Plus: Twitter weet al hoe de belasting te ontwijken, Apple bouwt ruimteschip, JPMorgan schikt en Google spiegelt de vrouw.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Energiebedrijven in nauw door vergroening, blackouts onvermijdelijk
Europese energiebedrijven staan 'onder zware druk' door de snelle opkomst van lokaal opgewekte zonne- en windenergie. Hierdoor is grootschalige stroomuitval onvermijdelijk, blijkt uit onderzoek van PwC onder 53 ceo's van engeriebedrijven uit 35 landen. Meer dan 90% van hen zegt dat de verdienmodellen van hun bedrijven die traditiegetrouw energie produceren en verhandelen op termijn onhoudbaar zijn. Het probleem is dat veel investeringsbeslissingen voor nieuwe centrales al jaren geleden zijn genomen, vóór de plotselinge versnelling van lokaal opgewekte groene stroom. Een revolutie die zich vooral in Duitsland voltrok en die wordt versterkt door de de lage kolenprijzen. Beide ontwikkelingen hebben de bedrijven verrast en bedreigen daarmee de continuïteit van de ondernemingen. Grootschalige stroomstoringen, zogeheten blackouts, zijn volgens de ceo’s in de toekomst onafwendbaar doordat de energiebedrijven geen onrendabele centrales open kunnen houden die de fluctuaties in wind- en zonne-energie op vangen.
2. Twitter wil belasting ontwijken via Ierland en Nederland
Twitter moet nog naar de beurs en heeft nog nooit winst gemaakt. Desondanks is al wel duidelijk hoe Twitter de belasting gaat ontwijken. Via Ierland en Nederland. Het gaat om een constructie die we kennen onder de naam 'Double Irish' en de 'Dutch Sandwich'. Met behulp van die fiscaal juridische constructies hoeft een bedrijf slechts een fractie van de normale belasting te betalen over de winst die buiten de VS wordt gemaakt. Na veel internationale kritiek overweegt Ierland de constructie te verbieden, maar dat zou niet voor 2015 zijn. Twitter schaart zich met de fiscale omleiding in het gezelschap van Google en Apple die onder vuur lagen vanwege hun succesvolle pogingen zo min mogelijk belasting te betalen. Google sluisde in 2012 8,8 miljard euro weg via Nederland.
3. Deutsche Bank onderzoekt 50 medewerkers in Libor-zaak
Deutsche Bank onderzoekt momenteel zo'n 50 medewerkers in verband met de manipulatie van de Libor-rente. De gesprekken zijn een vervolg op een onderzoek door Ernst & Young, dat de afgelopen maanden duizenden e-mails en chatgesprekken onderzocht. De 50 mogen hun advocaat en getuigen meenemen naar de gesprekken, schrijft Reuters. Deutsche Bank weigert commentaar. De enige Nederlandse bank die een rol speelde in het schandaal waarbij de benchmarkrente werd gemanipuleerd is de Rabo. Die krijgt waarschijnlijk een boete van meer dan 337 miljoen euro te verwerken.
4. Apple bouwt ruimteschip
Apple heeft eindelijk toestemming gekregen om het ruimteschip-kantoor dat Steve Jobs in de maanden voor zijn dood ontwierp ook daadwerkelijk te gaan bouwen. De gemeente Cupertino heeft de benodigde vergunningen afgegeven. Het complex, de 'Apple Campus 2', moet ruimte bieden aan 12.000 werknemers. De bouw zelf vraagt de inzet van 9000 bouwvakkers. De kosten van het futuristische kantoor – dat als een soort vliegende schotel in het landschap komt te liggen – zijn geheim. Eerder deed een bouwbedrag van 5 miljard dollar de rondte. Tegenwoordig schatten lokale makelaars de bouwkosten op 'slechts' 1 miljard dollar.
5. Eurometaal fluit naar schadevergoeding
De voormalige Nederlandse munitiefabrikant Eurometaal kan fluiten naar een schadevergoeding van het Belgische ministerie van Defensie. De onderliggende zaak is verjaard stelt het Gentse hof van beroep in cassatie. De claim van Eurometaal komt voort uit een omkoopschandaal. De zaak dateert uit 1984. De toenmalige Belgische minister van Defensie Freddy Vreven kocht toen munitie voor nieuw artilleriegeschut. En hoewel Eurometaal het beste bod deed, koos Vreven toch voor een Amerikaanse leverancier. Later ontdekte de FBI dat er 10 miljoen euro smeergeld betaald was aan onder meer een Belgische militair. Eurometaal eiste 12 miljoen euro, maar door misgelopen rente is het bedrag inmiddels opgelopen tot 40 miljoen euro.
