Plus: Zencap krijgt 1 miljoen euro per week binnen, Spotify lift mee op Starbucks-app en Apple neemt navigatiebedrijf over.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Fastned-investeerders mogen leven lang gratis opladen
Aandeelhouders van Fastned mogen hun leven lang gratis opladen. Dat maakt de aanbieder van snellaadstations dinsdag bekend. Wie voor minstens 25.000 euro aandelen koopt in Fastned, is verzekerd van gratis laden. Fastned heeft al 17 aandeelhouders, ofwel Fastned Founders, en voor hen gaat de geste per direct in. Fastned is druk bezig zij netwerk van snellaadstations langs de snelweg uit te rollen. Lees meer:
-
Zo wil Fastned een electrifying succes maken van de laadpaal
-
Fastned-oprichter Bart Lubbers: 'We bouwen voor de komende 15 jaar'
2. Zencap krijgt 1 miljoen per week binnen
Zencap, kredietmarktplaats voor startups, krijgt 1 miljoen euro aan investeringsgeld per week binnen. Vooral dankzij uitbreiding in het buitenland groeit de instroom gestaag, zegt directeur Zencap Nederland, Jeroen Broekema tegen DFT. Zencap is een van oorsprong Duits initiatief en verbindt bedrijven die geld nodig hebben en investeerders. De befaamde en beruchte startupfabriek Rocket Internet is grootaandeelhouder van Zencap. Lees meer over Zencap en over hoe het werkt bij de collega's van Sprout:
3. Spotify doet het met Starbucks
Een handige deal van Spotify: door een samenwerking met Starbucks krijgt het een plek binnen de app van de koffieketen die wordt gebruikt door 16 miljoen Amerikanen. Betalende Spotify-gebruikers mogen playlists samenstellen voor de muziek die in hun Starbucks wordt gespeeld. 'De barista wordt de dj', aldus Starbucks-ceo Howard Schultz. Zijn 150.000 werknemers in Noord-Amerika en Engeland krijgen een premiumabonnement. Spotify hoopt zijn merk te versterken, in een markt waarin het niet meer de enige streamingdienst is.
4. ABP betaalt 1 miljard euro aan bonussen
Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft vorig jaar zo'n 1 miljard euro aan prestatievergoedingen aan externe managers betaald, schrijft het FD op basis van ABP's jaarverslag dat maandag verschenen is. De vergoedingen bedragen 0,33 procent van het belegd vermogen van 320 miljard euro. De totale beleggingskosten zijn gedaald naar 0,74 procent van het vermogen versus 0,76 procent in 2013, maar de kosten zijn nog altijd hoog vergeleken met andere fondsen. Zorgfonds PZFW bijvoorbeeld kan met 0,54 procent toe. Wel haalt ABP een veel hoger rendement: 23,3 procent vergeleken met 15,5 procent bij PZFW.
5. Protest tegen Shell in Alaska
Shell ligt onder vuur in Alaska. Sinds gisteren protesteren demonstranten in de haven van Seattle, waar twee boorplatforms van Shell liggen, waarmee Shell komende zomer proefboringen wil doen in de Chukchi Zee in Alaska. De actievoerders zijn bang voor milieuschade in het kwetsbare natuurgebied. Met kano's hebben ze zich verzameld rond de platforms om aandacht te vragen voor hun protest.
6. Delhaize stelt vakbonden niet gerust
Het Belgische supermarktbedrijf Delhaize heeft maandag de vakbonden in België bijgepraat over de gesprekken met zijn Nederlandse evenknie Ahold. Die werden niet veel wijzer van het verhaal dat Delhaize-topman Frans Muller hield. Belangrijk is de vraag of een eventueel samengaan bestaat uit een fusie tussen gelijken of een overname van Delhaize door Ahold. die vraag 'is niet aan de orde', aldus een Delhaize-woordvoerder maandag.
7. Apple neemt navigatiebedrijf over
Apple heeft het Amerikaanse bedrijf Coherent Navigation overgenomen, meldt MacRumors. Apple wil het verhaal bevestigen noch ontkennen, schrijft de Volkskrant. Dat zet commerciële satellieten in om tot op enkele centimeters nauwkeurig de locatie van een gevolgd apparaat te kunnen bepalen. De satellieten draaien in een lage baan om de aarde. Het is niet duidelijk of en in hoeverre Apple de techniek van Coherent Navigation in zijn software gaat gebruiken. De acquisitie past wel in het streven van Apple om een volwaardige concurrent van Google te worden op het gebied van online kaarten.
8. Strijd om kaasmaker DOC nadert hoogepunt
De strijd om kaasmaker DOC wordt steeds heviger, meldt het FD. Het Duitse Hochwald is ook geïnteresseerd in overname. Terwijl DOC al wil samengaan met een andere Duitse zuivelreus, Deutsches Milchkontor (DMK). Ook het Nederlandse A-ware heeft zich eerder in de strijd gemengd. Komende donderdag stemmen de leden van DOC over het voorstel met DMK.
9. Getal van de dag: 30 miljoen euro
Het Franse opinieweekblad Charlie Hebdo zit op een berg geld van 30 miljoen euro als gevolg van stijgende verkopen, aanwas van abonnees en giften. De redactie van Charlie Hebdo werd op 7 januari dit jaar het slachtoffer van een aanslag waarbij 12 doden vielen, onder wie 9 redacteuren. De solidariteit met het satrirische blad was groot, maar de plotse ruime financiën leiden ook tot interne ruzie, schrijft de Volkskrant. Twee directieleden annex eigenaren trekken te veel macht naar zich toe, zo schreven de redacteuren in een open brief. Die kritiek zette de directie op zijn beurt er weer toe aan om de redactie te verbieden zich nog langer op die manier te uiten.
10. Koffieautomaat: Honda zoekt het hogerop
We kennen Honda als fabrikant van auto's en motoren (en grasmaaiers enzomeer), maar een vliegtuig, da's nieuw voor de Japanners. Honda brengt als het meezit in de loop van dit jaar de HondaJet uit, een vliegtuig met zeven zitplaatsen, zeer geschikt als private jet. De HondaJet gaat 4,5 miljoen dollar kosten, schrijft WSJ. Momenteel lopen tests om de finale goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten te krijgen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.