Plus: 'Synergie AF-KLM en Alitalia', Merck schrapt banen, veel pensioenrumoer en een zware dag voor Eelco Blok van KPN.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Nederland ontworstelt zich razendsnel aan de recessie
De Nederlandse economie herstelt zich razendsnel. De industriële activiteit liet in september de sterkste groei zien sinds juli 2006. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) onder 350 inkopers in de industrie. De index steeg van 53,5 naar 55,8, het hoogste cijfer in 29 maanden. De bedrijvigheid is zo groot dat Nederland voor de tweede maand op rij de koppositie in de eurozone claimt. Het snelle herstel van de index betekent dat de prognoses van het Centraal Planbureau CPB mogelijk te pessimistisch zijn. Het CPB gaat tot nu toe uit van een economische krimp dit jaar van 1,25 procent en een groei volgend jaar van 0,5 procent. De index stijgt vooral dankzij de export, maar nieuw is de sterke stijging van de binnenlandse vraag. De inkopersindex is een belangrijk voorlopende indicator van de economie.
- lees ook: 5 tekenen van hoop voor de economie
2. Code Corporate Governance 'gezaghebbend', behalve bij beloning
Bedrijven nemen de Code Corporate Governance zeer serieus, maar hebben nog steeds erg veel moeite om zich aan de regels te houden als het gaat om de beloningen van het topmanagement. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven leggen hierover nog steeds onvoldoende verantwoording over af. Dat schrijft Jos Streppel, de voorzitter van de monitoring commissie Corporate Governance, in zijn afscheidsrapport. Bedrijven moeten hun beloningsstructuur versimpelen, zodat duidelijk is op grond waarvan een topman zijn bonussen krijgt. Als bedrijven afwijken van de code, moeten ze het waarom veel beter uitleggen.
3. 'Veel synergie tussen Air France-KLM en Alitalia'
Het lijkt alsof de geesten rijp worden gemaakt voor een nieuw huwelijk binnen de Europese luchtvaartsector. De recent aangetreden topman Alexandre De Juniac van Air France-KLM zegt in een gesprek met Les Echos 'veel mogelijke synergie met Alitalia' te zien. Verder is volgens de ceo de verhouding met de top van Alitalia ´heel goed´. De uitspraken van De Juniac komen op een moment dat er druk wordt gespeculeerd over een mogelijke verdere investering van Air France-KLM in Alitalia. De Frans Nederlandse combinatie heeft al 25 procent en de Italiaanse luchtvaartmaatschappij snakt naar extra kapitaal.
4. Farmafabrikant Merck schrapt 20 procent banen
Farmabedrijf Merck schrapt 8500 banen, bovenop de al eerder aangekondigde 7500. Hiermee komt de totale banenreductie op bijna 20 procent. Op deze manier wil de medicijnfabrikant 2,5 miljard dollar bezuinigen op de jaarlijkse operationele kosten. Eind volgend jaar hoopt Merck al het eerste miljard bespaard te hebben op marketing, administratie en onderzoek en ontwikkeling. Merck denkt door zich te focussen op producten met én een grote omzetpotentie én met een grote kans om goedgekeurd te worden door de toezichthouders, betere resultaten te boeken. De laatste twee jaar kreeg onder meer een veelbelovend cholesterol-medicijn geen goedkeuring en moest Merck meerdere productintroducties uitstellen.
5. KPN-top krijgt indringende vragen op bava te verwerken
KPN-topman Eelco Blok krijgt vandaag indringende vragen van VEB-voorman Jan Maarten Slagter te verwerken op de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Slagter vindt KPN veel te gesloten over de onderhandelingen met América Móvil (AMX), het Mexicaanse bedrijf dat een overnamebod op het Nederlandse telecombedrijf voorbereid. 'De directie zegt alleen: we hebben een bod gekregen en we weten dat er een beschermingsconstructie door de Stichting KPN is opgeworpen. Gaat u rustig slapen. Intussen is de financieel directeur van KPN opgestapt, daar krijgen we ook nauwelijks informatie over. Ik ben blij dat ik morgen de directie in de ogen kan kijken en vragen kan stellen,' zegt Slagter tegenover NU.nl. De vraag waar het vandaag om draait is 'wat is een goed overnamebod van AMX?'. Op de agenda staat de verkoop van de Duiste dochter E-Plus. AMX wil 2,40 per aandeel betalen, terwijl dat volgens de VEB 2,65 moet zijn. Gisteren kwam wel naar buiten dat de onderhandelingen moeizaam verlopen, juist omdat KPN nu 2,65 per aandeel wil en AMX niet meer wil bieden dan 2,40 euro.
6. 'Autoverkopen trekken volgend jaar aan'
Een spoortje optimisme wisten de twee brancheorganisaties Rai en Bovag er nog uit te persen bij de presentatie van de autoverkoopcijfers over de eerste drie kwartalen van 2013. Want hoewel de verkopen met 30 procent daalden tot 301.331 en er dit jaar maar 380.000 auto's op kenteken worden gezet, is het dieptepunt op de automarkt voorbij. Na een 'grondige analyse van de markt' voorspellen ze dat de autoverkopen in 2014 aantrekken en dat er dan 400.000 personenauto's worden verkocht. Het optimisme is gestoeld op de verwachting dat het consumentenvertrouwen gaat toenemen.
7. EY ziet winstdaling afnemen
De Nederlandse afdeling van van het internationaal advies- en consultancybedrijf EY (voorheen Ernst & Young) incasseerde in het afgelopen boekjaar een winstdaling van 1 procent, bij een met 2 procent gestegen omzet. De winst kwam uit op 111 miljoen, de omzet op 673 miljoen euro. De winstdaling was vorig jaar met 12 procent aanzienlijk groter. In de tussentijd kromp het personeelsbestand met 5 procent. De accountants, die op afstand de belangrijkste tak binnen het concern vertegenwoordigen, zagen hun omzet per klant afnemen, maar compenseerden dat met meer clienten. De opbrengsten van de belastingpraktijk en van de adviesdiensten stegen met 3 procent. Het kantoor wil een kwart van de kantoorruimte schrappen.
8. Kosten pensioenbeheer exploderen
De kosten van het vermogensbeheer voor Nederlandse pensioenfondsen stegen vorig jaar 4,5 miljard euro. Dat is een stijging van 1,5 miljard euro ten opzichte van 2011. Deze cijfers kwamen naar buiten na onderzoek van adviesbureau LCP Netherlands onder 280 pensioenfondsen.De scherpe stijging komt vooral vanwege de prestatieafhankelijke vergoedingen aan vermogensbeheerders. Voor dit jaar stijgen de kosten voor het beleggen van het pensioenvermogen naar verwachting tot 4,8 miljard euro. Het CDA heeft maatregelen geëist. Niet veel later werd bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen sterk is gestegen, naar 107 procent. Dat is boven de kritische grens die noopt tot korten. De stijging is volgens de samenstellers van Aon Hewitt tijdelijk van aard en te danken aan een stijging in de gewogen rente. Gisteren maakte staatssecretaris Klijnsma onverwacht bekend dat de oorspronkelijke hervormingen van het pensioenstelsel overboord gaan. In plaats van het kiezen voor twee mogelijke pensioencontracten kiest zij voor één hybride vorm. ABP en PFZW, de twee grootste fondsen, zijn tegen. Onder meer omdat 'de premies dan omhoog gaan'.
9. Getal van de dag: 86,6 miljoen euro
Is het veel of weinig? De 86,6 miljoen euro die het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), beter bekend als de bank van het Vaticaan, vorig jaar als nettowinst boekte? Eigenlijk niemand die het weet. Dit zijn de eerste cijfers in het bestaan van de bank die aan het publiek worden prijsgegeven. Van die winst vloeit 54,7 miljoen naar de kas van het Vaticaan. De nieuwe openheid is een reactie op het gegeven dat het IOR dat zichzelf op de zwarte lijst van onbetrouwbare en mogelijke frauduleuze financiële instellingen terug zag. Onder de in februari benoemde Duitse president Ernst Freiherr von Freyberg streeft de bank naar meer transparantie.
10. De koffieautomaat: Whatsapp blijkt Sharia-proof
Een onbekende Saoedi-Arabische man zegde 'per ongeluk' zijn echtgenote per Whatsapp de scheiding aan en staat nu weer alleen in het leven. En dat na een huwelijk van slechts tien maanden. Zijn scheidingsverzoek was dan wel 'niet zo bedoeld', het voldeed wel aan de eisen die onder de sharia-wetgeving in het conservatief Islamitische land geldt. Zijn bruid legde de appjes met de scheidingsboodschap voor aan de islamitische rechtbank. Die oordeelde dat er voldaan was aan de eis dat de man het woord scheiding drie maal gebruikte. Met deze interpretatie van de wetgeving blijkt Whatsapp sharia-proof.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.