Van het glazen plafond hebben ze nog nooit gehoord. Van parttime werken in de meeste gevallen ook niet. Ontmoet de twintig machtigste vrouwen van Nederland.
1. Neelie Kroes (66)
Neelie Kroes is de belangrijkste Europese vrouw voor de zakenwereld, concludeerde de Wall Street Journal. Tijdschrift Forbes zette haar eerder dit jaar in de lijst van machtigste vrouwen ter wereld. Wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn.
De ex-minister van Verkeer & Waterstaat bekleedde voor en na haar ministerschap een scala aan bestuurlijke functies bij bedrijven en instellingen als NS, P&O Nedlloyd, Ballast Nedam, Corio, Lucent NL, Thales, Volvo, het Rembrandthuis, Nyenrode en het Trans-European Network. Sinds 2004 is zij Europees Commissaris voor Mededingingszaken. Nu, als Eurocommissaris, wordt Kroes vaak geprezen vanwege de boete van 497 miljoen euro die zij softwaregigant Microsoft oplegde wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Maar dat is niet de enige boete die zij inde; in 2007 haalde Kroes meer dan 3,3 miljard binnen. Met haar score van 1,8 miljard het jaar ervoor, staat de teller op meer dan 5,1 miljard in nog geen twee jaar.
2. Koningin Beatrix (69)
Koningin Beatrix is een verhaal apart. Er wordt nooit toegegeven hoe groot haar invloed op de Nederlandse regeringszaken nu werkelijk is, maar historicus en koningshuisdeskundige Jan Kikkert citeert oud-minister Joseph Luns: "De koningin is niet iemand om tegen te spreken.". Daarnaast is onze Beatrix een diplomate in hart en nieren. Het internationale wheelen en dealen is haar door haar vader, wijlen Prins Bernhard, tezamen met het voorzitterschap van de Bilderberg Conferentie met de paplepel ingegoten. Vooral die laatste rol doet vermoeden hoe groot haar invloed vanuit de schaduw werkelijk is.
3. Agnes Jongerius (47)
Volgens de Erasmus Universiteit was zij in 2006 en 2007 de machtigste vrouw van Nederland. (Neelie Kroes en Koningin Beatrix worden in dat onderzoek ‘hors concours' gehouden) Agnes Jongerius is als vijfde voorzitter van het FNV de opvolger van Lodewijk de Waal. Zij begon haar loopbaan bij de Vervoersbond, en werd later CAO-coördinator en vice-voorzitter van het FNV. Ook is zij actief binnen de SER, de Nederlandsche Bank , het Nibud, het GAK, stichting Natuur en Milieu en stichting Vluchteling.
4. Trude Maas (61)
Een ander vertrouwd gezicht in studies van de schaduwmacht in Nederland is Trude Maas-de Brouwer. Tot 2006 was Trude Maas President van de door haar opgerichte HayVision Society. Naast haar senatorschap voor de PvdA laat zij haar invloed gelden bij VNO-NCW, ABN Amro, Schiphol Groep, Philips, Twynstra Gudde, de Arbo Unie en Nuffic. Ook is zij voorzitter van de stichting Opportunity in Bedrijf, die de opmars van vrouwen in het bedrijfsleven moet bevorderen.
5. Els Swaab (61)
Els Swaab is een befaamd juriste en bestuurder. Van 1992 tot 1995 was zij Deken van de Orde van Advocaten te Amsterdam en vanaf 1995 tot 2002 was zij managing partner van Boekel De Nerée. Haar praktijk heeft zich inmiddels toegespitst op arbitrage en meditation. Els Swaab is onder andere bestuurder van de Nederlandsche Bank, de Stichting Democratie en Media, het Kadaster en het Nationaal Comité 4 + 5 mei.
6. Annemiek Siderius – Fentener van Vlissingen (46)
Annemiek Siderius – Fentener van Vlissingen is president-commissaris bij het handelsconcern SHV. Daarnaast is zij vice-voorzitter van de raad van commissarissen bij kabelproducent Draka en zit zij in de raad van commissarissen bij Heineken en de Nederlandsche Bank. Ondanks dat zij voor haar gezin heeft gekozen en niet meer fulltime werkt, maken haar commissariaten haar tot de machtigste vrouwelijke parttimer van Nederland.
7. Marjan Oudeman (49)
Marjan Oudeman is lid van het Executive Committee van Corus en is directeur van de Strip Products Division. Naast deze uitvoerende taak, draagt Marjan Oudeman bestuurlijke verantwoordelijkheid bij HKS Scrap Metals, de NS en het Ashore Hill Management College, dat managers in de staalwereld opleidt. Oudeman was de nummer 1 op de lijst van machtigste zakenvrouwen van Nederland van het weekblad FEM Business in november 2005. The Wallstreet Journal stelde in 2007 een lijst op van 10 Europese vrouwen om in de gaten te houden"Marjan Oudeman is een van de weinige vrouwen die het heeft geschopt tot een toppositie in de wereldwijd groeiende staalindustrie." Waarvan akte.
