1. CPB: Coronacrisis kan leiden tot nieuwe eurocrisis
Banken zijn, zeker in Nederland, weliswaar weerbaarder dan in 2008, toch kunnen de gevolgen van de coronapandemie leiden tot een nieuwe eurocrisis in de eurozone. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Risicorapportage Financiële markten 2020. De huidige crisis legt enkele kwetsbaarheden in het financiële systeem bloot, zoals de wereldwijd hoge schuldenniveaus, de verslechterde kwaliteit van schulden en de nog immer grote verwevenheid tussen overheden en banken door het bezit van staatsobligaties.
Naast de overheid vangen in Nederland vooral bedrijven de eerste klappen van de crisis op. Uit de eerste stresstesten van het CPB op de financiële buffers van het Nederlandse mkb blijkt dat 25 procent tegen een liquiditeitsbehoefte aanloopt bij een omzetschok die zes maanden gaat duren. Met alle gevolgen van dien voor andere bedrijven, huishoudens en uiteindelijk financiële instellingen.
Bekijk hier een visuele samenvatting van de risicorapportage.
2. Coalitie grote Nederlandse bedrijven roept op tot minder reizen
He-le-maal klaar met thuiswerken? Probeer dan toch stil te staan bij de voordelen. Een coalitie van vijftig grote Nederlandse bedrijven, waaronder Royal HaskoningDHV en de VodafoneZiggo, roept op om ook na de coronacrisis minder zakelijk te reizen. De deelnemers werken al sinds 2015 in de Coalitie Anders Reizen aan duurzame mobiliteit van hun medewerkers (in totaal circa een half miljoen mensen) met als doel de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te halveren in 2030.
Door corona hebben we leren thuiswerken, nu is hét moment om door te pakken, zo laat Royal Haskoning-ceo Anton van der Sanden weten aan BNR. ‘We zijn in Nederland koploper om duurzame mobiliteit mogelijk te maken voor werknemers. We willen nu versnellen, om meer impact te maken en door meer bedrijven zich aan te laten sluiten bij deze coalitie. Dat is nodig: we hebben het Parijs-akkoord ondertekend.’
3. Wet ter bescherming vitale bedrijven met terugwerkende kracht geldig
De wet zelf is er nog niet, maar hij geldt wel al, soort van: het kabinet wil een investeringstoets invoeren voor overnames in belangrijke sectoren, zoals de chemie en de transportsector. De vrees is namelijk dat dergelijke vitale bedrijven door de coronacrisis ‘sitting ducks’ worden voor buitenlandse partijen.
De benodigde wet zal met terugwerkende kracht op 2 juni in werking treden, en geeft de overheid de mogelijkheid om een overname of investering ongedaan te maken, als de nationale veiligheid in het geding is. Dat schrijven ministers Eric Wiebes en minister Ferdinand Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.
De toets is een ‘krachtig middel’, en zal volgens Grapperhaus een ‘afschrikwekkend effect’ hebben.
4. Geen wezenlijke voorwaarden gekoppeld aan steun Renault
Aan de voorgenomen steun voor Renault zijn ‘géén wezenlijke voorwaarden’ gekoppeld. Dat heeft bestuursvoorzitter Jean-Dominique Senard gezegd op Franceinfo Radio. De gestelde voorwaarden, zoals verduurzaming en de productie concentreren in Frankrijk, zijn volgens Senard in lijn met het al eerder ingezette beleid.
Vorige week dinsdag maakte president Emanuel Macron zijn plannen bekend voor een reddingsplan ter waarde van 8 miljard euro voor de Franse auto-industrie. Zo’n 5 miljard zou gaan naar Renault. Daags later kondigde de Franse autoproducent aan wereldwijd 15.000 banen te schrappen, waarvan 4600 in Frankrijk. Aan die plannen houdt Renault vast, aldus Senard tegen de Franse radiozender. ‘Dit was het plan al vóór de pandemie, en is nu alleen maar noodzakelijker geworden.’
5. KvK: 7 op de 10 ondernemers denkt te overleven
Ongeveer 7 op de 10 ondernemers verwacht dat zijn bedrijf de crisis zal overleven. Dat blijkt uit een flitspeiling van de KvK. Gevraagd waarom zij dat denken, wijzen de ondernemers veelal op voldoende buffers, weinig vaste lasten en ontvangen overheidssteun. Maar ook op het feit dat ze creatief zijn en ‘positief willen blijven’. En zo is het maar net.
6. Must read: Moet de or een actievere rol aannemen?
Ondernemingsraden zijn nu belangrijker dan ooit, maar voelen ook grote druk, bijvoorbeeld om snel een advies uit te brengen over salarismaatregelen of ontslagrondes. Het FD deed een rondje onder verschillende or’s en adviseurs. ‘Ook de directeur heeft nooit een coronacrisis meegemaakt. Weten wat er speelt onder de medewerkers, is in deze periode extra belangrijk.’
7. Koffieautomaat: 15 keer ‘nee is ook ok’
Wanneer heb jij voor het laatst nee te horen gekregen, of zelf ergens nee op gezegd? Ja-zeggen voelt vaak fijn, en kan deuren openen. Maar nee-zeggen kan je ook een hoop opleveren. Forbes geeft vijftien voorbeelden van werksituaties waarin ‘nee’ ook ok is.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.