1. Sanderink moet ex bijna 2 miljoen euro betalen aan dwangsommen
Ondernemer Gerard Sanderink moet zijn ex-vriendin Brigitte van Egten 1,96 miljoen euro aan dwangsommen betalen. Dat besloot de voorzieningenrechter in Den Haag gisteren. De eigenaar van bedrijven als automatiseerder Centric en bouwbedrijf Strukton, laat zich al enkele jaren negatief uit over Van Egten in het openbaar. Zo beschuldigt hij haar van fraude en activiteiten in de porno-industrie. Sanderink en Van Egten zijn bezig met een mediationtraject en de ondernemer vond daarom dat zijn ex geen dwangsommen op kon eisen. De rechter ging daar niet in mee.
2. Kabinet koerst op avondlockdown
Een officieel besluit is er nog niet genomen over nieuwe coronamaatregelen, maar ingewijden zeggen dat niet-essentiële sectoren zoals de horeca, cultuur- en detailsector straks om 17.00 uur moeten sluiten. Het kabinet hoopt daarmee de scholen, waar op dit moment veel besmettingen rondgaan, open te houden zodat kinderen en jongeren worden ontzien. Demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge geven vanavond weer een persconferentie.
3. Tweede Kamer praat over rouwverlof op het werk
De Tweede Kamer heeft gisteren gesproken over mogelijkheden van een wettelijk rouwverlof. Dat meldt de NOS. Een petitie over dit onderwerp is inmiddels bijna 80.000 keer ondertekend, maar ondernemersverenigingen zien zo’n verlof niet zitten. Zij vinden dat er al genoeg manieren zijn om verlof op te nemen. Bovendien levert het financiële lasten op en een ‘wirwar van verlofregelingen’. Vakbond CNV pleit juist voor tien verlofdagen. Verschillende partijen bereiden een wetsvoorstel voor om verlof mogelijk te maken na het overlijden van een gezinslid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoekt de implicaties van rouw op werk. Eind januari worden de resultaten verwacht.
4. Nederland koploper in het recyclen van materialen
Ongeveer een derde van alle materialen die vorig jaar in Nederland werden gebruikt, was gerecycled. In Europa ging het gemiddeld om 12,8 procent. Nederland is met afstand de koploper, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. België, Frankrijk en Italië doen het met twintig procent ook beter dan gemiddeld. Portugal, Roemenië en Ierland bungelen met een paar procent onderaan de lijst.
5. Weggestuurde directie en eigenaar Broekman doen nog één poging tot een gesprek
De voormalige directie van het Rotterdamse logistiek concern Broekman Group en de Duitse grootaandeelhouder gaan nog één keer proberen hun conflict onderling op te lossen. De rechter drong daarop aan, schrijft het FD. ‘U heeft zo lang samengewerkt. Het is toch jammer dat het zo afloopt.’ De directie en aandeelhouder lagen met elkaar overhoop over de te volgen koers en de voorgenomen verkoop van dochteronderneming BBT (haventerminals). Ceo Raymond Riemen en cfo Diederik Günther werden daarom begin dit jaar ontslagen door grootaandeelhouder dr. Ralph-Hilllard Geuther. De komende twee weken gaan de partijen met elkaar in gesprek over de vraag op hoeveel geld de ex-bestuurders recht hebben.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Strengere lockdown of niet: economisch kan 2021 al niet meer stuk
Ook al besluit het kabinet vandaag om een strengere lockdown in te voeren, het mooie groeicijfer voor 2021 komt niet meer in gevaar, schrijft het FD. Economen zetten al enige tijd in op een groei van vier procent. Het Centraal Planbureau (3,9 procent) en het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie (vier procent) gaan vrijwel van hetzelfde uit. Economen rekenen op een zwak vierde kwartaal, maar het effect op het gehele jaar is beperkt. ‘Om alsnog op de vier procent voor geheel 2021 uit te komen, is er nog wel enige buffer’, zegt econoom Luc Aben van Van Lanschot. ‘Zelfs bij een kleine krimp kwartaal-op-kwartaal halen we dat nog.’
7. Zoom-topic: IKEA opent filiaal met oppervlakte van tien voetbalvelden
De eerste winkel van IKEA op de Filipijnen is meteen ook de grootste winkel van het bedrijf. Het woonwarenhuis bij de hoofdstad Manilla heeft een oppervlakte van ongeveer 65.000 vierkante meter. Dat is vergelijkbaar met tien voetbalvelden. De komende twee weken zit de winkel al vol. Door corona moeten Filipijnen een tijdslot reserveren om de winkel in te mogen. IKEA heeft op dit moment wereldwijd meer dan 460 vestigingen. Het komende jaar moeten daar bijna zestig bij komen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates