Plus: Topvrouw verdient minder dan topman, arme Spyker en de 8 beste landen voor werkende gezinnen.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Marlies Dekkers in geldnood
Het is nog maar de vraag of vrouwen tot in lengte van dagen in nieuwe lingerie van Marlies Dekkers rond zullen lopen. Marlies Dekkers zit namelijk in geldnood. En ze heeft een deadline. Voor 1 september moet ze een nieuwe geldschieter vinden, anders trekt de Rabobank de stekker uit de financiering. Volgens berekeningen van Sprout is er 8 miljoen euro extra kapitaal nodig om binnen de solvabiliteitsnormen te komen. Besef dat er er een negatief eigen vermogen is van 3,9 miljoen euro en een totale schuld van 18,2 miljoen euro (op een balanstotaal van 14,8 miljoen euro) en je begrijpt dat Marlies Dekkers, om niet in haar hemd te komen te staan, naarstig op zoek is naar een 'samenwerkingspartner'. Rob Heilbron van concurrent Sapph laat aan Sprout weten dat hij de afgelopen maanden meerdere malen is benaderd om de marketing te doen 'in een nieuwe opzet'. Ronald Kahn, die Sapph vorig jaar overnam, laat aan Sprout weten geen interesse te hebben om Marlies Dekkers over te nemen.
2. Vrouw in toppositie verdient minder dan man in VS
De gender gap is in de Verenigde Staten nog aan de orde van de dag. Dat blijkt uit onderzoek van financieel persbureau Bloomberg. Niet alleen is slechts 8 procent van de managers bij de 500 grootste bedrijven van Amerika vrouw, ze verdienen gemiddeld 18% minder dan hun mannelijke collega's. Ongeacht het feit dat ze van dezelfde businessscholen rollen, beginnen vrouwen steevast met een lager salaris, een achterstand die ze vaak niet meer inhalen. Als reden gaven vrouwen aan dat ze niet zo agressief onderhandelen als mannen, omdat ze bang zijn als kenau te worden bestempeld. 'Als ik terugdenk aan wat ik onderhandelde toen ik begon bij Drugstore.com, focuste ik veel meer op de kansen die ik had in het bedrijf dan van tevoren al heel hoog in te zetten,' zegt de voormalig ceo Dawn Lepore. 'Ik wilde eerst laten zien wat ik waard was en dan zou de beloning vanzelf wel komen.' Lees ook:
3. Albert Heijn onder vuur
Albert Heijn (AH) heeft het aan de stok met voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie beschuldigt de supermarktketen van misleiding. Het puur&eerlijk-label dat AH voert zou de consument het idee geven dat ze gezond bezig zijn door producten met dit label te kopen, maar volgens Foodwatch bevatten ze veel onnodige suikers, zout en smaakversterkers. Foodwatch roept mensen op per mail te reageren naar AH, daarnaast wordt er een 'socialmedia-offensief' gestart. Albert Heijn laat in een reactie weten de aantijgingen van foodwatch onjuist en onterecht te vinden. Lees ook:
4. Deense modekoning stapt in Zalando
Anders Hoch Povlsen is één van de rijkste mensen van Denemarken. Hij staat aan het hoofd van Beststeller, bekend van modeketens als Vero Moda, Jack & Jones, Only en Mamalicious. Gisteren werd duidelijk dat hij een belang van 10% heeft genomen in de Duitse webwinkel Zalando, dat al geruime tijd de merken van Bestseller aan de man brengt. Met deze samenwerking denkt Povlsen dat beide bedrijven zullen profiteren op de lange termijn. 'We delen dezelfde visie en we geloven heilig in de toekomst van e-commerce op het gebied van mode.' Of Zalando met deze stap minder gehaat zal worden, is nog maar de vraag.
5. RWE legt elektriciteitsproductie stil
Het Duitse energiebedrijf RWE, waar Nederlander Peter Terium aan de top staat, legt een deel van de elektriciteitsproductie in Nederland en Duitsland stil. Dat meldde het bedrijf tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. RWE, het moederbedrijf van Essent, heeft last van de sterk dalende stroomprijs, waardoor veel centrales met verlies draaien. De winst van RWE's elektriciteitsdivisie is in de afgelopen zes maanden met tweederde gedaald, maar de totale winst van het bedrijf steeg met 19 procent tot 2 miljard euro, voornamelijk dankzij een schikking met Gazprom. Benieuwd wie Peter Terium is? Lees het interview dat we recentelijk met hem hadden.
6. Dit zijn de 8 beste landen voor werkende moeders en vaders
Volgens CNN Money worden in deze landen de meeste voordelen aan ouders geboden, waardoor het makkelijker is voor werkende vaders en moeders een balans te vinden tussen werk en gezin.
- IJsland: 85% van de moeders met kinderen onder 15 jaar heeft een baan. IJsland kent een 5-2-5 regeling. Zowel vader als moeder krijgen 5 maanden verlof na de geboorte, waar ze 80% krijgen doorbetaald en de overige twee maanden mogen vader en moeder onderling verdelen.
