De business uit het nieuws van nu: Facebook op niveau, overname DE definitief en Amerikanen zijn statistisch rijker dan ze dachten
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. ABN Amro handelde zonder vergunning: 5,5 miljoen boete
ABN Amro handelde in de VS in aandelen zonder daarvoor de benodigde vergunningen te hebben. Daarom heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC de bank een boete van 5,5 miljoen dollar opgelegd. De SEC verwijt de bank vooral dat het probleem van de ontbrekende vergunningen intern wel bekend was sinds 2004, maar dat de bank tot 2008 geen maatregelen trof om de situatie te veranderen. Het waren vooral medewerkers in Nederland, Frankrijk en Zwitserland die hielpen bij niet geheel geoorloofde aandelenhandel.
2. 'Twitter naar de beurs'
Twitter bereidt zich voor op een beursgang. Dat blijkt vogens Amerikaanse media uit de vacatures die het bedrijf achter de microblogs online heeft gezet. Twitter zoekt via LinkedIn naar een accountant die nadrukkelijk ervaring heeft binnen beursgenoteerde bedrijven. En via de eigen website zoekt Twitter naar een vergelijkbare financiele man (m/v) Eerder circuleerde er al een vacature op LinkedIn waarin werd heeft met de documenten en procedures die nodig zijn voor een beursgang. De zoektocht naar mensen die het bedrijf naar de beurs kunnen brengen is vooral opvallend omdat het minder dan een jaar geledenis dat topman Dick Costolo in een interview zei dat een ipo niet op de agenda van Twitter staat.
3. Amerika verrast met groei
De Amerikaanse economie groeide in het tweede kwartaal aanzienlijk sterker dan verwacht door analisten. Wel werden de cijfers over het eerste kwartaal naar beneden bijgesteld. Oorzaak van de groeispurt – met 1,7 procent – was de opbouw van voorraden door bedrijven. De uitgaven van consumenten namen met 'slechts' 1,8 procent toe, na een stijging met 2,3 procent in de eerste 3 maanden van het jaar. De cijfers en vooral de onderliggende samenstelling ervan geeft economen hoop dat het herstel duurzaam zal blijken te zijn. Tegelijkertijd nam ook de werkgelegenheid toe. Samen met de stijgende huizenprijzen, stuwt dat het consumentenvertrouwen en de verkoop van auto's. Daarnaast daalde de inflatie licht.
4. Na roerig jaar is Facebook eindelijk terug op niveau
Het heeft even geduurd, maar nu is Facebook eindelijk – even vooralsnog – evenveel waard als ten tijde van de beursgang. Woensdagochtend was de koers even iets hoger dan bij de introductie. De laatste keer dat Facebook boven de introductiekoers van 38 dollar noteerde was in de eerste minuten na de introductie op 18 mei 2012. In de afgelopen veertien maanden kwam dekoers van Facebook niet meer in de buurt. Eind augustus was het aandeel nog maar 19 dollar waard. De koers stijgt omdat het bedrijf tegen alle aarzelingen in er werkelijk in slaagt om te verdienen aan het groeiende aantal mobiele gebruikers. Inmiddels wordt 41 procent van de advertentie-inkomsten mobiel gegenereerd. Die inkomsten stegen bovendien met 70 procent. Facebook is momenteel ongeveer 100 miljard dollar waard.
5. Loonoffer in opmars
Volgens de CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten vragen steeds meer bedrijven een loonoffer van hun werknemers. Zij komen tot deze conclusie op basis van waarnemingen over het afgelopen halfjaar. Bij CNV Dienstenbond zijn er veel klachten binnengekomen van werknemers die gevraagd werden hun loon te offeren. Het loonoffer werd onder meer gevraagd in de grafische sector. Daarnaast staat volgens de CNV tijdens de cao-onderhandelingen steeds vaker op de agenda. De twee vakbonden hebben geen exacte cijfers van de ontwikkeling. Opvallend is dat vakbond De Unie deze ontwikkeling niet detecteert.
