Plus: Voortbestaan Malaysia Airlines onzeker, boete SNS blijft en Pijper Media helpt Sanoma uit de brand.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Koers Malaysia Airlines onder druk
Beleggers reageerden onmiddellijk nadat duidelijk werd dat het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne was neergestort, waarbij in totaal 298 mensen om het leven kwamen, waarvan 154 Nederlanders. Het aandeel Malaysia Airlines kelderde met 13 procent op de beurs in Kuala Lumpur. Het is al de tweede keer dit jaar dat Malaysia Airlines met een tragisch ongeval in het nieuws komt. In maart verdween een toestel van Malaysia Airlines dat nog altijd niet is gevonden. In totaal daalde de waarde van de aandelen dit jaar al met 37 procent en analisten vrezen zelfs voor het voortbestaan van Malaysia Airlines. Andere luchtvaartmaatschappijen gingen ook onderuit op de beurs na het nieuws. In de VS sloot United Continental 3,5 procent lager, Delta Airlines 3,4 procent en American Airlines daalde met 4,1 procent. In Europa sloot Air France-KLM 1,5 procent lager, Lufthansa 2,6 procent, IAG 3 procent en het Russische Aeroloft 3,5 procent.
2. Microsoft control-alt-delete 18.000 banen
'Jij moet eruit, jij moet eruit, jij, jij, jij, jij ook, jij eruit, jij, jij, etcetera, etcetera'. De managers van softwaregigant Microsoft zijn er de komende tijd wel even zoet mee om mensen de wacht aan te zeggen. Bij de vorige reorganisatie in 2009 moesten al 5.800 mensen ophoepelen, de aanstaande reorganisatie is de grootste uit de geschiedenis van het bedrijf: 18.000 mensen van de in totaal 127.000 moeten vertrekken. Het is een van de eerste ingrepen van de nieuwe ceo Satya Nadella, die zich hier ongetwijfeld niet heel populair mee maakt, met uitzondering van de aandeelhouders aangezien het aandeel Microsoft hoger sloot na het nieuws. Voor de reorganisatie heeft hij 1,6 miljard dollar uitgetrokken, rond de 12.500 ontslagen vallen bij de smartphone-afdeling.
3. Volkswagen wil Fiat Chrysler
Audi, Seat, Škoda, Porsche, Bentley, Bugatti, Ducati, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Lamborghini, Ferarri, Jeep, Chrysler, Dodge, RAM en SRT. Nee, dit is niet een spelletje waarbij je zoveel mogelijk automerken moet noemen. Maar het zou zomaar kunnen dat deze 17 automerken binnen afzienbare tijd allemaal onder de paraplu van Volkswagen (VW) vallen. VW (al eigenaar van de eerste 7 genoemde merken) onderzoekt namelijk de mogelijkheden om Fiat Chrysler over te nemen. Op het hoofdkantoor in Wolfsburg is men namelijk niet tevreden over de verkopen van het concern in Noord- en Zuid-Amerika. Via Chrysler zou VW beter in staat te zijn om die markten te bedienen.
4. Sanoma verpatst mannenbladen aan Pijper Media
Aanvankelijk dachten we dat het om een artikel van het satirische webzine De Speld ging: Playboy verkocht aan Pijper. Toch lazen we dit bericht wel degelijk in de 'echte' Volkskrant. Sanoma maakte namelijk gisteren bekend dat het mannencluster (Panorama, Nieuwe Revu en Playboy) wordt verkocht aan Pijper Media uit Groningen, overigens zonder een overnamebedrag bekend te maken, hoewel de term appel en ei enigszins opdoemt. Sanoma en Pijper zijn geen onbekenden van elkaar, aangezien eerder al de restaurantgids Lekker 500 van Hoofddorp naar Groningen verhuisde. In totaal verhuizen 24 medewerkers mee naar de nieuwe eigenaar, die ook Nautique, Surfmagazine en Lonely Planet uitgeeft en die de mannenbladen wel vestigt in Amsterdam, ongetwijfeld tot grote opluchting van de betrokkenen. 'Samen met de redacties zien wij er naar uit om deze sterke merken met nieuw elan verder multimediaal uit te bouwen, zodat ook toekomstige generaties niet om deze merken heen kunnen', zei Anton Pijper, ceo van Pijper Media.
5. Ziggo fuseert het liefst morgen met UPC
Als het aan ceo René Obermann van Ziggo ligt fuseert zijn bedrijf zo snel mogelijk met UPC. Toch zal hij minimaal tot het vierde kwartaal moeten wachten, zo schreef hij gisteren bij de toelichting op de halfjaarcijfers. In het tweede kwartaal leedt het Utrechtse kabelbedrijf een nettoverlies van 29,5 miljoen euro, bovendien moest het een verlies van ruim 125 miljoen euro nemen op de boekwaarde van renteswaps en valutahedges. Maar het was niet alleen kommer en kwel: de omzet groeide met 3,4 procent tot ruim 405 miljoen euro en het aantal internetklanten steeg met 25.000 tot 1,97 miljoen. Het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, heeft een bod gedaan van 35,74 per aandeel, maar de Europese Commissie moet nog zijn goedkeuring geven aan de overname. Overigens werd gisteren ook bekend gemaakt dat Liberty Global een minderheidsbelang heeft genomen in de Britse commerciële zender ITV van BSkyB.
6. Is het vertrek van de cfo van Sligro erg?
Het nieuws dat Huub van Rozendaal als financieel directeur vertrekt bij het supermarkt- en groothandelsbedrijf Sligro heeft geen reusachtige schokgolf teweeg gebracht. Analisten van Rabobank verklaarden tegenover de Telegraaf dat het bedrijf er financieel goed voor staat en dat de boekhoud- en verslaggevingssystemen van Sligro van 'uitstekende kwaliteit zijn'. Bovendien is de opvolger van Van Rozendaal, Rob van der Sluijs (37), jarenlang voorbereid om op de rijdende trein te stappen. Sinds zijn aantreden in 1991 is het aandeel Sligro onder leiding van Van Rozendaal gestegen van 1,15 euro naar ongeveer 30 euro.
7. SNS verliest hoger beroep
Ook in hoger beroep is bepaald dat SNS Bank nalatig is geweest bij de advisering van klanten in buitenlandse beleggingsfondsen. De boete van 58.500 die toezichthouder AFM in 2011 oplegde blijft derhalve gehandhaafd. De rechtbank had in eerste instantie al bepaald dat SNS specifieker had moeten zijn over de risico's van het beleggen in 5 buitenlandse fondsen, die waren gelieerd aan de fraudeur Bernie Madoff. Waar SNS volstond met het geven van algemene beleggingsinformatie, had SNS volgens AFM en de rechters nagelaten om klanten te vragen naar hun kennis en ervaring met dit soort fondsen.
8. Morgan Stanley verdubbelt winst
Een Amerikaanse bank die van oor tot oor kan lachen, dat zie je ook niet vaak vandaag de dag. Toch mag de Amerikaanse bank Morgan Stanley een klein flesje openen, nu ze hun winst vorig kwartaal zagen stijgen tot 1,9 miljard dollar terwijl dat vorig jaar 'slechts' 803 miljoen dollar was. De totale opbrengsten stegen met 1 procent naar 8,6 miljard dollar. De reden voor de stijging is drieledig: allereerst groeide de aandelenhandel en het vermogensbeheer boven verwachting, daarnaast zakten de inkomsten uit obligaties minder sterk dan verwacht. Tot slot waren de kostenbsparingen en reorganisaties vruchtbaar.
9. Getal van de dag: 10 miljard
Suiker in de wonden. We kunnen het niet anders noemen dat het WK Brazilië ongeveer 10 miljard euro heeft opgeleverd. Al was dit getal 999 miljard, dan nog zou die 1-7 in de halve finale tegen Duitsland niet zijn weggepoetst. Toch zijn er ook bijna een miljoen extra banen gecreëerd, volgens het Nationale Verkeersbureau van Brazilië, waarvan ruim 700.000 vaste dienstverbanden zijn. De buitenlandse voetbalfans gaven 268 miljoen euro uit tijdens het toernooi.
10. Koffieautomaat: Van Gaal de weldoener
Cut out the middle man. Dat is de opvatting van Louis van Gaal, de man met de gouden p*k die deze week bij Manchester United begon, wanneer het gaat om contractonderhandelingen. Het is ook bijna niet voor te stellen dat bij de onderhandeling van een nieuw contract iemand anders het woord doet voor Van Gaal. Die vindt het sowieso lastig om naar anderen te luisteren en als het dan ook nog eens om zijn eigen toekomst gaat, kan hij er geen pratend pak bij gebruiken. Zodoende spaarde Van Gaal tijdens de besprekingen een managersfee van 600.000 pond uit. In plaats van dat bedrag te reserveren voor een weeksalaris van Wayne Rooney, verzocht hij de club om het bedrag over te maken naar Spieren voor Spieren, de stichting waarvan Louis en zijn vrouw Truus sinds 2000 het boegbeeld zijn. Van Gaal verdubbelde overigens dat bedrag, waardoor Spieren voor Spieren 1,5 miljoen euro kan bijschrijven.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.