1. Flinke stijging inflatie: prijzen bijna 12 procent hoger
De gemiddelde prijzen in de maand maart zijn nóg verder gestegen. De inflatie kwam uit op 11,9 procent, terwijl het in februari ging om 7,3 procent. De gemiddelde prijzen in maart zijn dus bijna 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie is sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne snel opgelopen. Om de gevolgen van de stijgende inflatie op te vangen heeft de overheid de accijns op brandstof verlaagd en in de zomer gaat de btw op energie omlaag.
2. Poetin: ‘Wie niet in Roebels betaalt, krijgt geen gas’
Rusland draait vanaf vandaag de gaskraan dicht voor buitenlandse kopers die weigeren in roebels te betalen. Alle contracten die hier niet aan voldoen worden per vandaag opgezegd. Gisteren ondertekende de Russische president Poetin een decreet dat dat mogelijk maakt. ‘Niemand verkoopt ons iets gratis en wij gaan ook niet aan liefdadigheid doen’, zegt Poetin op de Russische televisie. Nederland is niet van plan om in roebels te betalen. Als vandaag alle gasleveringen worden stopgezet, dan wordt het gasnoodplan geactiveerd.
3. Doorbraak: werknemers krijgen meer vrijheid om te bepalen waar ze werken
Het recht om thuis te werken is een stuk dichterbij. Werknemers krijgen meer vrijheid om te bepalen waar ze hun werk doen. Werkgevers en vakbonden hebben daarover een akkoord bereikt in de Sociaal-Economische Raad. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Werknemers moeten kunnen aantonen dat hun verzoek om thuis te werken ‘redelijk en billijk’ is. Niet bij ieder beroep is het mogelijk of lastig om vanuit huis te werken. De afspraak gaat niet gelden voor bedrijven met minder dan tien werknemers.
4. Minimumbelasting voor multinationals loopt opnieuw vertraging op
De minimumbelasting van 15 procent voor multinationals loopt zeer waarschijnlijk een jaar vertraging op, omdat niet alle EU-landen hun akkoord hebben gegeven. Zo’n 140 landen over de hele wereld hebben afgesproken dat multinationals altijd minimaal 15 procent winstbelasting moeten betalen, ongeacht het land waar ze gevestigd zijn. In de EU zou die regel per 1 januari 2023 moeten gelden, maar de lidstaten hebben daar tot nu toe geen overeenstemming over kunnen bereiken. Staatsecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit), zegt het ‘betreuren’ en zegt de belasting niet in te voeren voordat er een akkoord is.
5. Stijgende energieprijzen kosten het bedrijfsleven 22 miljard euro
De oplopende prijzen van gas en energie kosten het bedrijfsleven dit jaar naar schatting 22 miljard extra in vergelijking met 2019. In sommige branches wordt de winst zelfs weggevaagd door de toenemende kosten. Dat schrijven economen van ABN Amro in een rapport dat gisteren is verschenen. De hogere prijzen hebben ook invloed op de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Zo is in de VS de prijs voor gas een stuk lager, omdat het land minder afhankelijk is van Rusland.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De vijf hoofdbrekens van de nieuwe KLM-topvrouw
Marjan Rintel is vanaf deze zomer de nieuwe topvrouw van KLM. Anderhalf jaar lang had ze leiding over de NS. Waar de spoorwegvervoerder op de thuismarkt weinig te duchten heeft van concurrenten, opereert KLM in een zeer concurrerende omgeving met toenemende milieueisen. Welke uitdagingen staat Rintel te wachten? Het FD zet ze op een rij.
7. Zoom-topic: Amazon-vakbond op voorsprong in New York bij vakbondsverkiezing
In New York ligt een vakbond voor Amazon-personeel aan kop tijdens de verkiezingen. Dat meldt Reuters, nadat een deel van de stembiljetten van medewerkers van een distributiecentrum op Staten Island is geteld. Het zou een primeur zijn als het personeel van Amazon vóór een vakbond zou stemmen, het Amerikaanse bedrijf verzet zich al langere tijd tegen pogingen van werknemers om zich te verenigen.
In Alabama gaan werknemers voor de tweede keer naar de stembus. De vorige keer werd Amazon terugfloten wegens intimidatie, zo verplichtte het bedrijf werknemers onder meer om anti-vakbondsbijeenkomsten bij te wonen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates