1. Sanderink rectificeert beschuldigingen aan ex
Bezoekers van de bedrijfswebsite van onder meer Centric en Strukton worden geconfronteerd met een opmerkelijk bericht van topman-eigenaar Gerard Sanderink. ‘Als eigenaar van onder meer Strukton, Centric, DSS en Wagner heb ik mijn ex-partner, mevrouw van Egten, herhaaldelijk, in kleine kring en in publiek beschuldigd van: -het plegen van fraude, het weg sluizen van geld en het stelen van geld bij de bedrijven van DSS Service B.V., DSS B.V., Wagner Solar GmbH en Wagner Solar Gambia Ltd.; -het veroorzaken van de FIOD inval bij mijn bedrijf Strukton. Er bestaat geen bewijs voor mijn beschuldigingen.’ De rechter dwong de topman van Centric om deze rectificatie te plaatsen.
2. Baas Huawei: ‘Wij spioneren niet’
Het Chinese Huawei beleeft zware tijden. Door Amerikaanse sancties mag het de apps van Googles Android-winkel niet aanbieden, waardoor de telefoonverkoop een opdoffer kreeg. Ondertussen mag het bedrijf in enkele westerse landen, waaronder Nederland, niet meebouwen aan de infrastructuur van het 5g-netwerk uit vrees voor spionage. In Algemeen Dagblad ontkent Michael Yang, de nieuwe directeur van Huawei Nederland, dat het bedrijf ooit heeft gespioneerd. ‘Spioneren is iets dat we nooit doen en ook in de toekomst nooit zullen doen.’ Yang begrijpt weinig van de Nederlandse opstelling. ‘Tot 2018 was er een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie, maar nu… Voor Huawei levert deze situatie veel onzekerheden op. Wij hebben totaal geen moeite met beperkingen, mits de overheid die op alle partijen in dezelfde mate toepast’
3. Voormalig Volksbank-cfo stapt naar rechter
Pieter Veuger, die vorig jaar door de Volksbank aan de kant werd gezet als financieel directeur, eist in een hoger beroep doorbetaling van zijn salaris na 1 februari. Dat laat de voormalig bankbestuurder weten aan Het Financieele Dagblad. Het spoedappèl is kort voor het weekend ingediend. Volgens de raad van commissarissen opereerde Veuger ‘disfunctioneel, destructief en onvoorspelbaar’. Veuger zag zichzelf als klokkenluider die pestgedrag aankaartte. In het kort geding dient onder meer de vraag of Veuger had mogen worden ontslagen toen hij ziek was.
4. Topman Ant Group vertrekt
Simon Wu, de topman van Ant Group, is opgestapt. Ant Group is de financiële dienstverlener van de Chinese internetreus Alibaba. Ant Group kwam onlangs onder verscherpt toezicht van de Chinese autoriteiten. Eerder had Alibaba-oprichter Jack Ma zich kritisch uitgelaten over het Chinese financiële systeem. Hu wordt opgevolgd door commissaris Eric Jing. Volgens The Wall Street Journal gaat Wu zich nu bezighouden met de filantropische activiteiten van Ant en Alibaba.
5. Gedoe bij Booking om extreme tweets bestuurder
Onder het personeel van Booking.com is onvrede ontstaan over het twittergedrag van een topmanager bij moederbedrijf Booking Holdings. De General Counsel Steve Sonne deelde op Twitter berichten van Trump-aanhangers en rechts-conservatieve websites. Een van de tweets betrof een foto van drie gewapende vrouwen met daaronder de tekst ‘the Muslim rape gang should try their shit in Israel or Texas’. De ondernemingsraad deed zijn beklag over de tweets, schrijft nieuwsbrenger NRC. Een advocatenkantoor deed vervolgens onderzoek. Die concludeerde dat Sonne de gedragscode van het bedrijf niet had overtreden, maar dat er ‘verbeterpunten’ waren. Booking zegt een ‘inclusieve en diverse cultuur’ na te streven. Sonne, die 20 volgers heeft op Twitter, heeft zijn excuses aangeboden voor de tweet.
6. Grote bedrijven blijven bonussen uitkeren
De meeste AEX-bedrijven hebben ook over coronajaar 2020 bonussen aan topbestuurders uitgekeerd. Van de 20 bedrijven die hun jaarverslagen publiceerden hebben er vier (Heineken, ING, Randstad en Shell) geen bonussen aan de top gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De hoogste bonus is voor Dennis Dijkstra van Flow Traders. De topman van de market maker krijgt een extraatje van 7,7 miljoen euro.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
7. Must read: De raadsels rond de fraude bij Pels Rijcken
Het is Netflix in de polder. De topman die bij landsadvocaat Pels Rijcken miljoenen wegsluisde en daarna uit het leven stapte. Onduidelijk is wat voormalig topman Frank Oranje heeft bewogen om de fraude te plegen en wat het betekent voor de toekomst van het prestigieuze advocatenkantoor. Het Financieele Dagblad reconstrueert de afgelopen maanden aan de hand van tientallen gesprekken. Vanaf het moment dat de Fiod aanklopt bij Oranje tot nu. Van de geïnterviewden twijfels niemand aan Oranjes schuld, maar blijft het gissen naar de motieven achter de daad.
8. Zoom-topic: Corendon kan coronavouchers niet betalen
Een jaar na het uitgeven van de eerste reisvouchers moet Corendon de eerste vouchers terugbetalen. Maar de reisorganisatie zegt dat niet te kunnen. RTL Z spreekt met enkele boze klanten. ‘Ze schuiven hun belofte met gemak opzij’, meent een klant die 1680 euro terugkrijgt. Corendon zegt te wachten op een voucherfonds dat de overheid wil vullen met 400 miljoen euro. Die kan de branche gebruiken als overbruggingslening. Het is echter wachten op toestemming uit Brussel, omdat het fonds anders zou kunnen worden aangemerkt al ongeoorloofde staatssteun.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates