Plus: TNT onder vuur van aandeelhouders, 'Vodafone wil Liberty Global overnemen' en tegenvallende omzet Black Friday.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Nederlandse verzekeraars zakken voor stresstest
Enkele Nederlandse verzekeraars zijn gezakt voor een stresstest die is uitgevoerd door de Europese toezichthouder EIOPA. 1 op de 6 geteste verzekeraars heeft onvoldoende vet op de botten. Als de rente langdurig laag blijft, kunnen zij in de problemen komen. Daarnaast voldoen niet alle onderzochte bedrijven aan de kapitaaleisen die vanaf 2016 gaan gelden. 'Uit het geanonimiseerde rapport van EIOPA blijkt dat er ook in Nederland in de uitgangssituatie verzekeraars met een SCR onder de honderd procent (minimum kapitaalbuffer, red) voorkomen', zo meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zondag in een eigen verklaring. Om welke verzekeraars het gaat, geeft DNB niet aan. De zes grootste verzekeringsgroepen en de zes grootste levensverzekeraars van Nederland hebben aan de tests deelgenomen. DNB geeft aan in gesprek te zijn met de deelnemende verzekeraars over de uitkomsten van de stresstest.
2. Lokale Rabobanken maken offers
Een groot deel van de lokale Rabobanken heeft vorig jaar offers moeten brengen om de bank te helpen vernieuwen. Dat schrijft Het FD (achter inlog) op basis van een analyse van 110 van de 129 verkorte jaarverslagen van lokale banken. 21 van deze Rabobanken zagen hun winst met 80 procent of meer dalen, waaronder die in Amsterdam en Rotterdam. 6 Rabobanken hielden niets over, terwijl slechts 2 lokale banken een winststijging zagen. Eerder werd al bekend dat de lokale banken gezamenlijk 45 procent minder winst haalden, maar afzonderlijk zijn er dus grote verschillen, aldus de krant. De winstdaling komt door de modernisering van de Rabobank (lees: de reorganisatie, verschillende fusies tussen lokale banken, het sluiten van vestigingen en investeringen in digitale bankdiensten). Dit alles komt voor rekening van de lokale Rabobanken.
3. Philips neemt belang in Amerikaans zorgbedrijf
Philips slaat de handen ineen met Image Stream Medical (ISM), een Amerikaans bedrijf op het gebied van beeldtechnologie voor de medische sector. Het elektronicaconcern neemt voor een niet nader genoemd bedrag een minderheidsbelang in ISM, zo meldde het zondag. De beeldtechnologie van ISM maakt het artsen mogelijk operaties uit te voeren aan de hand van beelden die in het lichaam worden gemaakt. Daarbij hoeft minder te worden gesneden, zodat ingrepen minder belastend zijn voor de patiënt. Dat leidt volgens Philips tot kortere ziekenhuisopnames en lagere zorgkosten. Philips biedt zelf ook al producten en diensten aan op het gebied van wat ook wel minimaal-invasieve chirurgie wordt genoemd. Het ziet de activiteiten van ISM als een welkome aanvulling daarop. Philips-topman Frans van Houten zei vorige week dat zijn bedrijf zich de komende jaren sterker gaat profileren op data en communicatie.
4. TNT onder vuur van aandeelhouders
TNT Express ligt volgens De Telegraaf onder vuur van aandeelhouders, onder leiding van Franklin Templeton. De Amerikanen zouden hun belang in het bedrijf via intermediairs hebben uitgebreid tot 15 procent. Templeton lijkt rugdekking te krijgen van hedgefunds en andere investeerders, die recent een belang namen of uitbreidden in TNT, zo schrijft het dagblad. Volgens een betrokkene hebben zij gezamenlijk richting de 30 procent van de aandelen in de pakketbezorger. De aandeelhouders zouden het onder andere hebben voorzien op president-commissaris Anthony Burgmans.
5. Unilever genoemd als Wella-koper
Unilever hoort bij de kandidaten die in aanmerking komen om het merk Wella over te nemen van Procter & Gamble. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen. Procter & Gamble zou samen met Goldman Sachs onderzoek doen naar een eventuele verkoop van het merk, dat een waarde van zo'n 7 miljard dollar zou hebben. Ook het Duitse Henkel wordt genoemd als mogelijke overnamepartij. Henkel toonde in 2002 al interesse in het merk, maar een jaar later werd het voor 6,5 miljard euro verkocht aan Procter & Gamble.
6. 'Vodafone wil Liberty Global overnemen'
Vittorio Colao, de ceo van Vodafone, overweegt samen te gaan met Liberty Global om zo een Europese telecomgigant te vormen die meer dan 130 miljard dollar waard is. Dat schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Volgens het persbureau bekijkt Vodafone momenteel de mogelijkheden en drempels die een eventuele overnamen met zich mee zullen brengen. De twee partijen zouden nog niet met elkaar in gesprek zijn.
7. Samsung-top mag toch blijven
Jong-Kyun Shin mag toch gewoon aanblijven als mobiele baas en co-ceo van Samsung Electronics, ondanks de dalende trend die de smartphonebusiness van het bedrijf heeft ingezet. Dat heeft Samsung aangekondigd na de jaarlijkse managementbijeenkomst. Shin zou volgens geruchten de laan uit worden gestuurd, maar krijgt dus een tweede kans. Samsung zegt via een woordvoerder dat Shin 'substantieel heeft bijgedragen aan het feit dat Samsung Electronics de wereldwijde nummer 1 in mobiel is geworden. We geloven dat hij een poging kan doen een nieuwe sprong voorwaarts te nemen in de veranderende omgeving.'
8. Pizza Hut wil je aankopen voorspellen
Pizza Hut experimenteert met eye tracking software waarmee het wil voorspellen welke pizza je wil bestellen. De software wordt geïnstalleerd op tablets die klanten krijgen om de bestelling mee op te nemen, waarna hun oogbewegingen worden gevolgd en geregistreerd wordt naar welke pizza het langste wordt gekeken. Zo kan Pizza Hut achterhalen welke ingrediënten worden overwogen door klanten. Voorlopig wordt de software alleen als test ingezet.
9. Getal van de dag: 50,9
De totale verkopen tijdens Black Friday, de traditionele koopjesdag na Thanksgiving in Amerika, zijn voor het tweede jaar op rij gedaald. Afgelopen vrijdag werd voor naar schatting 50,9 miljard dollar uitgegeven door consumenten, tegenover 57,4 miljard dollar in 2013. Dat schrijft de National Retail Federation in een rapport. Volgens de organisatie kan de schuld worden gegeven aan winkeliers die steeds eerder met prijzen stunten en de groei van online winkelen.
10. Koffieautomaat: De selfie-nosejob?
Het aantal aanvragen voor plastische chirurgie in Amerika is toegenomen en het is allemaal de schuld van de selfie. Uit onderzoek van de American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery blijkt dat 1 op de 3 ondervraagde dokters een toename in aanvragen heeft gezien waarbij de patiënt niet tevreden is met zijn of haar beeld op sociale media. Het gevolg? Tussen 2012 en 2013 was er een toename van 10 procent in nosejobs, een toename van 7 procent in haartransplantatie en een toename van 6 procent in ooglidcorrecties. Rare jongens, die Amerikanen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.