Plus: Bonden dreigen Boskalis met rechtszaak, Ballast Nedam wint rechtszaak tegen Max Bögl
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. PostNL komt zelfstandige bezorgers tegemoet
PostNL gaat zelfstandige postbezorgers een aanbod doen om meer te gaan verdienen of om in dienst te komen. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Postbezorgers komen zonder solliciteren in dienst van PostNL, onder hun cao, of krijgen een tariefsverhoging van 10 procent. De tegemoetkoming gaat jaarlijks tussen de 15 en 20 miljoen euro kosten. Het aanbod is besproken met de vakbonden, die geen unaniem akkoord konden geven; tijdens één van de drie vergaderingen werd het aanbod weggestemd.
2. ‘Ondernemers willen actieplan in Rotterdamse haven’
Ondernemers in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de concurrentiepositie van hun werkgebied. Werkgeversvereniging Deltalinqs stelt vanmorgen in het Financieele Dagblad dat als er geen actieplan komt, sluipt de gemakzucht erin. ‘We hebben goud in handen, maar we gaan er kleintjes mee om. Ik pleit voor een grootsere benadering’.
3. Bonden dreigen Boskalis
Vakbonden CNV en FNV dreigen baggeraar Boskalis voor de rechter als het genegeerde afspraken rondom de verkoop van een bedrijfsonderdeel niet alsnog nakomt. Dat maakten de bonden gisteren bekend. Boskalis zou werknemers niet op tijd hebben ingelicht toen het een deel van het voormalige Smit Tak verkocht. De bonden dreigen via de rechter naleving van de cao af te dwingen als Boskalis niet snel overleg inplant en de verkoop van de schepen niet uitstelt.
4. Ballast Nedam wint rechtszaak tegen Max Bögl
De Hoge Raad heeft bouwbedrijf Max Bögl gelast om Ballast Nedam 9 miljoen euro te betalen. Dat meldt Ballast Nedam vandaag. Een verzoek tot hoger beroep van Max Bögl werd afgewezen. De zaak werd in 2003 door Ballast Nedam aangespannen wegens contractbreuk in de aanbestedingsprocedure van de Noord-Zuidlijn.
5. Dijsselbloem herkozen als eurogroepvoorzitter
Jeroen Dijsselbloem is gisteren in Brussel herkozen als voorzitter van de eurogroep. Na een eerste stemming werd hij unaniem herkozen als voorzitter door zijn collega’s, de ministers van Financiën uit de eurogroep. Zijn enige concurrent was de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Aanvankelijk leek het nog spannend te worden, omdat Duitsland de Spaanse kandidaat zou steunen. Uiteindelijk werd het toch Dijsselbloem, hij krijgt een nieuwe termijn van 2,5 jaar.
6. ‘Kosten aandeelhoudersregister te hoog’
De kosten voor de aanleg van een aandeelhoudersregister gaan waarschijnlijk veel hoger uitvallen dan verwacht. Dat meldt het Financiële Dagblad vandaag. Notarissen zouden al aan een alternatief werken. Het register is zeer omstreden, omdat het in kaart brengt wie de grootaandeelhouders van een bedrijf zijn. Het moet zo illegale geldstromen tegengaan. Er wordt al 4 jaar aan gewerkt, onder luid verzet van familiebedrijven. Zij vrezen voor de veiligheid van hun kinderen en willen dat de gegevens alleen bij politie en justitie bekend worden.
7. ‘Petrobras hoopt op korting leveranciers’
Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft dienstverleners en leveranciers om een korting gevraagd. Dat meldden bronnen gisteren aan persbureau Bloomberg. De kortingen liepen op tot 35 procent en in sommige gevallen wilde Petrobras contracten herzien. Petrobras gaat gebukt onder een groot omkoopschandaal en heeft daarnaast een schuld van 125 miljard euro. Ook de lage olieprijs doet het bedrijf weinig goed. Petrobras kondigde al aan om flink te gaan bezuinigen om de schulden te verlagen.
8. Olieproductie Saoedi-Arabië naar record
De olieproductie in Saoedi-Arabië is in juni naar een recordhoogte gestegen als gevolg van een stijgende vraag. Dat meldt het oliekartel OPEC gisteren. Er zijn vorige maand bijna 10,6 miljoen vaten ruwe olie per dag opgepompt. Nooit eerder werd er zoveel geproduceerd. De mondiale oliemarkt herstelt doordat de schaliegasopbrengsten uit de Verenigde Staten teruglopen en de OPEC weer meer gaat oppompen. De vraag naar OPEC-olie stijgt volgend jaar naar verwachting met 900.000 vaten per dag, naar een dagelijks gemiddelde van 30,1 miljoen vaten.
9. Getal van de dag: 50.000
Met 50.000 kilometer per uur scheert de ruimtesonde New Horizons van ruimteorganisatie NASA vandaag langs dwergplaneet Pluto. Rond 14.00 uur vanmiddag schiet de sonde de planeet voorbij, waarbij het een aantal ‘close-ups’ zal maken van het oppervlak van Pluto. Het is voor het eerst dat zulke foto’s gemaakt worden. Pluto werd in 1930 ontdekt door wetenschapper Clyde Tombaugh, wiens as in de ruimtesonde is meegestuurd.
10. Koffieautomaat: Every Single Word
Het is een hardnekkig probleem in Hollywood: de enorme overdaad aan blanke acteurs in films. De Amerikaan Dylan Marron, zelf van Venezolaanse afkomst, brengt het op een wel heel treffende manier in beeld op zijn YouTube-kanaal, namelijk door de zinnen van niet-blanke personages in een film achter elkaar te plakken. Het resultaat maakt veel duidelijk . Zo duurt de Oscarwinnende film ‘Black Swan’ (108 min) ineens nog maar 20 seconden. Van de kaskraker ‘The Fault in Our Stars’ (126 min) blijven nog maar 30 seconden over. Meer video's zijn te zien op zijn blog.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.