1. Apple koopt modem-afdeling van Intel
Apple legt 1 miljard dollar op tafel voor de afdeling van chipmaker Intel die modems voor mobiele telefoons maakt. Met de verkoop zijn verschillende patenten en de overname van 2200 werknemers gemoeid. Apple wil met de afdeling z’n eigen 5G-modem gaan ontwikkelen, om zo minder afhankelijk te worden van chipmaker Qualcomm. Intel behoudt het recht modems te maken voor niet-mobiele apparaten, zoals PC’s, internet of things-apparaten en zelfrijdende auto’s.
2. Directeur Vastgoedfonds Nederland vervalste email
Simon Raedts, directeur van Vastgoedfonds Nederland, gaf vorige week voor de Amsterdamse rechtbank toe een email van SNS Bank te hebben vervalst om onder betaling van rendement (uit de tweede helft van 2018 en eerste helft 2019) aan obligatiehouders uit te komen. Raedts had bovendien vastgoed uit het fonds EREFA 1 verkocht zonder de opbrengst aan de obligatiehouders over te maken. Een eerdere faillissementsaanvraag werd aangehouden omdat Raedts de vervalste brief als bewijs indiende: hij zou niet kunnen betalen, omdat zijn rekening tijdelijk geblokkerd zou zijn voor onderzoek. Dat bleek een leugen, ontdekten de obligatiehouders na een telefoontje aan de bank. Zij eisen nu dat de faillisementsaanvraag wordt voorgezet en ze hebben aangifte gedaan bij de politie.
3. Boeing-crisis komt door ‘falend leiderschap’
‘Veiligheid begint aan de top’, schrijven twee voormalige leiders van het Amerikaanse National Transport Safety Board (vergelijkbaar met de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid) in de New York Times. ‘En de top van Boeing heeft ons in de steek gelaten.’ Volgens schrijvers Jim Hall en Peter Goelz heerst binnen Boeing een cultuur van ontkenning (bijvoorbeeld toen Boeing in eerste instantie de piloten van het Indonesisch vliegtuig dat eind 2018 crashte de schuld gaf) die leidt tot een diepe crisis voor het bedrijf en de klanten. Boeing gaf deze week aan dat het de productie van de 737 MAX mogelijk stil moet leggen zolang het vliegtuig wereldwijd aan de grond wordt gehouden. Tot nu bleef het bedrijf de productie draaien, maar het kan de vliegtuigen niet leveren aan z’n klanten. Daarom staan er nu 150 gloednieuwe, ongebruikte vliegtuigen te wachten, waarvan Boeing de stalling moet betalen. Het bedrijf draaide in het tweede kwartaal een operationeel verlies van 3,4 miljard dollar – het grootste in het 103-jarig bestaan van het bedrijf.
4. Dorine Wekking nieuwe commissaris Hema
HR-specialist Dorine Wekking is benoemd tot lid van de raad van commissarissen van Hema. Wekking had eerder verschillende HR- en managementfuncties bij Shell, Deloitte en KPN en was als personeelsdirecteur ook al verantwoordelijk voor de Benelux en Scandinavië bij Aon Groep Nederland. Ze is ook commissaris bij British Telecom Nederland en de Reinier Haga Groep. Met de benoeming van Wekking is de raad van commissarissen, bestaande uit Wilco Jiskoot (voorzitter), Marcel Boekhoorn, Ronald van der Vis, Dorine Wekking en Jan Zijderveld, van Hema nu compleet.
5. Nissan-topman overweegt vertrek
Donderdag werd bekend dat Nissan door de aanhoudende problemen 12,500 banen wereldwijd gaat schrappen (eerder deze week werd nog over 5000 banen gesproken). Bovendien zei topman Hiroto Saikawa dat het bedrijf overweegt het leiderschapsteam aan te passen: een niet zo subtiele hint dat hijzelf binnenkort misschien vertrekt. De problemen bij Nissan hebben te maken met teleurstellende verkoopcijfers, het schandaal rond Carlos Ghosn (die inmiddels vastzit vanwege financiële malversaties) en problemen met verkooppartner Renault.
6. Must read: Worden jouw werknemers bang van je leiderschapsstijl?
Een leider die druk uitoefent om resultaten te bereiken, heeft 90 procent meer kans op een hoog personeelsverloop, terwijl een leider die inspireert die kans juist met 68 procent verkleint. Belangrijk dus om een inspirerende leider te zijn. Maar hoe weet je dat je niet, zonder dat je het doorhebt, intimiderend overkomt? Heb aandacht voor het gedrag van je medewerkers, maken ze bijvoorbeeld weinig direct oogcontact? Stel open vragen over de cultuur binnen het team, verander de verhouding tussen hoe vaak je mensen corrigeert en hoe vaak je met ze connect, en stel je zo nu en dan kwetsbaar op.
7. Koffieautomaat: Patrick Kluivert naar FC Barcelona
Patrick Kluivert gaat de opleidingsafdeling van FC Barcelona leiden. Hij krijgt de opdracht weer veel eigen talent op te leiden – de laatste jaren leunden de Catalanen vooral op dure aankopen. Shane Kluivert, zijn zoon, speelt op dit moment in de jeugd van Barcelona.
De oud-aanvaller (die tussen 1998 en 2004 145 doelpunten maakte voor Barca) werkte eerder onder andere als trainer van Jong FC Twente en technisch directeur van Paris Saint-Germain. De afgelopen maand was hij assistent van Clarence Seedorf bij het nationale team van Kameroen. Ze werden twee weken terug ontslagen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.