8. Joan Leemhuis-Stout (61)
Joan Leemhuis-Stout is opgeleid als ingenieur en afkomstig uit de waterhoek. Ze was dijkgraaf van Schieland alvorens in 1994 aan te treden als commissaris van Zuid-Holland. Helaas voor haar kwam er in 1999 een vervroegd einde aan die functie, vanwege de Ceteco-affaire, waarbij onzorgvuldig was omgegaan met de provinciale financiën. Maar hier bleek Joan Leemhuis-Stout geen blijvende schade van te hebben ondervonden, getuige haar indrukwekkende lijst bestuurlijke functies. Naast haar hoofdtaak als voorzitter NVZ (Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen) is zij verder bestuurlijk actief bij onder meer de Raad voor Verkeer en Waterstaat, het LSOP (Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut voor de Politie), TNO, de Stuurgroep evaluatie politieorganisatie en VNO-NCW.
9. Yvonne van Rooy (56)
Yvonne van Rooy is voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Na haar politieke carrière (onder meer staatssecretaris EZ in het kabinet-Lubbers II), vertrok zij in 1997 uit de politiek om zich in de universitaire wereld te begeven. Zij werd collegevoorzitter van de Katholieke Universiteit Brabant. Naast deze functies heeft Yvonne van Rooy ook altijd uiteenlopende bestuurlijke taken vervuld. Op dit moment is zij actief bij de Bank Nederlandse Gemeenten, het Nederlands Forum voor Wetenschap en Techniek, de VSNU, de Radboudstichting, de adviesraad van het Nexus Instituut en plaatsvervangend kroonlid van de SER.
10. Margo Vliegenthart (49)
Margo Vliegenthart is haar loopbaan begonnen als voorzitter van de Jonge Socialisten. In 1998 werd zij staatssecretaris voor VWS in het tweede kabinet-Kok. Na de, voor de PvdA teleurstellende, verkiezingen van 2002 trok zij zich uit de politiek terug. Nu is zij actief als zelfstandig adviseur en professioneel bestuurder. Bijvoorbeeld als kroonlid van de SER, bij het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidszorg en Ziektepreventie), het Universitair Centrum Sportgeneeskunde, de Diversity Council Deloitte, het Auditteam Voetbalvandalisme, de Sociale Verzekeringsbank, het UMC Utrecht, het pensioenfonds PGGM, de Rabo wielerploegen en het Waarborgfonds Kinderopvang.
11. Pauline Meurs (54)
Pauline Meurs is sinds 1997 verbonden aan de Erasmus Universiteit als bijzonder hoogleraar Management en Organisatie in de Gezondheidszorg en is tevens directeur van het Erasmus Centrum voor Management Development in de zorg. Daarnaast is zij lid van de WRR en vervult zij een aantal bestuurlijke functies bij onder meer de Alysis Zorggroep, het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de Van Spaendonck Groep, de Baak en het Rathenau Instituut. Ook zit zij namens de PvdA in de Eerste Kamer en is zij sinds 1 september voorzitter van ZonMw.
12. Edith Snoey (51)
Edith Snoey begon in 1978 als jongerensecretaris en beleidsmedewerker bij de Abva – de Algemene Bond van Ambtenaren. In 1990 werd ze bestuurder. In de loop der jaren sloot zij meerdere cao's af en verzorgde ze de pakketten van de sectoren welzijn, de sociale werkvoorziening, de thuiszorg en de nutsbedrijven. In 1997 werd ze in het dagelijks bestuur van AbvaKabo FNV gekozen. Edith Snoey is sinds 2005 de eerste vrouwelijke voorzitter van overheidsbond AbvaKabo FNV, goed voor 368.000 leden. Namens de FNV heeft Edith Snoey zitting in de SER. Daarnaast is zij bestuurlijk actief binnen het FNV Mondiaal, het ABP, PSI, Altersum en Hivos.
13. Erica Terpstra (64)
Erica Terpstra behoeft eigenlijk geen introductie. Iedereen kent haar als het voormalig stemmenkanon van de VVD en de huidige voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Maar dat is niet de enige taak waar Erica Terpstra haar dagen mee vult. Naast haar voorzitterschap is zij ook actief bij VNO-NCW, Novartis Pharma, het Ambassadeursnetwerk Besturen (bevorderen van deelname van vrouwen in besturen van maatschappelijke en politieke organisaties), het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Welten. Daarnaast heeft Erica Terpstra een goede band met Prins Willem-Allexander en mag zij zich tot zijn 100 intimi rekenen.
14. Dien de Boer-Kruyt (63)
Dien de Boer-Kruyt is persoonlijk adviseur en al sinds jaar en dag een van de meest invloedrijke vrouwen van Nederland. Zij heeft verschillende commissariaten, en dat dan ook nog eens bij zwaargewichten. Zij was commissaris bij Sara Lee/ DE en is dat nog steeds bij de Holland Beton Groep, Imtech, Elsevier/Reed Elsevier Finance, Allianz Nederland Groep en het Nationaal Register voor Commissarissen.
15. Lillian Gonçalves- Ho Kang You (61)
Lillian Gonçalves- Ho Kang You is van Surinaamse komaf. Haar man Kenneth Gonçalves, met wie zij samen een advocatenpraktijk runde, werd tijdens de Decembermoorden vermoord. In 1983 liep Lillian Gonçalves zoveel gevaar dat ze besloot met haar dochter naar Nederland te emigreren. Hier ging ze werken als advocaat en werd ze maatschappelijk actief, onder meer bij het Landelijk Bureau Racismebestrijding. Sinds 2001 was Lillian Gonçalves voorzitter van de Nederlandse tak van Amnesty International en met ingang van september 2006 is ze voorzitter van het International Executive Committee van Amnesty International te Londen. Ze is tevens bestuurder bij het Concertgebouw en het Prins Claus Fonds. Op 7 maart aanstaande zal de Aletta Jacobs Prijs 2008 van de Rijksuniversiteit Groningen aan haar worden uitgereikt.
16. Truze Lodder (59)
Truze Lodder's hoofdtaken als zakelijk directeur van de Nederlandse Opera en directievoorzitter van Het Muziektheater te Amsterdam liegen er al niet om, maar haar bestuursfuncties bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen, F. Van Lanschot Bankiers, I Care Productions, de Universiteit Maastricht, het VSB-fonds en het Nexus Instituut, laten zien dat deze dame als een spin in het web van bestuurlijk Nederland zit.
17. Marry de Gaay Fortman (42)
Marry de Gaay Fortman is juriste en partner bij Houthoff Buruma. Zij is gespecialiseerd in (ruimtelijk) bestuursrecht, aanbestedingsrecht, gezondheidsrecht en (commercieel) huurrecht. Naast de zorgsector is zij actief in de gereguleerde markten telecom en energie. Ze heeft een groot aantal bestuurlijke activiteiten waarmee zij haar agenda meer dan vult. Zo is zij onder meer betrokken bij de Nederlandse Juristenvereniging, de commissie ter beoordeling van goed bestuur en integriteit bij de Publieke Omroep, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Centrale Plancommissie, Royal Haskoning, het Waarborgfonds Kinderopvang en AMREF Flying Doctors Nederland. Ook maakt Marry de Gaay Fortman deel uit van de 100 van Prins Willem-Alexander.
18. Marike van Lier Lels (48)
Na haar conflict met Gerlach Cerfontaine moest Marike van Lier Lels weg als coo bij de luchthaven Schiphol. Op dit moment heeft ze geen operationele functie, maar is zij actief als adviseur en professioneel bestuurder. Bij een waslijst aan bedrijven en instanties is zij terug te vinden: KPN, USG People, Connexxion, TKH Group, Slavenburg Holdings, Maersk Nederland, de Algemene Rekenkamer, het ‘Innovatieplatform', de Design Academie Eindhoven, de Economische Adviesraad Dordrecht, het ‘Innovatieberaad Verkeer & Waterstaat' en het Critical Review Team Zuiderzeelijn.
19. Charlene de Carvalho-Heineken (53)
Charlene de Carvalho-Heineken, dochter en erfgenaam van Freddy Heineken. Bij het overlijden van haar vader in 2002 erfde zij 4,3 miljard dollar. Inmiddels is haar vermogen gegroeid naar 7,2 miljard. Charlene en haar man Michel de Carvalho, bankier te Londen, vervullen beide een functie bij Heineken. Sinds 1988 is zij lid van de Raad van Beheer van Heineken Holding en sinds 2002 gedelegeerd lid. Haar man is sinds 1996 commissaris.
20. Irene Asscher-Vonk (62)
Irene Asscher-Vink is hoogleraar sociaal recht. Zij promoveerde pas op haar 45ste en werd op haar 50ste hoogleraar in Nijmegen. Haar eerste voltijdbaan, want ze had daarvoor altijd parttime gewerkt, naast het opvoeden van onder meer zoon Lodewijk Asscher, de Amsterdamse wethouder. Nu is zij, na een periode van 18 jaar, net vertrokken als kroonlid van de SER. Verder bestuurt zij bij KLM, Nutricia, Arriva, Phillip Morris Holland en het College Bescherming Persoonsgegevens.
Top 5 Machtigste buitenlandse vrouwen in het Nederlandse zakenleven:
1. Linda Cook (49)
Executive Director Gas & Power, Royal Dutch Shell
2. Nancy McKinstry (48)
Ceo Wolters Kluwer
3. Barbara Kux (53)
Chief Procurement Officer, Royal Philips Electronics
4. Lutgart van den Berghe (56)
Buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Gent en de Vlerick Leuven Gent Management School. Lid van de RvC bij CSM, SHV, