Leiders liggen onder een vergrootglas op dit moment. Vooral politiek leiders worden voortdurend de maat genomen: is minister-president Mark Rutte een echte staatsman? Wat is er zo bijzonder aan het leiderschap van premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland? Heeft president Donald Trump in de VS te lang gewacht met maatregelen? Maar ook in organisaties komt het er nu op aan. Leidinggeven als de zon schijnt is niet zo ingewikkeld, maar wat doe je als er een ongekende storm opsteekt?
De financiële crisis was van een totaal andere orde
Eerder onderzoek naar leiderschap tijdens een crisis laat interessante resultaten zien. Harry Garretsen en Janka Stoker (Rijksuniversiteit Groningen) onderzochten bijvoorbeeld het effect van de financiële crisis in 2008 op leiderschapsgedrag. Daaruit blijkt dat leiders na deze crisis inderdaad anders leidinggaven. Ander onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat plattere organisaties na de financiële crisis beter presteerden.
Maar de financiële crisis was van een totaal andere orde dan de huidige coronacrisis. Eén van de directe consequenties van de coronacrisis is bijvoorbeeld dat mensen nu massaal thuis werken, waardoor leidinggeven noodgedwongen een andere invulling krijgt en misschien wel ingewikkelder is geworden. Om daar achter te komen, hebben we echt onderzoek nodig. Daarom doet MT.nl op dit moment, onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek naar leiderschap in tijden van de coronacrisis.
Welke impact heeft de coronacrisis op leiderschap? Deel hier jouw ervaringen
Je kunt ons enorm helpen door mee te doen, of je nou zelf leidinggeeft of leiding ontvangt. Als dank verloten we onder alle deelnemers vijf keer een bol.com-bon van 50 euro.