1. KPN toont interesse in Fox IT
KPN heeft interesse in beveiligingsbedrijf Fox IT. Fox IT, sinds twee jaar in handen van de Britse NCC Group, wordt door KPN gezien als een goede aanvulling op het bestaande portfolio aan diensten op het gebied van cybersecurity. Het bedrijf beveiligt de grootste Nederlandse multinationals. Daarnaast is de Nederlandse staat en zeker de AIVD een grote klant. Eelco Blok, CEO van KPN, houdt zich steeds intensiever bezig met cybersecurity. Samen met Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is Blok co-voorzitter van de Cyber Security Raad. Oprichter Ronald Prins van Fox IT kreeg afgelopen week overigens wel wat kritiek. Hij zei onomwonden dat hij wel bereid was onbekende softwarelekken te delen met de inlichtingendiensten en de politie.
2. Eigenaar moederbedrijf Gamma en Karwei wil van aandeel af
Bouwmaterialengroep CRH denkt erover na om haar aandeel Intergamma van de hand te doen. CRH is het grootste bedrijf van Ierland en grootaandeelhouder van Intergamma. Dat is op haar beurt het Nederlandse moederbedrijf van Gamma en Karwei. CRH kocht er zich in 2003 voor 646 miljoen euro in. Afgelopen weekend meldde The Sunday Times dat CRH nu op zoek is naar een manier om van haar belang af te komen. Mocht dat lukken zou het voor haar deel zo’n 150 miljoen euro op moeten kunnen strijken.
3. Unilever eerste gegadigde voor Estée Lauder
Unilever zou mogelijk in de race zijn voor een overname van Estée Lauder. Meerdere partijen zouden interesse hebben in het Amerikaanse cosmeticaconcern. Unilever zou echter de eerste gegadigde zijn en met een overname sterker willen staan tegen overnamepogingen. De voedsel- en verzorgingsmiddelenproducent wees eerder dit jaar het megabod van 134 miljard euro van Amerikaans branchegenoot Kraft-Heinz af. Investeringsfonds 3G Capital en Berkshire Hathaway, het investeringsvehicle van Warren Buffett, zouden ook interesse hebben in de cosmeticaproducent. Beide partijen hebben samen een meerderheidsbelang in Kraft-Heinz. Ook het Franse L’Oréal zou interesse hebben in Estée Lauder, dat omgerekend zo’n 34 miljard euro waard is.
4. De Bijenkorf niet bang voor concurrentie
De Bijenkorf heeft de opbrengsten zowel in de winkels als online flink zien groeien. Het luxe warenhuis realiseerde een omzetgroei van 17 procent in het eerste half jaar van 2017. Bij de winkels was er sprake van een omzetgroei van 14 procent en online dikten de opbrengsten met 29 procent aan. Daarnaast groeide het aantal bezoekers met 4 procent. Met Hudson’s Bay krijgt de Bijenkorf er in september wel een serieuze concurrent bij. Maar CEO Giovanni Colauto maakt zich vooralsnog geen zorgen. Ook cijfers uit 2016 lieten een flinke winst- en omzetstijging zien. En Hudson’s Bay, dat zich in veel voormalige V&D-panden vestigt en zich op het middensegment zal richten, blijkt geen webshop hebben. Welke concurrentie?
5. Manager van de dag: Theo van Duivenbode
Theo van Duivenbode stapt na vijf jaar uit de raad van commissarissen van Ajax. Hij is ontevreden over het beleid en hoe de directie van Ajax is omgegaan met de voetbaltechnische en zakelijke belangen van de beursgenoteerde voetbalclub. De oud-speler legt zijn functie per direct neer. Het vertrek van de voormalige verdediger kwam een dag na de pijnlijke uitschakeling van Ajax in de laatste voorronde van de Europa League. Daardoor ontbreken de Amsterdammers voor het eerst sinds 1966 in een Europees hoofdtoernooi. Naast voorzitter Van Wijk maken nu alleen Ernst Ligthart, Leen Meijaard en Peter Mensing nog deel uit van de RVC, die toezicht houdt op de directie van Ajax.
6. Tweet van de dag: Jeff Immelt
Uber kan weer op zoek. Jeff Immelt, oud-topman van General Electric, liet weten geen CEO van Uber te willen worden. Het bestuur van Uber zou hem juist het liefst als nieuwe CEO van de taxidienst zien.
I have decided not to pursue a leadership position at Uber. I have immense respect for the company & founders – Travis, Garrett and Ryan.
— Jeff Immelt (@JeffImmelt) August 27, 2017
7. Koffieautomaat: Bonnetjesaffaire
De zoveelste bonnetjesaffaire. Dit maal bij de vastgoedtak van Schiphol. Uit onderzoek door NRC zou blijken dat er op grote schaal wordt gesjoemeld met bonnen en declaraties. Een advocaat van Schiphol zou tijdens een rechtszaak gezegd hebben dat het bedrijf voor miljoenen is benadeeld, maar dit niet hard kan maken omdat de administratie door betrokkenen bewust ondoorzichtig is gemaakt. Volgens NRC doen minstens zeven managers uit het middensegment van Schiphol Real Estate – het vastgoedbedrijf van Schiphol – mee aan de fraude. Ze laten aannemers op kosten van Schiphol privéverbouwingen doen en vragen om uitjes en etentjes. De kosten verstoppen ze in de administratie van de luchthaven, die zo rommelig is dat een goede controle onmogelijk is.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.