Goed voorbeeld doet volgen. Dochters van werkende moeders gaan meer uren werken en zoons kunnen wat leren van een goede verdeling van huishoudelijke taken.
Dat vertelt Anne van Putten, die op 26 juni promoveerde aan de Universiteit Utrecht, aan Intermediair. Ze heeft zowel patronen voor betaalde als onbetaalde arbeid onderzocht. "Het blijkt dat naarmate vaders meer huishoudelijk werk voor hun rekening namen, hun zonen zelf op volwassen leeftijd ook geneigd zijn een grotere bijdrage aan het huishouden te leveren", legt Van Putten uit. "En dochters van werkende moeders blijken later gemiddeld meer uren te werken dan dochters van moeders zonder baan."
Blauwdruk
Ze verklaart dat als volgt. "Ten eerste vormt het gedrag van ouders een blauwdruk waarop kinderen teruggrijpen wanneer ze in dezelfde levensfase belanden. Dochters van werkende moeders hebben bijvoorbeeld zelf gezien dat hun moeder werk en zorg wist te combineren en ook welke strategieën ze daarbij toepaste – bijvoorbeeld door een werkster in te huren." Verder is het volgens Van Putten zo dat werkende moeders specifieke bronnen bieden, waardoor de uitgangspositie op de arbeidsmarkt van dochters verbetert. Denk aan: een netwerk, vaardigheden, ervaring.
Was ophangen
Volgt ze zelf eigenlijk ook de lijn van haar ouders? Ja, vertelt ze in Intermediair. "Mijn ouders – beiden gepromoveerd – waren in hun tijd pioniers wat betreft taakverdeling: tot mijn twaalfde werkten ze beiden parttime. Mijn vader hing gewoon de was op, hoewel hij daar door buurmannen op werd aangesproken. Mijn man komt weliswaar uit een meer traditioneel gezin, maar thuis hebben we de taken toch eerlijk verdeeld."