1. Afgezwakte slotverklaring aangenomen op klimaattop
De klimaattop in Glasgow heeft afgelopen weekend, uren later dan gepland, een deal opgeleverd. Omdat China en India op het laatste moment de tekst nog flink afzwakten, was er wel bij veel landen flink wat teleurstelling. In plaats van het ‘afschaffen’ van het gebruik van steenkool, wordt nu namelijk gesproken over het ‘verminderen’ ervan. CO26-voorzitter Alok Sharma noemde het akkoord ‘imperfect’, maar een stap in de goede richting. Ook is afgesproken dat landen volgend jaar een aangescherpt klimaatdoel moeten presenteren, zodat de opwarming van maximaal 1,5 graad wel binnen bereik komt. Het derde punt waarover onderhandeld werd, is het zogenaamde Rulebook. Daarmee wordt de verzameling regels bedoeld, waar landen aan moeten voldoen bij het uitvoeren van het Parijse klimaatakkoord.
2. FDA twijfelt over nieuw schuim bij Philips-apparaten tegen slaapapneu
De Amerikaanse toezichthouder FDA is een nieuw probleem tegengekomen bij de Philips-apparaten tegen slaapapneu. Een gerepareerd apparaat met siliconenschuim blijkt in één test niet aan de normen te hebben voldaan. Er kwamen te veel chemische gassen vrij. Philips is nu gevraagd onderzoek te laten doen door een onafhankelijk bureau. Philips laat in een persbericht weten dat de test voor de FDA geen aanleiding is de adviezen over het gebruik van Philips-apparaten te wijzigen. Het bedrijf is bezig met een terugroepactie om purschuim juist te vervangen door siliconenschuim. Het purschuim bleek te kunnen verbrokkelen. Ook kunnen chemische gassen vrijkomen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.
3. Kabinet wil 2G-wetgeving invoeren, ondernemers mogen zelf kiezen
Het demissionaire kabinet wil in bepaalde situaties waar het risico op besmetting het grootst is en die anders niet door kunnen gaan, de 2G-maatregel invoeren. Denk bijvoorbeeld aan evenementen. Alleen mensen die gevaccineerd of recent hersteld zijn van corona mogen dan toegelaten worden. Op de werkplek en bij essentiële winkels wordt 2G niet ingevoerd en zal de 3G-regel gelden. In sommige sectoren, zoals de horeca, mogen ondernemers zelf beslissen of ze een 2G-beleid of 3G-beleid voeren. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de wet.
4. Topmannen in Zweden aangeklaagd voor betrokkenheid bij oorlogsmisdaden
In Zweden zijn bestuursvoorzitter Ian Lundin en voormalig algemeen directeur Alex Schneiter van het beursgenoteerde miljardenbedrijf Lundin Energy, donderdag aangeklaagd voor betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in zuidelijk Soedan. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens justitie zijn de mannen medeplichtig aan ernstig geweld in een oliegebied waar het bedrijf tussen 1997 en 2003 actief was. De topbestuurders zouden onder meer geaccepteerd hebben dat Soedanese militairen en milities de bevolking verdrong door lokale bewoners te vermoorden, hutten plat te branden en vee te roven. De twee topbestuurders riskeren een jarenlange celstraf, zelf zeggen ze onschuldig te zijn.
5. Kabinet komt met nieuw steunpakket voor ondernemers
‘Op de kortst mogelijke termijn’ komt er een nieuw steunpakket voor ondernemers, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het steunpakket is bedoeld voor ondernemers die nadeel ondervinden van de nieuwe coronamaatregelen die dit weekend in zijn gegaan. Het is nog niet duidelijk hoe de steun er precies uit komt te zien en hoeveel geld ervoor beschikbaar is. Rutte geeft wel aan dat het om ‘een zeer ingrijpend pakket’ gaat dat ‘de getroffen sectoren ruimhartig zal ondersteunen’.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Waarom een vegamerk zich liet inlijven door een vleesgigant
Het was nogal opmerkelijk nieuws afgelopen zomer: vegamerk Vivera liet zich inlijven door de Braziliaanse vleesgigant JBS. De ceo van het bedrijf, Willem van Weed, licht in het FD voor het eerst zijn besluit toe. ‘Juist omdat JBS het grootste vleesbedrijf ter wereld is, kunnen zij heel serieus in plantaardig investeren. Aanvullend kunnen wij van binnenuit een verandering in gang zetten. We zijn misschien een klein onderdeel, maar met grote strategische betekenis en potentie.’
7. Zoom-topic: Bazen mogen na werktijd geen contact opnemen met werknemers in Portugal
Het is vanaf nu illegaal voor bazen in Portugal om na werktijd een werknemer te mailen of te bellen. De Portugese regering heeft vrijdag een wet aangenomen waarin dat is vastgelegd. Dat meldt CNN. Door corona zijn werknemers meer thuis gaan werken en de regering wil dat werkgevers rekening houden met de privétijd van medewerkers. Wordt er toch contact gezocht kan dat een boete opleveren. De wet verplicht werkgevers daarnaast ook te zorgen voor zaken die nodig zijn om het werk goed uit te voeren, denk aan laptops en computerprogramma’s. Ook staat in de wet dat werknemers extra gemaakte kosten door het thuiswerken, zoals elektriciteit of gas, mogen declareren.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates