Plus: Aegon bereikt akkoord woekerpolis, Fortisvoorzitter Lippens loog, Chinese productiepiek en Venezuela zit zonder wc-papier.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. 'Linkedin hackt accounts eigen gebruikers'
Linkedin wordt aangeklaagd omdat het sociale netwerk e-mailaccounts zou hacken en contactenlijsten zou stelen, schrijft All Things Digital. De groep Linkedin-gebruikers beschuldigt het sociale netwerk van het onrechtmatig gebruiken van de e-mailaccounts en de contactenlijsten om spam naar te versturen. In die mails wordt opgeroepen om 'endorsements' aan een gebruiker toe te kennen. Hiervoor moet een Linkedin-profiel worden aangemaakt. Linkedin zou op deze manier zijn ledenaantal proberen te verhogen. Het sociale netwerk ontkent de beschuldigingen.
2. Aegon bereikt akkoord over afwikkeling woekerpolis
Aegon en Stichting Koersplandewegkwijt zijn het eens over hoe het arrest van de Hoge Raad moet worden uitgevoerd. De hoogste rechter bepaalde in juni dat Aegon te veel premie incasseerde voor een overlijdensrisicoverzekering. Aegon gaat met terugwerkende kracht de waarde van 30.000 polissen berekenen. Dit leidt tot een vergoeding voor het teveel betaalde. Bij lopende polissen wordt de vergoeding bijgestort en bij beëindigde polissen wordt het geld gestort op de opgegeven bankrekeningen. Aegon zegde verder toe klanten die niet zijn aangesloten bij de stichting op een vergelijkbare manier te behandelen.
3. Beschermingswal KPN ongeldig
De blokkade die de Stichting preferente aandelen B opwerpt tegen de overname van KPN door América Móvil houdt mogelijk geen stand. Dat stelt promoverend advocaat Guus Kemperink zaterdag in het Financieele Dagblad. De stichting hanteert de verkeerde argumenten en blokkeerde de overname met een beroep op niet bestaande wetgeving. De Stichting meent dat Carlos Slim eerst fusiebesprekingen met de directie aan moet gaan, en niet meteen een vijandig overnamebod moet doen. Volgens Kemperink, die deze week promoveert op dit onderwerp, bestaat er geen wet die voorschrijft dat er eerst fusiebesprekingen moeten zijn. Sterker nog, sinds 2007 maakt de wet het expliciet mogelijk meteen een overnamebod te doen.
4. 'Kabinet verzwaart stiekem lasten'
Het kabinet verlaagt zich tot boekhoudtrucs om te verhullen dat het begrotingsregels loslaat en de lasten meer verzwaart dan beloofd, zegt Wouter Koolmees, financieel specialist van D66 en voormalig hoofd Begrotingsbeleid van het ministerie van Financiën. Het gaat om een ingenieuze truc die de afgeschafte ouderenkorting onterecht als bezuiniging presenteert. De kritiek van D66 is pikant omdat deze oppositiepartij, net als het CDA, heeft gezegd geen lastenverzwaringen te zullen steunen. Beide partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. ‘Het kabinet laat de Zalmnorm voor restrictief en transparant begroten los’, stelt Koolmees. Woensdag wordt de miljoenennota in de Kamer behandeld.
5. Productie China op piek
De inkoopmanagersindex in China haalde in september het hoogste niveau in zes maanden. Hiermee lijkt het economisch herstel definitief. De index kwam met voorlopige cijfers uit op 51,2 waar 50,9 verwacht werd volgens Bloomberg. De score in augustus was 50,1. Een belangrijke reden van de extra groei is het ruimere monetair beleid waarmee het Chinees leiderschap aangeeft financiële risico's te willen nemen om de economische doelen te halen. China moet de komende 10 jaar minimaal 6,8 procent blijven groeien om de economie te verdubbelen.
