Wie dacht dat de arbeidsmarkt vanzelf weer aantrekt als de recessie eenmaal achter de rug is, komt bedrogen uit. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werklozen pas weer aan de slag kunnen als er een flinke economische groei komt.
Uit een overzicht van de werkloosheid en economische groei sinds 1980 maakt het CBS op dat het aantal werklozen pas afneemt bij een groei van 2,3 procent. En dat terwijl het Centraal Planbureau (CBP) voor dit jaar slechts een groei van 1,25 procent en voor 2005 een groei van 1,5 procent beraamt. Uit de CBS-analyse blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat de arbeidsmarkt meteen aantrekt als de meest donkere recessiewolken overgewaaid zijn. Na een economische neergang is het gebruikelijk dat er zich eerst een baanloze groei voortdoet.
“Als het verleden zich herhaalt, dan kan de werkeloosheid blijven oplopen,”, zegt CBS-onderzoeker Michiel Vergeer. “Eerst wordt de reservecapaciteit benut om de extra groei op te vangen. Neem de ict. Die branche heeft al een tijd weinig opdrachten gehad en kan het extra werk nog wel een tijdje aan voordat er extra personeel aangenomen moet worden.”
Het CBP daarentegen verwacht dat de werkeloosheid nog even blijft stijgen, maar voorspelt halverwege volgend jaar een omslag en ziet daarmee de ontwikkelingen op het gebied van de werkgelegenheid wat positiever in dan het CBS. Het is dus nog even afwachten hoelang het duurt voordat de meeste onvrijwillig werklozen hun plek achter de geraniums kunnen inruilen voor een plek achter een bureau. (NG) Bron: Het Financieele Dagblad