6. Overname DE Masterblenders definitief, Bennink casht
De aandeelhouders van DE Master Blenders 1753 hebben alle voorstellen die op tafel lagen tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering over de beoogde overname door Joh. A. Benckiser goedgekeurd. De overname is nu definitief en daarmee ook megabonus van bestuursvoorzitter Jan Bennink. Hij ontvangt 5,6 miljoen euro cash. Tegen deze beloning kwamen nogal wat aandeelhouders in verzet, omdat ze anders dan normaal niets te zeggen hadden over deze pubicitait gevoelige zaak. Vooral vanuit de hoek van de institutionele beleggers als pensioenfondsen kwam veel kritiek op de hoogte van de beloning en de manier waarop de aandeelhouders buitenspel werden gezet bij het vaststellen ervan.
7. McEwan nieuwe topman RBS
De Nieuw-Zeelander Ross McEwan wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Royal Bank of Scotland. Hij volgt Stephen Hester op. Die vertrekt omdat hij zich niet wil verbinden aan het hele proces van privatisering en de directe periode daarna. McEwan werd vorig jaar binnengehaald als hoofd van de retailactiviteiten. Hester kwam aan het roer kort nadat RBS in 2008 werd genationaliseerd. De bank bezweek bijkans onder de kredietcrisis en de dure overname van de internationale zakenbank van ABN Amro. De Britse overheid pompte 45 miljard pond in de bank om hem overeind te houden. Nu staat de privatisering op de agenda. De Britse regering wil dat de topman die dat proces begeleid ook daarna aanblijft.
8. Emirates gaat twee keer per dag naar Dubai
Luchtvaartmaatschappij Emirates gaat twee keer per dag vliegen tussen Amsterdam en Dubai. Dat al twee jaar na de opening van de route. De vraag is groter dan verwacht. Een jaar geleden werd al het grootste passagiersvliegtuigd – de monstreus grote Airbus A380 – ingezet. Emirates lijkt een witte raaf in de luchtvaartsector. In het laatste (gebroken) boekjaar verdubbelde de winst van de Emirates groep. Het was het 25ste jaar op rij dat er winst werd gemaakt.
- Lees ook hoe ceo Willie Walsh van IAG strijdt met zijn eigen personeel om concurrenten als Emirates bij te benen
9. Getal van de dag: 1783,- (dollar per persoon per jaar)
Amerika, toch al een van de meest welvarende naties ter aarde, blijkt bij nader inzien toch nog wat rijker te zijn dan eerder gedacht. Het herzien van de methoden waarmee de statistieken worden samengesteld – iets wat elke vijf jaar gebeurd – pakken goed uit. Door een andere definitie van 'investering' is de Amerikaanse economie (BBP) opeens 3,6 procent groter. Dat is exact 1.783 dollar per jaar extra voor elke inwoner van de VS. Daardoor is de recessie ook minder diep dan eerder gedacht. De economie kromp in de recessie van 2007 – 2009 niet 4,9 maar slechts met 4.3 procent.
10. De koffieautomaat: Smile! het is de fiscus
De Belastingdienst fotografeert steeds meer kentekens. Vorig jaar werden ruim 1,25 miljoen voertuigen gefotografeerd voor controle, maar alleen al in de eerste helft van dit jaar werden 925.000 auto's gefotografeerd en tegen de bestanden met wanbetalers aangehouden. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
De cameracontroles worden gehouden om mensen op te sporen met belastingschulden, geen wegenbelasting betalen of meer privékilometers maken dan ze hebben opgegeven. Overigens kan deze groep in de grote steden ook al niet meer veilig parkeren. De parkeerautomaten waar de parkeerbelasting wordt betaald vragen ook om het kenteken. Ook die bestanden worden door de fiscus gebruikt om de stiekeme leaserijder te betrappen, bleek eerder deze week.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.