- Zweden: In totaal mogen vader en moeder 480 verlofdagen onder elkaar verdelen, waarbij 80% wordt doorbetaald. Ouders met kinderen onder acht jaar mogen desgewenst parttime werken, zonder dat iemand daar moeilijk over doet.
- Denemarken: Na de geboorte mogen ouders 52 weken verlof verdelen: moeder krijgt sowieso 18 weken, vader 2 en de overige 32 mogen ze onder elkaar verdelen. De overheid springt bij om salaris aan te vullen.
- Frankrijk: 74% van de Franse moeders heeft een baan. Moeder heeft volledig doorbetaald verlof van 16 weken, vader 11 dagen. Ouders krijgen maandelijks een bijdrage van de Franse overheid.
- Nederland: Nederlandse werknemers hebben de kortste werkweek ter wereld: 29 uur per week. Dit komt voornamelijk omdat bedrijven het mogelijk maken dat moeders (75%) en vaders (25%) na de geboorte van een kind parttime gaan werken.
- Finland: De meeste moeders in Finland hebben een baan en bijna allemaal fulltime. Verlof voor de vrouw is 18 weken en nog eens 26 weken mogen verdeeld worden onder vader en moeder. Voorscholen in Finland zijn gratis.
- Noorwegen: Vaders krijgen 10 weken verlof na de geboorte, moeder 3 weken ervoor en 6 weken erna. In totaal hebben ze 46 weken verlof met 100% salarisbetaling of 56 weken met 80% salaris.
- Canada: Vrouwen krijgen 17 weken verlof na de geboorte en nog eens 35 weken mogen verdeeld worden tussen vaders en moeders. Ouders krijgen een maandelijkse bijdrage van de overheid totdat het kind 18 is en daarbovenop een toelage van 100 dollar per maand tot de zesde verjaardag van het kind.
7. Advertentie Coca-Cola verdedigt kunstmatige zoetstoffen
Veel ogen zijn vandaag gericht op de nieuwe campagne van Coca-Cola, die via advertenties in landelijke media wordt gecommuniceerd. In deze campagne zal het frisdrankmerk hun gebruik van de kunstmatige zoetstof aspartaam verdedigen. In de advertentie benadrukt Coca-Cola dat light-drankjes mensen kunnen helpen met hun gewicht, verder wordt bewijs geleverd van de onschadelijkheid van aspartaam, dat viermaal zoeter is dan suiker. De advertentie is de tweede fase van Coca-Cola's plan om zogenaamde gezondheidsfreaks tegemoet te komen en mensen te wijzen op eventuele gezondheidsrsico's die kleven aan het drinken van priklimonade. Wie weet mogen dit soort merken over een jaar of twintig – net zoals sigarettenfabrikanten – wel helemaal geen reclame meer maken.
8. Spyker heeft (weer) geld nodig
Het wordt er niet beter op voor sportbolidebouwer Spyker in het tweede half jaar, volgens Victor Muller. Tijdens de bekendmaking van de halfjaarcijfers werd een verlies van 5,2 mijoen euro bekend gemaakt. Niets wijst erop dat er verandering komt in die dalende trend. Spyker ziet aan alle kanten het geld uit de zakken rollen, mede dankzij een slurpende rechtszaak tegen GM die al twee miljoen kostte en 8,2 miljoen euro aan Intangible Assets. Ondanks het feit dat het Chinese autobedrijf Youngman 10 miljoen euro in Spyker pompte, heeft Spyker een eigen vermogen van slechts 1,9 miljoen euro en gaf het toe dringend geld nodig te hebben, wil het niet kopje onder gaan. Bovendien hangt de dreiging van beursexploitant NYSE Euronext die de notering wil schrappen boven het hoofd, als Spyker 13 september zijn zaakjes niet op orde heeft. He is dus vijf voor twaalf.
9. Getal van de dag: 15,3
Goed, beter, best. Dat is de lijn die Samsung te pakken te heeft als het gaat om verkoopcijfers van smartphones in China. Terwijl ze in 2012 voor het eerst marktleider werden in China, boekten ze in het eerste kwartaal van 2013 een record van 12,5 miljoen verkochte smartphones, om dat record in het tweede kwartaal onmiddellijk te verpulveren door tussen april en juni maar liefst 15,3 miljoen smartphones te verkopen. Wat dat betreft doet de Zuid-Koreaanse electronicagigant het ongetwijfeld een stuk beter dan zijn Noord-Koreaanse equivalent. Lees ook:
10. De koffieautomaat: Kunst met dollars
Dat de Amerikaanse economie kennelijk in de lift zit, blijkt wel uit het werk van Mark Wagner. Hij vouwt, knipt en plakt namelijk allerhande schilderijen met dollarbiljetten. Het kan natuurlijk ook een andersoortig statement zijn, feit is dat het best geinig is om naar te kijken. Klik hier voor meer dollarschilderijen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.