Plus: Deloitte wint marktaandeel, Tesla gaat op afstand auto's upgraden en champagne profiteert van zwakke euro.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Philips dicht bij verkoop led-tak
Philips is dicht bij een overeenkomst met de investeerders KKR en CVC over de verkoop van zijn led-componentenbedrijven Lumileds en Automotive Lighting, meldt Bloomberg op basis van ingewijden donderdagavond. De twee zouden 2,5 miljard euro over hebben voor 80 procent van de aandelen in het led-bedrijf. De resterende 20 procent blijft in handen van Philips. Investeerder Bain, die ook in de race was, zou zijn afgehaakt. Er zou ook nog een derde bieder zijn, een groep van Aziatische investeerders. Lees meer:
2. Deloitte wint marktaandeel
Deloitte komt het beste uit de strijd om de bedrijven die verplicht van accountant moeten wisselen. Deloiite zelf becijfert dat het nu een marktaandeel van 36 procent heeft bij de 50 AEX en AMX-bedrijven (was 30 procent) en daarmee neemt het de eerste plek over van KPMG, schrijft het FD. Overigens hebben nog niet alle bedrijven hun nieuwe accountant bekendgemaakt, zoals Shell. Dat kan de posities nog flink beïnvloeden.
3. Amazon mag drones testen
Amazon mag testen doen met drones om pakketjes af te leveren, heeft de Amerikaanse Federal Aviation Administration bepaald. De testen mogen alleen overdag plaatsvinden in een beperkt gebied waar de piloot altijd controle heeft. De toestemming is een doorbraak voor het ontwikkelen van selle afleverdiensten. Amazon wil naar een servicce met aflevering binnen een half uur na bestelling voor adressen die op maximaal 10 mijl van een magazijn liggen.
4. Marcel van Poecke haalt 2,5 miljard op voor energiefonds
Olie-ondernemer Marcel van Poecke heeft voor het nieuwe energiefonds Carlyle International Energy Partners (CIEP) 2,5 miljard dollar aan investeringsgeld opgehaald. Van Poecke leidt het fonds voor Carlyle. Het geld komt bij 160 investeerders vandaan die Van Poecke de afgelopen twee jaar aanzocht: 'Daar zitten staatsfondsen, pensioenfondsen en vermogende families tussen', aldus Van Poeckein het FD. CIEP gaat investeren in de olie- en gasindustrie buiten de Verenigde Staten.
5. Tesla gaat Model S op afstand upgraden
Tesla gaat updates en upgrades voor zijn Model S doen via internet. Binnen nu en 10 dagen krijgen eigenaren nieuwe software via de draadloze verbinding van de auto. Daar hoort onder meer software bij die de rijder informeert over de situatie op de weg en zijn resterende range versus de laadmogelijkheden waar hij langs komt. Later volgt ook software die helpt bij autonoom rijden. Tesla werkt al vanaf het begin met upates, maar ze worden steeds verregaander.
6. Maker Angry Birds heeft het zwaar
Kennen we Angry Birds nog? Het spelletje voor de mobiel was een superhit, maar de makers erachter hebben het minder makkelijk. Rovio entertainment, het bedrijf achter Angry Birds, zag omzeten winst vorig jaar dalen. Er verdwijnen 110 banen, ofwel 14 procent van het totaal. Rovio lukt het niet goed om zich te voegen naar het businessmodel van vrij toegankelijke spelletjes.
7. Aldi wil in e-commerce
Aldi gaat in het Verenigd Koninkrijk een proef doen met e-commerce, meldt CNBC. Ook in andere landen zou de Duitse supermarktketen proeven met online-verkoop overwegen, waaronder Duitsland. De discounter kondigde in 2013 een fors groeiplan aan.
8. Diageo zet voedingswaarde dranken op etiket
Dranken-multinational Diageo gaat consumenten informeren over de voedingswaarde van zijn producten. Dat heeft de Britse leverancier van onder andere Guiness, Smirnoff en Johnny Walker donderdag laten weten. Verkopers van alcoholhoudende dranken zijn in de EU vrijgesteld van de plicht om op etiketten aan te geven wat de voedingswaarde van de drankjes is. Diageo gaat daar als eerste uit eigen beweging verandering in brengen. De consument is volgens het bedrijf 'steeds veeleisender'' als het gaat om de inhoud van hun glas. Volgens Diageo helpt de informatie ook om liefhebbers duidelijk te maken hoeveel ze drinken.
9. Getal van de dag: 56 miljoen
Martinair is 56 miljoen euro kwijt aan ontslagvergoedingen voor de piloten die het kwijt wil, meldt DFT. Martinair-directeur Marcel de Nooijer bevestigt het cijfer in de krant. Dat betekent een half miljoen euro per piloot. Martinair wil zijn vloot inkrimpen van 10 naar 4 vliegtuigen.
10. Koffieautomaat: Champagne-export profiteert van zwakke euro
De zwakke euro is een voordeel voor exporteurs. Bij de Franse champagneboeren ploppen daarom de kurken, want de export naar de Verenigde Staten trekt behoorlijk aan als gevolg van de wisselkoerseffecten. 'Dit is goed voor onze marges. We kunnen nu veel meer doen aan promoties en shows', aldus het champagnehuis Roederer regen de Wall Street Journal. 'Dit jaar wordt in de VS zeker veel beter dan vorig jaar'.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.