”. Maar er komt een tijd dat je lichaam in verzet gaat. En natuurlijk werkt een altijd-aan-het-werk-systeem niet als je een gezin hebt.’ En dus werd elke taak in de agenda gezet, inclusief tijd om te sporten, te slapen en te ontspannen. Ook tussen meetings in. Juist die ‘ingebouwde’ vrij te tijd geeft Andreessen in zijn ervaring ruimte om crises om te gaan en over belangrijke kwesties kritisch na te denken.
7. Koffieautomaat: DNB geeft ‘winstwaarschuwing’ vanwege verlies biodiversiteit
Wat hebben biodiversiteit en de financiële sector met elkaar te maken? Veel, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving, en daar moeten financiële instellingen meer oog voor hebben en goed kijken naar de blootstelling aan biodiversiteitsrisico’s van hun portefeuilles. De financiële sector is wereldwijd voor maar liefst 28 miljard euro blootgesteld aan bestuivingsafhankelijke producten.
‘Het verlies aan biodiversiteit bedreigt de beschikbaarheid van ecosysteemdiensten, zoals hout, dierlijke bestuiving en bodemvruchtbaarheid, waar economische activiteiten van afhankelijk zijn’, concluderen DNB en PBL. ‘Banken, pensioenfondsen en verzekeraars die deze economische activiteiten financieren lopen daardoor fysieke risico’s.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.