Verder in het nieuws: Eerste Libor-verdachte voor rechter, Ryanair houdt van aandeelhouders en Arriva rijdt NS in de wielen
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Piet Moerland vertrekt bij de Rabobank
De topman van de Rabobank, Piet Moerland, vertrekt volgend jaar bij de coöperatieve bank. Hij kondigde zijn vertrek aan op de algemene vergadering van de bank. Wie Moerland moet opvolgen is nog niet bekend. Met het vertrek van Moerland – die ruim 30 jaar bij de Rabo werkte – dreigt een bestuurlijk vacuum. De gisteren aangetreden nieuwe president commissaris Wout Dekker, had Moerland gevraagd langer te blijven. Naast een nieuwe ceo zoekt de Rabo nog steeds een opvolger voor bestuurder Gerlinde Silvis. Die werd uit de RvB teruggezet naar een directeurspositie. Moerland wordt volgend jaar 65 en wil meer tijd gaan doorbrengen met zijn echtgenote.
- lees ook het interview: 'Alleen bevlogenheid is niet genoeg.'
2. Google krijgt Frans ultimatum
De Franse privacywaakhond CNIL stelt Google een ultimatum. Binnen drie maanden moet het privacybeleid aangepast worden aan de Franse wetgeving. Frankrijk is daarmee de eerste van zes Europese landen, waaronder Nederland, dat het onderzoek naar Googles handelswijze rondom dataopslag omzet in druk. Naar verluidt volgen de andere landen eind juli met vergelijkbare eisen aan de zoekmachinegigant. De vraag is of de Franse vuist werkelijk effectief is. Als Google blijft weigeren te voldoen aan de regelgeving kan het bedrijf dat maximaal 300.000 euro kosten. Google doorbrak in 2012 voor het eerst in zijn bestaan de grens van 50 miljard dollar omzet.
3. Eerste Libor-verdachte voor de rechter
De eerste verdachte handelaar in het Libor-schandaal staat voor de rechter. Tom Hayes, die bij Citigroup en UBS werkte, krijgt mogelijk een flinke celstraf en een hoge boete. Hayes zou samen met handelaren van andere banken deel hebben uitgemaakt van een samenzwering die de belangrijkste interbancaire rentetarieven manipuleerden. Ook medewerkers van de Rabobank maakten onderdeel uit van het complot. De meeste andere banken zijn reeds beboet en betaalden vele honderden miljoenen. Voor de Rabo is de hoogte van de boete nog niet bekend. Scheidend Rabo-ceo Moerland hoopt dat dossier nog te sluiten voor zijn vertrek.
4. Ryanair genereus naar aandeelhouders
Terwijl de gehele luchtvaartsector rode cijfers schrijft gaat het met Ryanair uitstekend. Zo goed dat de prijsvechter de komende twee jaar een miljard euro aanwendt voor het inkopen van aandelen en het uitkeren van een extra hoog dividend. Ruim de helft van dat geld is afhankelijk van de resulaten, de passagiersgroei en vooral de brandstofkosten. Rynair heeft zich een ambitieus doel gesteld. In plaats van vijf procent groei per jaar moet de carrier met zeven procent per jaar groeien. In dat geval vervoert het bedrijf in 2019 110 miljoen passagiers, tien procent meer dan de 100 miljoen dat bij het oude groeipad werd voorzien.
5. Arriva wint aanbesteding Den Haag-Brussel
Arriva heeft de aanbesteding gewonnen voor een een nieuwe treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. De eedere rechtstreekse verbinding – de ieder uur rijdende Beneluxtrein – tussen de twee bestuurlijke hoofdsteden kwam te vervallen met de introductie van de Fyra. Met de 'Lage Landenlijn' krijgt ook de Belgische Luchthaven Zaventem een directe verbinding met Den Haag. Arriva springt in het gat dat NS laat vallen en rijdt voor het eerst met een eigen intercity over gebied dat nog stevig in handen was van de NS. De trein die eind 2015 moet rijden is een extra probleem voor de in oktober aantredende nieuwe NS-topman Timo Huges.
6. Airbus steekt Boeing de loef af
De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens de luchtvaartshow op de Parijse luchthaven Le Bourget net iets meer orders in de wacht gesleept dan het Amerikaanse Boeing. Airbus noteerde 466 vliegtuigen (waarvan 225 opties) met een totale waarde van 68,7 miljard dollar. Boeing moest het doen met 442 orders (waarvan 140 opties) met een waarde van 66 miljard dollar. Boeings resultaten worden vertekend door een mega-order van Ryanair, dat 175 toestellen bestelde.
7. Cash is – nog steeds – king
Cash blijft een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse economie. Ondanks dat het aantal pinbetalingen nog steeds stijgt – vorig jaar telde DNB 2,5 miljard transacties ter waarde van 80 miljard euro – is cash het smeermiddel van de dagelijkse praktijk. In totaal werd er 49 miljard uit de pinautomaten gehaald en werd er met dat geld 3,8 miljard maal contant betaald. Dat is wel 3 miljard euro minder dan in 2010. Eén van de redenen dat DNB stelt dat cash een cruciale rol blijft vervullen is dat brief- en muntgeld het belangrijkste alternatief zijn als het elektronisch betalen niet functioneert.
8. Layar opent kantoor in Canada
Augmented reality bedrijf Layar gaat zich intensiever op de Noord-Amerikaanse printmarkt richten. Layars mobiele app wordt ingezet als digitaal verlengstuk voor ouderwetse printmedia. Die engelstalige maarkt is groter en mogelijk meer gevoelig voor digitale innovaties. Het bedrijf opent daarom een kantoor in Toronto. De focus op het buitenland staat centraal in de strategie van het bedrijf sinds het aantreden van Quintin Schevernels als ceo een jaar geleden.
9. Getal van de dag: 659.000
Nederland telde in mei 659.000 werklozen. Dat zijn er 9.000 meer dan een maand eerder. Het werkloosheidspercentage steeg daardoor tot 8,3 procent, rapporteert het CBS. Met de toename van 'slechts' 9.000 mensen is de trend van de snel oplopende werkloosheid doorbroken, de laatste drie maanden kwamen er gemiddeld 15.000 nieuwe werklozen bij. De jeugdwerkloosheid stabiliseert, terwijl de ontslagen nu vooral vallen in het leeftijdscohort 25 -45 en bij de 45-plussers.
10. De koffieautomaat: Lijk brengt inbreker op het rechte pad
Nadat een inbreker letterlijk tegen een lijk aan liep, bewandelt hij weer het rechte pad. Tenminste dat is de hoop van de politie in Nieuw-Zeeland. De 26-jarige crimineel brak in en liep in het donker tegen het lichaam van een dode man aan. Die had zichzelf opgehangen. De gil sneed door merg en been, de buren dachten aan een felle ruzie, en de man belde in paniek de politie. De 26-jarige inbreker is aangehouden maar wordt niet vervolgd. De politie denkt dat dit een levensveranderede ervaring is en de man een eezaam burger wordt.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.