Plus: Akkoord bij Grolsch, VS niet failliet, Ierse tegenvaller voor Shell en zoete koek net zo verslavend als cocaïne.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Overname KPN door América Móvil van de baan
Het Mexicaanse telecombedrijf America Movil van miljardair Carlos Slim ziet af van een bod op KPN. De hoge beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft opgeworpen blijkt een onneembare vesting. Daarnaast boden ook de gesprekken met de top van KPN geen verder perspectief. Het is voor de Mexicanen daardoor onmogelijk om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen. Dat maakte het doorzetten van het bod zinloos. América Móvil zegt meerdere malen te hebben gesproken over het toekomstige bestuur, de gevolgen van de overname en de nationale veiligheid in Nederland. Daarop bleef een reactie uit omdat KPN alleen wilde reageren als er een hoger bod lag dan de 2,40 die de Mexicanen boden. KPN heeft het intrekken van het bod 'ter kennisgeving' aangenomen. Wat AM nu wel gaat doen met het opgebouwde belang is onduidelijk.
2. Ziggo wijst bod UPC-moeder Liberty Global af
Gisteren werd bekend dat Liberty Global, de moeder van kabelaar UPC inderdaad een bod heeft gedaan op Ziggo. De kabelaar uit Utrecht wees het bod af. Het nieuws kwam naar buiten na heftige koersbewegingen. Ziggo kwam met een verklaring dat het ontvangen bod te laag was om überhaupt verder te praten. Liberty Global zou door UPC over te nemen een kabelnetwerk in de Benelux willen opbouwen. Toch is net als bij KPN een overname niet definitief van de baan. Liberty heeft al 28,5% van de aandelen Ziggo en het bedrijf is het enige Nederlandse beursfonds dat geen beschermingsconstructie heeft.
3. Het bier stroomt weer
De staking onder de productiemedewerkers en distribitiemedewerkers van Grolsch is afgelopen. De bierbrouwer en de vakbonden sloten een akkoord waardoor met ingang van vandaag de fabriek in Enschede weer volledig operationeel is. De afgesloten cao heeft een looptijd van twee jaar en gunt de medewerkers een gespreide loonsverhoging van 2,5 procent. Belangrijkste twistpunt was de wens van Grolsch om drie atv-dagen te ruilen voor een variabele beloning van 1,25 procent. Die ruil is van de baan. Desondanks zegt ook Grolsch – tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse SABMiller – tevreden te zijn met het onderhandelingsresultaat.
4. De VS gaan toch niet failliet
Met slechts een marge van minder dan twee uur hebben de rivaliserende Republikeinse en Democratische politici toch voorkomen dat de VS formeel niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Met de – tijdelijke – verhoging van het schuldplafond komt er ook een einde aan de shutdown en start de Amerikaanse overheid langzaam weer op. De financiering van de overheid is veiliggesteld tot half januari. De afgelopen 16 dagen zaten 700.000 ambtenaren onbetaald thuis en huurde de overheid geen enkele dienst in. Steeds meer bedrijven – gereedschapsfabrikant en beveiligingsbedrijf Stanley Black & Decker gaf gisteren nog een winstwaarschuwing af vanwege de shutdown – kregen last van het politieke conflict en de groeiende kans op een Amerikaans faillisement.
5. AH biedt wifi aan in alle filialen
Albert Heijn gaat volgend jaar alle filialen uitrusten met gratis wifi. Momenteel beschikken zo'n honderd tot honderdvijftig winkels al over draadloos internet. Voor het eind van het jaar moet de uitrol afgerond zijn. Wifi is volgens Albert Heijn niet alleen voor de klanten met digitale boodschappenlijsten, die nog even ter plekke de ingrediënten moeten nazoeken. Wifi is verder nodig om mobile scanning mogelijk te maken. Scannen en afrekenen via de mobiele telefoon is al getest in Haarlem en operationeel in Amersfoort. Winkelgangers kunnen drie uur per dag gratis gebruik maken van het draadloze internet.
6. Tegenvaller voor Shell
Haastige spoed is zelden goed. Dat weet nu ook Shell. In augustus verzocht het olieconcern de Ierse autoriteiten om de vergunningen voor de gasterminal van het Corribproject versneld af te handelen. Gisteren trok een Ierse rechtbank de licentie in. In de haast zouden de millieu-effectrapportages onder de maat zijn. De haast werd ingegeven door het grote commerciële belang dat Shell heeft bij het in gebruik nemen van het project dat 2,7 miljard euro kost. De terminal is praktisch af. Alleen de leiding van de tanks naar de de kust waar het gas aan land komt ontbreekt nog. Ondanks het intrekken van de licentie gaat Shell er van uit de benodigde licenties binnen te hebben voordat de terminal in 2015 gaat produceren.
7. Apple schrapt in bestellingen voor plastic iPhone
Wegens tegenvallende vraag schrapt Apple een fors deel van de bestellingen voor de plastic iPhone 5C. Daarentegen wordt de productie van de premium iPhone 5S opgevoerd. Dat meldt The Wall Street Journal. Volgens anonieme bronnen van de Amerikaanse zakenkrant schrapt Apple bij de belangrijkste Chinese toeleveranciers Pegatron en Hon Hai respectievelijk 20 en 30 procent van de bestellingen. De iPhone 5C en iPhone 5S kwamen eind september op de markt. De vraag naar de goedkope 5C werd te hoog ingeschat, maar die naar het vlaggeschip 5S te laag. In Nederland arriveren de nieuwe modellen 25 oktober.
8. Personeelstekort in de bouw
Een derde van de bouwbedrijven verwacht in 2014 moeite te hebben met het werven van personeel, blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP Nederland en adviesbureau Berenschot onder duizend HR-professionals. Dit jaar heeft, ondanks de grote ontslagrondes en faillisemenen in de sector, nog steeds 7 procent van de bouwbedrijven problemen met het vinden van personeel. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures in de bouw is volgend jaar hoger dan het gemiddelde in Nederland. Een kwart van alle Nederlandse bedrijven denkt dan moeite te hebben met het vervullen van vacatures. Het grootst zijn de tekorten in de ICT. Nu al kampt 44 procent van de bedrijven met nauwelijks vervulbare posities. Volgend jaar loopt dat percentage op tot bijna 50.
9. Getal van de dag: 3,5 procent (en boterzacht)
Het CPB heeft het begrotingakkoord doorgerekend. In 2014 loopt het akkoord op tot 3,5 procent. Door de verschuivingen in de Miljoenennota groeit het gat met 700 miljoen euro. Voor het akkoord met de drie opppositiepartijen werd het tekort geraamd op 3,3 procent. Het gat wordt volgens de rekenmeesters veroorzaakt omdat het kabinet rekent op 500 miljoen euro aan bezuinigingen. Het CPB noteert 200 miljoen extra uitgaven. Het verschil zit vooral in de ongedekte aannames van de politieke partijen. De korting van 480 miljoen op ministeries lijkt onhaalbaar en de financiële dekking voor de extra uitgaven voor onderwijs van 650 miljoen zijn ongedekt. Daarnaast constateert het CPB dat de extra belastingopbrengsten doordat DGA's zichzelf fiscaal vriendelijk dividend gaan uitkeren wel erg zacht zijn. 'De inschatting van dit gedragseffect is onzeker', schrijven ze in de doorrekening.
10. De koffieautomaat: Oreo-koekjes zeker zo verslavend als cocaïne
De Oreo-koekjes, van die dubbele bruine met chocolade en crèmevulling, blijken minstens zo verslavend als cocaïne. Tenminste voor de ratten in het laboratorium van het Connecticut College. Oreo-koekjes zijn populair in Amerika en worden ook door ratten met liefde verslonden. Nu is eindelijk duidelijk waarom. Onderzoeker Jamie Honohan koos de koekjes als onderzoeksobject niet alleen vanwege bovenstaande kwaliteiten. Ook vanwege het feit dat ´the products containing high amounts of fat and sugar are heavily marketed in communities with lower socioeconomic statuses.´ De resulaten van de test, waarbij ratten moeite moesten doen voor een Oreo terwijl er veel gemakkelijker graan voor handen was, werden vergeleken met eerder onderzoek naar cocaïneverslaving. De ratten bleken even veel moeite voor coke als als voor de cookies te doen.
En net als mensen beginnen ratten in het midden bij de rijke crèmelaag en gaan pas daarna over op de hardere maar even zoete biscuit.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.