1. Onverwacht vertrokken cfo Triodos nu bij de Volksbank aan de slag
Na twee jaar zoeken heeft de Volksbank een nieuwe cfo gevonden: André Haag. Hij stopte eind mei plotseling bij Triodos. Eerder werd gedacht dat zijn vertrek te maken had met reorganisaties bij de bank. Maar nu Haag zo snel een nieuwe baan heeft lijkt dat een stuk onwaarschijnlijker. De selectie van bestuurders bij banken is namelijk een lang proces.
Haag werkte onder meer bij onder meer Deutsche Bank, IBM en Ernst & Young. Dat de Volksbank zo lang zonder cfo heeft gezeten komt onder andere door ruzies in de top, schrijft het FD. Zo werd de vorige cfo na zes maanden ontslagen en veel commissarissen, managers en bestuurders vertrokken de afgelopen jaren. Sinds Gerard van Olphen president-commissaris is lijkt het rustiger bij de bank. Haag begint 1 augustus.
2. Nike vertrekt definitief uit Rusland
Nike vertrekt definitief uit Rusland door de oorlog in Oekraïne. Drie maanden geleden stopte het sportmerk nog met alle activiteiten in het land. Winkels die het bedrijf zelf exploiteert gingen dicht. De winkels die wel open bleven, werden volgens Nike uitgebaat door onafhankelijke partners.
Het bedrijf schrijft in een verklaring dat de prioriteiten van het bedrijf nu bij de werknemers liggen. ‘Wij willen hen volledig ondersteunen terwijl we onze activiteiten de komende maanden op verantwoorde wijze afbouwen.’ Merken als Google en Ikea zijn al uit Rusland vertrokken.
3. NPO-bestuurder Leeflang beveiligd na dreiging
NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang heeft te maken met serieuze bedreigingen en wordt daarom beveiligd. Dit bevestigt Leeflang via haar woordvoerder aan de makers van de BNR-mediapodcast Koster & Van Dijk. De bedreigingen zouden, zo bevestigen andere bronnen bij de NPO aan BNR, uit de hoek van sympathisanten van omroep Ongehoord Nederland komen.
Ongehoord Nederland zegt in een reactie: ‘Ons is niets bekend van mogelijke dader(s) of de achtergronden van de afzender(s). Als Ongehoord Nederland nemen we scherp afstand van iedere bedreiging, fysiek zowel als verbaal, naar journalisten of mensen werkzaam in de media.’
4. ABP verhoogt de pensioenen: 2,39 procent erbij
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt vanaf volgende maand de pensioenen met 2,39 procent. De verhoging geldt voor zo’n 975.000 gepensioneerden die als ambtenaar hebben gewerkt en gaat volgende maand in. Ook krijgen de gepensioneerden een extra nabetaling van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar.
Het is voor het eerst sinds 2010 dat het pensioenfonds voor ambtenaren de pensioenen verhoogt. Het ging destijds om een minimale verhoging. De laatste indexatie was in 2008. Reden van de verhoging is dat fondsen altijd een beleidsdekkingsgraad van 110 procent moesten hebben, maar die regels zijn laatst gewijzigd. Nu gaat het om een dekkingsgraad van 105 procent en daardoor is het voor pensioenfondsen makkelijker om de pensioenen te verhogen.
5. Kabinet neemt pas in 2024 besluit over Lelystad Airport
Het kabinet neemt dit jaar geen besluit over Lelystad Airport, zoals in het regeerakkoord was vastgelegd. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat het kabinet dat voorstel vandaag bespreekt in de ministerraad. Ook wordt de inkrimping van Schiphol besproken: vanaf eind 2023 mag de luchthaven dan nog 440.000 vluchten uitvoeren. Nu nog geldt een maximum van 500.000 vluchten per jaar.
Het plan was dat de luchthaven in Lelystad vakantievluchten van Schiphol over kon nemen. Rond Lelystad Airport is nog geen oplossing gevonden voor de stikstofproblematiek. Minister Van der Wal besloot daarom eerder dat de luchthaven geen natuurvergunning krijgt. Ook is er nog geen overeenstemming over de aanvliegroutes.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Angst voor recessie nu ook terug te zien in prijzen grondstoffen
De vrees voor een recessie lijkt nu ook de prijzen voor grondstoffen te beïnvloeden. Een aantal belangrijke grondstoffen zijn in korte tijd snel in prijs gedaald en ook de belangrijkste graadmeter voor deze beleggingscategorie staat een stuk lager.
De Bloomberg Commodity Index (BCOM), die de prijsbewegingen van termijncontracten op de grondstoffenmarkt volgt, verloor al bijna tien procent vergeleken met de piek begin deze maand, schrijft het FD. Toch staan de prijzen nog steeds op een hoog niveau. Analisten en vermogensbeheerders voorzien nog geen echte crash, daarvoor is het aanbod te krap.
7. Bij de koffieautomaat: kantoren riskeren sluiting door te hoog energieverbruik
Bijna veertig procent van de kantoren voldoet nog niet aan de minimale eisen voor energieverbruik, schrijft NRC. Daardoor riskeren zij riskeren dwangsommen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gesloten. Vanaf 1 januari moet al het kantoorvastgoed energielabel C of hoger hebben. Eigenaren van panden die daar niet aan voldoen krijgen eerst een waarschuwing en een ‘redelijke termijn’ om alsnog aan de eisen te voldoen.
De regel geldt voor kantoorgebouwen vanaf 100 vierkante meter. Panden die binnen twee jaar gesloopt worden of een herbestemming krijgen ontspringen de dans.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates