1. Philips ziet omzet en winst groeien
Philips heeft een goed tweede kwartaal achter de rug. Het bruto bedrijfsresultaat van het technologieconcern kwam uit op 439 miljoen euro, een toename van 15 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet kwam uit op 4,3 miljard euro. Philips voorziet voor heel 2017 een vergelijkbare omzet die 4 tot 6 procent hoger zal uitvallen. Het bedrijf kondigde de afgelopen maand een reeks overnames aan waarmee het zijn productaanbod completer wil maken. De grootste aankoop is het Amerikaanse Spectranetics. Voor die specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie legt het bedrijf omgerekend 1,9 miljard euro op tafel. Philips richt zich inmiddels bijna volledig op gezondheidstechnologie.
2. Ramingen groei eurozone verhoogd
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn ramingen voor de groei in de eurozone in 2017 en 2018 verhoogd. De binnenlandse vraag herstelt zich sterker dan het fonds eerder had voorzien. De economie trekt in de volle breedte aan, maar het zijn vooral Spanje en Italië die de verwachtingen overtreffen. Voor dit jaar zit er daarmee voor de eurozone een plus van 1,9 procent in het vat. Ondertussen heeft het fonds de ramingen voor de VS en het Verenigd Koninkrijk neerwaarts aangepast. Per saldo handhaaft het IMF de ramingen voor de wereldeconomie. Het fonds rekent voor dit jaar op een wereldwijde groei van 3,5 procent en voor 2018 op 3,6 procent.
3. Gemalto genadeloos hard onderuit
Gemalto is gisteren flink door het putje gegaan op de beurs in Amsterdam. De digitaal beveiliger zag 19,7 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan vanwege een winstalarm vrijdagavond. Het bedrijf waarschuwde voor tegenvallende ontwikkelingen bij de Payment-divisie en op de SIM-markt. De verwachtingen werden naar beneden geschroefd. In de tweede helft van het jaar wordt niet langer gerekend op 300 tot 350 miljoen euro, maar op 200 tot 230 miljoen. Ongeveer een derde minder winst dan verwacht. Sinds het begin van 2016 stuitert Gemalto op en neer. Voor elk gerucht over een overname of goed kwartaal volgt zo ongeveer een winstwaarschuwing. Nu lijken beleggers er een beetje klaar mee.
4. VEON draagt nieuwe leden raad van commissarissen voor
VEON heeft Ursula Burns en Guy Laurence voorgedragen als nieuwe leden van de raad van commissarissen. Dit maakte het telecom- en internetconcern, dat sinds 4 april in Amsterdam genoteerd is, bekend. Burns was eerder onder meer zeven jaar lang topvrouw bij Xerox. Zij volgt als voorzitter van de raad van toezicht Alexey Reznikovich op die aan zal blijven als commissaris en vertegenwoordiger van LetterOne Investment, het bedrijf beter bekend onder de oude naam VimpelCom. Ook Guy Laurence werd benoemd tot commissaris. Hij was eerder topman bij telecombedrijf Rogers en bij de Britse tak van Vodafone. Met de benoemingen wordt de raad van commissarissen uitgebreid van 9 naar 11 leden.
5. Manager van de dag: Deirdre O’Brein
Deirdre O’Brein wordt hoofd HR bij Apple. Haar titel luidt echter net iets anders: ze wordt Vice President of People. Dat kan natuurlijk ook. O’Brien werkte eerder als Vice President Worldwide Sales and Operations. Ze werkt al dertig jaar bij Apple en kent daardoor de cultuur van het bedrijf goed. O’Brien gaat alle HR-activiteiten leiden en rapporteert rechtstreeks aan ceo Tim Cook.
6. Tweet van de dag: AkzoNobel
Activistische beleggingsmaatschappij Elliott wil donderdag bij de voorzieningenrechter afdwingen dat AkzoNobel een buitengewone aandeelhoudersvergadering moet uitschrijven. Het enige agendapunt daarvan? Het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans. Overigens is ook vandaag een belangrijke dag voor AkzoNobel wegens het uitkomen van de kwartaalcijfers.
Belegger Elliott zet AkzoNobel klem om benoeming Thierry Vanlancker als opvolger van de opgestapte Büchnerhttps://t.co/NG3RyB3yNK pic.twitter.com/CnEapQz2EM
— RTL Z (@RTLZ) July 24, 2017
7. Koffieautomaat: Telecom Italia
Flavio Cattaneo, topman van Telecom Italia, is met het concern een vertrekpremie overeengekomen van 25 miljoen euro. Hij is al de tweede bestuursvoorzitter die wegens onenigheid het veld moet ruimen bij het Italiaanse telecombedrijf. Cattaneo was in aanvaring gekomen met grootaandeelhouder Vivendi over de te volgen strategische koers. Het Franse mediaconcern is bezig om Telecom Italia volledig in zijn greep te krijgen. Ook zijn voorganger Marco Patuano kreeg mot met Vivendi, maar hij streek slechts een vertrekpremie van 7 miljoen euro op.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.