Plus: Microsoft koopt 40 miljard aan eigen aandelen, NN mogelijk voor miljarden aangeslagen en Philips snijdt en verhoogt doelstelling.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Imtech claimt belastingen over niet bestaande winst terug
Imtech gaat 21,7 miljoen euro bij de Duitse fiscus claimen. Het geld is volgens de technisch dienstverlener ten onrechte afgedragen. De winsten die aan de basis van de heffingen lagen, bestonden alleen op papier en waren het gevolg van een grootschalige fraude door het Duitse management. Dit meldt de Telegraaf op basis van onderzoek in samenwerking met het Duitse Handelsblatt. Imtech kwam zwaar in de problemen doordat de managers in Duitsland 'op grote schaal' de winst- en omzetcijfers opbliezen. Hierdoor haalden ze wel hun targets en bonussen. De fraude markeerde het einde van het sprookje Imtech, dat lange tijd gold als een van de best geleide bedrijven van Nederland.
2. Tesla-ceo Musk: 'Over drie jaar semi-autonome auto'
Binnen drie jaar nemen robotauto's het grootste deel van het rijden over van de bestuurder, stelt Elon Musk, ceo van Tesla. Met zijn voorspelling, die gebaseerd is op interne ontwikkelingen bij de fabrikant van elektrische auto's, is Musk niet alleen veel sneller dan traditionele autofabrikanten als Volvo en Nissan, maar ook veel sneller dan Google. Dat internetbedrijf begon drie jaar geleden met de ontwikkeling van een volledig zelfstandig rijdende auto. Volgens Musk is dat te ambitieus – hij wil daarom niet samen met Google aan de auto werken. Musk mikt op een voertuig dat het in 90 procent van de gevallen zonder bestuurder kan stellen. De uitspraak van Musk lijkt speculatie, maar zelf ontkent hij dat.
- In de komende printeditie van MT: De glorieuze terugkeer van de auto-industrie in Nederland
3. Microsoft koopt 40 miljard aan eigen aandelen
Microsoft start een nieuw aandeleninkoopprogramma. Het bedrijf heeft hier 40 miljard dollar voor beschikbaar. Daarnaast heeft ceo Steve Balmer het dividend met 22 procent verhoogd. Hiermee reageert het bedrijf op de druk van de activistische aandeelhouder ValueAct, die meent dat er teveel cash in het bedrijf zit en te weinig waarde aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Het ambitieuze programma roept wel vragen op. Micirosoft herziet zijn strategie en is op zoek naar een nieuwe ceo. Vvolgens Bloomberg is het de vraag of de nieuwe topman/vrouw met deze uitkeringen niet wordt beperkt.
4. Nederlandse bedrijven investeren flink in emerging markets
Nederlandse bedrijven investeerden het afgelopen half jaar aanzienlijk vaker in opkomende markten als India, Rusland en voormalige Sovjetstaten. Het aantal overnames steeg tot 36 tegen 12 in de tweede helft van 2012, meldt accountants- en adviesfirma KPMG. Dat is opvallend, omdat wereldwijd het aantal overnames door Westerse bedrijven juist met 13 procent afnam tot 526. Tegelijkertijd namen ook de Chinese en Indiase multinationals minder bedrijven over. Kleinere minderheidsdeelnemingen blijven vaak buiten de boeken. Dat kan ook verklaren waarom de dealmakers die bijvoorbeeld Chinese bedrijven begeleiden op hun expansie in Nederland juist zeker weten dat de Chinezen komen, en deze keer echt.
5. NN mogelijk miljarden kwijt aan afwikkeling woekerpolissen
Verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) krijgt in een tussenuitspraak van Kifid, het klachteninstituut voor de financiële dienstverlening, opnieuw een flinke tik op de vingers. De uitspraak kan NN in de afwikkeling van de woekerpolisaffaire miljarden kosten. De verzekeraar moet mogelijk 6.000 euro ten onrechte in rekening gebrachte kosten vergoeden voor honderdduizenden beleggingsverzekeringen. Naast dat basisbedrag wordt de verzekeraar ook aangeslagen voor de gemiste rendementen. Een eventuele definitieve veroordeling bemoeilijkt de geplande beursgang van de verzekeraar, die nog moet worden afgesplitst van moeder ING.
6. Fortis-top ook civiel voor de rechter
'Aandeelhouderssyndicaat Fortis' dagvaardt de voormalig topbestuurders die een rol speelden bij de ondergang van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Onder de aangeklaagden is ook oud-ceo Jean Paul Votron. Daarnaast mogen voormalig topmensen van Ageas en BNP Paribas Fortis zich voor de rechtbank komen melden, schrijft de Belgische krant De Standaard. De aanklacht van het syndicaat loopt naast de strafrechtelijke procedure tegen de voormalige top. Deze tweede, civiele, procedure is een 'back-up', maar kan in zichzelf ook leiden tot een uitbreiding van de aanklachten.
7. Philips snijdt verder en verhoogt doelstellingen
Philips-topman Frans van Houten snijdt de komende jaren dieper in de kosten. Er moet 400 miljoen extra worden bespaard. Dit komt bovenop de 1,1 miljard die in een lopend programma wordt weggesneden. Het effect op de werkgelegenheid is nog niet bekend. Daarnaast verhoogt Philips de financiële doelstellingen. De winstmarge moet bij een omzetgroei van tussen de 4 en 6 procent op groepsniveau stijgen tot 11 à 12 procent. Analisten hadden de aanpassing wel verwacht, maar dachten aan een hogere ebitdamarge van 13 tot 14 procent. Het rendement op de investeringen moet boven de 14 procent uitkomen. Daarnaast wil het technologiebedrijf de komende 2 tot 3 jaar 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeleninkoopprogramma begint in oktober.
8. Woningverkopen in de lift
De verkoop van woningen steeg in augustus 19 procent in vergelijking met vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9977 verkochte woningen, tegen 8384 een jaar eerder. Vergeleken met juli is er sprake van een lichte stijging van 3,3 procent. Vooral vrijstaande huizen bleken populair. Daar was de stijging 28,6 procent. Maar bij alle woningtypes is sprake van een plus in de verkoop. Positief is ook dat het aantal gedwongen huizenverkopen vorige maand verder afnam. In augustus werden 95 via een executieveiling verkocht. Dat is 44,1 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.
-
Lees ook: 5 tekenen van hoop voor de economie
9. Getal van de dag: 120 dollar extra bij 8Mbps
Als een OESO-land de internetsnelheid verdubbelt van 4 naar 8 Mbps, neemt het gezinsinkomen toe met 120 dollar per maand, blijkt uit een studie van Ericson en Arthur D. Little. Voor landen met een lager BBP per hoofd van de bevolking zijn de inkomenseffecten van breedbandinternet kleiner. Een toename van de internetsnelheid van 0,5 naar 4 Mbps doet het gezinsinkomen in India en China met 46 dollar per maand stijgen. De oorzaak is waarschijnlijk dat ontwikkelde landen meer dienstverleners kennen die duidelijk profiteren van een hogere snelheid.
10. De koffieautomaat: Bijna zo groot als Facebook
In de VS zag Mark Zuckerberg, na een moeizaam eerste jaar, zijn Facebook eindelijk meer waard worden dan bij de introductie. De waarde van Facebook is nu zo'n 103 miljard. Ondertussen doorbrak het Chinese bedrijf Tencent die 100 miljard grens met groter gemak, en kwam het uit op een waarde van 101 miljard dollar. De 41-jarige ceo Ma Huateng heeft nog steeds 10 procent van de aandelen en was al een van de rijkste mannen in China. Hij is dan ook een van de vijf Chinese Goudhanen die je moet kennen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.