6. JPMorgan schikt met de VS: 13 miljard dollar
De Amerikaanse bank JPMorgan Chase schikt met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor 13 miljard dollar. Omgerekend is dat bijna 9,5 miljard euro. De schikking is een voorlopige oplossing voor mogelijk bedrog bij de verkoop van hypotheken. Van het bedrag is 4 miljard bedoeld om consumenten schadeloos te stellen. In welke vorm die schadeloosstelling moet plaatsvinden is volgens Bloomberg volstrekt onduidelijk. In ieder geval lijkt 4 miljard gereserveerd voor een schikking met de toezichthouder op de hypothekenmarkt, de FHFA. De deal is nog niet definitief, maar zou de grootste ooit zijn. JPMorgan zou de waarde van hypothecaire onderpanden veel te gunstig hebben voorgespiegeld aan beleggers. Ook de Bank of America zou mogelijk gaan schikken met de toezichthouder. Daar circuleert een bedrag van 6 miljard dollar. De foutieve waarderingen lagen aan de basis van de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en daarmee aan de financiële crisis.
7. Boeing vermindert productie 747
Vliegtuigproducent Boeing gaat de productie van het allergrootste toestel uit de stal, de 747-8 jumbojet opnieuw verminderen. Eerder dit jaar schroefde de Amerikaanse bouwer de productie ook al terug. Er is weinig vraag naar het viermotorige toestel. De productie komt nu op anderhalf vliegtuig per maand. Dat is een daling van 25 procent in vergelijking met het begin van het jaar. De viermoterige jets lijden zwaar onder de concurrentie van zuinigere tweemotorige vliegtuigen. Deze zuiniger toestellen overbruggen tegenwoordig dezelfde grote afstanden als de viermotorige jets. Boeing hoopt dat met de voorspelde opleving van de vrachtmarkt in 2014 het orderboek voor de vrachtversie van de 747-8 weer volloopt.
8. AFM onderzoekt koersbewegingen Ziggo
Vorige week maakte het aandeel Ziggo, vlak voor het publiek worden van de gesprekken met Liberty Global, opvallende koersbewegingen. De Autoriteit Financiële Markten start een vooronderzoek. De gesprekken met Liberty Global – dat een afgwezen bod op de Utrechtse kabelaar deed – lekten mogelijk uit naar een Duits blad. Dit is een vorm van marktmisbruik. De strikte geheimhouding waarmee dergelijke gesprekken gepaard hoort te gaan is doorbroken, waardoor niet alle beleggers over dezelfde informatie konden beschikken. Als er gelekt is, 'dan is er sprake van een overtreding', stelt de toezichthouder.
9. Getal van de dag: 707 miljard euro, een koopje
Parijs, de lichtstad en decor voor tal van romatische films en boeken, heeft een prijskaartje gekregen. Wie Parijs wil kopen heeft daarvoor 707 miljard euro nodig. Dat blijkt uit berekeningen van Patrice de Moncan in zijn boek Que vaut Paris? (Hoeveel is Parijs waard?). Het boek bevat een prijslijst van al het Parijse vastgoed, inclusief historische centrum en de stad zelf. De appartementen en huizen hebben een gezamenlijke waarde van 525 miljard euro, de kantoren 142 miljard euro en de 84.000 winkelpanden zijn 40 miljard euro waard. Het lijkt weinig voor een wereldstad als Parijs. En dat komt omdat de waarde van de monumenten niet is meegenomen in de optelsom. Want dan zou het sommetje anders gaan uitvallen. Zo is bijvoorbeeld de Opera Garnier 37,5 miljoen euro waard, het Louvre (zonder de kunstwerken) 7,5 miljard, de Jardins de Luxembourg komen op 10 miljard euro en de Eiffeltoren op 2,8 miljard euro. Overigens wordt de economische waarde van de toren geschat op 434 miljard euro.
10. De koffieautomaat: Google is de spiegel van de wereld
Als je iets wil weten, dan google je het. En als je iets wil duidelijk maken, dan google je het ook. De automatische aanvulfunctie van de zoekmachine spiegelt precies de vooroordelen van de gebruikers. Dus als het gaat om gelijkheid van vrouw en man, dan verraadt Google precies hoe het er mee staat. Slecht, en dat blijkt in een schitterende fotoserie en campagne van de Verenigde Naties waarbij de Google het verhaal van de man-vrouw verhoudingen vertelt. De campagne wijst erop dat één op de drie vrouwen gedurende haar leven geslagen, gedwongen wordt tot seks of op andere wijze wordt misbruikt. Daarnaast doen vrouwen wereldwijd tweederde van al het werk en ontvangen ze daarvoor maar 10 procent van het gezamenlijke inkomen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.