1. Loonkloof tussen mannen en vrouwen groeit weer
Vrouwen tot 36 jaar verdienen gemiddeld 6,4 procent minder dan mannen, blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. En daarbij is gecorrigeerd voor andere factoren die invloed hebben op het loon. Bij het vorige onderzoek in 2017 was het verschil nog iets minder 5 procent. Hoe hoger de genoten opleiding, hoe groter de loonkloof. Op wo-niveau kan het verschil oplopen tot 12.000 euro per jaar. In de juridische sector en bij financiële instellingen zijn de verschillen het grootst. Een duidelijke verklaring voor de toegenomen loonkloof geeft het onderzoek volgens de NOS niet, maar hoogleraar Jaap van Muijen van Nyenrode denkt dat vrouwen bij hun eerste baan mogelijk minder stevig onderhandelen dan mannen.
2. Extra ontslagvergoeding vanwege ‘mepmanager’
Een zorgmanager van zorginstelling Omega uit Zwolle heeft 2.000 euro aan extra ontslagvergoeding gekregen, omdat zij de directeur-eigenaar van de zorginstelling klappen zag uitdelen aan een andere directeur. De vrouw werd ontslagen vanwege een uiterst kritische mail over het gedrag van de ‘mepmanager’, die zij volgens RTL Z beschuldigt van financieel wanbeleid, een dictatoriale managementstijl en een destructieve opstelling: “Een bestuurder die denkt dat hij een onaantastbare God is.” Volgens de kantonrechter heeft de ‘respectloze’ mail de werkverhoudingen onherstelbaar beschadigd, maar heeft de vrouw wel recht op een reguliere ontslagvergoeding van ruim 61.000 euro en daarbovenop 2.000 euro extra, omdat ze moest toezien hoe de eigenaar een mededirecteur te lijf ging.
3. Inval bij ABN AMRO Duitsland in onderzoek naar dividendfraude
De Duitse autoriteiten zijn op het ABN AMRO-kantoor in Frankfurt op zoek gegaan naar meer informatie over zogeheten Cum/Ex-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen waarbij zowel de koper als de verkoper dividendbelasting terugvraagt. De aandelentruc heeft belastingdiensten veel geld gekost. Volgens ABN AMRO gaat het om transacties van vóór 2012 en werkt de bank volledig mee aan het al langer lopende onderzoek. Ook Commerzbank, Deutsche Börse en andere financiële instellingen worden onderzocht in deze fraudezaak.
4. Easyjet gaat alle CO2-uitstoot van zijn vliegtuigen compenseren
Luchtvaartmaatschappij Easyjet laat het niet aan passagiers om al dan niet hun CO2-uitstoot te compenseren, maar gaat per direct alle uitstoot van zijn vliegtuigen compenseren. De tickets worden daar niet duurder van, belooft de Nederlandse topman William Vet in de Telegraaf. Easyjet trekt komend jaar ruim 29 miljoen euro uit voor compensatiemaatregelen, zoals bosbouwprojecten. Daarnaast investeert de Britse luchtvaartmaatschappij in onderzoek naar hybride en elektrische vliegtuigen.
5. Uber-oprichter Travis Kalanick verkoopt opnieuw miljoenen aandelen
De in 2017 als CEO bij Uber opgestapte Travis Kalanick heeft de afgelopen dagen opnieuw miljoenen aandelen verzilverd. Volgens Bloomberg verkocht hij sinds donderdag 6,1 miljoen aandelen Uber en leverde dat hem 171 miljoen dollar op. In totaal heeft Kalanick, sinds de zogeheten lock-upperiode van 180 dagen na de beursgang van de taxi-app er op zit, al 882 miljoen dollar verdiend. Hij moest twee jaar geleden vertrekken na een reeks schandalen bij Uber, maar is nog wel altijd betrokken bij het bedrijf.
6. Must listen: Relatietherapie op de werkvloer
Liefdesexpert Esther Perel stelt in haar nieuwe podcastserie “How’s Work?” dat de hooggespannen verwachtingen die we hebben van ons werk sterk overeen komen met de verwachtingen die we hebben van onze liefdespartners. Ze bespreekt daarom in elke aflevering met twee naaste collega’s en familieleden met een bedrijf of zakenpartners waar iets wringt, schrijft NRC. Net als dat we hoge eisen stellen aan onze liefdespartner willen we van onze baan tegenwoordig ook veel meer dan simpelweg de kost verdienen en verwachten we ook voldoening, uitdaging en persoonlijke groei.
7. Koffieautomaat: Ook al vanaf januari aan het nadenken over het kerstpakket?
Terwijl Sinterklaas nog maar net in het land is, zijn de meeste bestellingen voor kerstpakketten al lang gedaan. Drie procent van de bedrijven is zelfs als tijdens het eerste kwartaal van het jaar aan het nadenken geweest over het kerstpakket, blijkt uit een enquête van One Question onder 162 bedrijven voor PromZ. In totaal is 58 procent van de ondervraagde bedrijven voor het begin van het vierde kwartaal al bezig het kerstpakket. In bijna zestig procent van de gevallen wordt de directie van een bedrijf betrokken bij de keuze. Dit jaar zijn gepersonaliseerde kerstpakketten populair, die rekening houden met geslacht, godsdienst en/of eetpatroon en ook codes waarmee mensen zelf online iets uit kunnen zoeken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.