6. Fortisvoorzitter Lippens loog tegen aandeelhouders en publiek
Voormalig Fortis-voorzitter Maurice Lippens vreesde de naderende ondergang van de bankverzekeraar, maar loog tegenover beleggers. Dit wordt duidelijk uit een mailwisseling die de Vlaamse zakenkrant De Tijd zaterdag publiceerde. De krant beschikt over een e-mail van eind juni 2008 van Lippens aan ceo Jean-Paul Votron. Daarin schrijft Lippens 'Jij en je teams en misschien ikzelf ook zullen in de komende uren met enorme en existentiële vragen over de toekomst van Fortis worden geconfronteerd… De focus zou nu op het redden, en ik bedoel echt het redden, van Fortis moeten liggen'. Slechts enkele uren later kondigt Fortis aan aandelen uit te geven. Diezelfde avond zegt Lippens in een Belgisch televisieprogramma over de overname van ABN Amro: ''We hebben de mooiste parel binnengehaald. Ik zou zeggen: dames en heren, investeer zo snel dat u het kunt.' Tegen Lippens en Votron en enkele andere leden van de voormalige Fortis-top loopt een strafzaak.
7. Turkije klaar met EU
Turkije gaat waarschijnlijk nooit toetreden toe de Europese Unie. De vele vooroordelen en de negatieve houding bij bestaande leden verhindert dat. Dat stelt de Turkse minister van Europese Zaken. Turkije zou niet langer lid willen worden, maar meer zien in een constructie zoals Noorwegen die heeft. Dat land is geen lid, maar heeft wel toegang tot de interne markt. De stellingname is opmerkelijk. Het is de eerste keer dat er op het hoogste bestuurlijke niveau wordt gezegd dat toetreden tot de EU niet het doel hoeft te zijn. Turkije onderhandelt al sinds 2005 over toetreding., De Turkse bevolking ziet de EU ook niet meer als het beloofde land. Uit een peiling blijkt dat nog maar 44 procent van de Turken het lidmaatschap ambieert. In 2004 was dat nog 73 procent.
8. Levenslang voor Bo Xilai
De voormalig rijzende ster binnen het Chinees overheidsapparaat Bo Xilai gaat voor de rest van zijn leven achter de tralies. De oud-politicus is schuldig aan corruptie, het aannemen van steekpenningen en machtsmisbruik. Al zijn persoonlijke bezittingen zijn in beslag genomen. Bo zou voor miljoenen euro's aan steekpenningen hebben aangenomen. Het schandaal rond Bo schokte de Chinese politiek en deed de Chinezen al maanden smullen. De rechtbank bracht bij hoge uitzondering verslag uit via Weibo, de Chinese variant van Twitter. De val van Bo werd ingeluid door zijn echtgenote die de Britse zakenman Neil Heywood vermoordde. Bo heeft zijn politiechef onder druk gezet om zijn eechtgenote buiten schot te laten.
9. Getal van de dag: 20 miljard euro
Volgens de branche-organisaties RAI en Bovag heeft de overheid vorig jaar bijna 20 miljard euro opgehaald bij weggebruikers. Daartegenover staat slechts een investering van 5 miljard in infrastructuur. Dat is inclusief werk aan het spoor. Volgens de twee lobbyclubs zijn de inkomsten en uitgaven volledig uit balans. De cijfers komen naar buiten in een offensief om de voor volgend jaar geplande accijnsverhogingen op autobrandstoffen van tafel te krijgen. Dan gaat de accijns op diesel boven de inflatiecorrectie nog een met drie cent per liter omhoog. Voor LPG is dat zeven cent.
10. De koffieautomaat: Nationalisatie tegen WC-papier tekort
De linkse regering van Venezuela heeft tijdelijk de controle van een grote wc-papierfabriek overgenomen in een poging de hygiene te kunnen waarborgen. De 'tijdelijke' nationalisatie van Manpa (Manufactora de Papel) moet de 'productie, marketing en distributie' in overeenstemming brengen met de politiek van het land. OPEC-lid Venezuela bezit 's werelds grootste bewezen oliereserves. Desondanks gaat het land gebukt onder een inflatie van 32.9 percent, en een 20 procent groot tekort aan wc-papier. De schaarste zou onderdeel uitmaken van een plan van het Witte Huis om de linkse regering van Maduro omver te werpen, zegt de regering zelf.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.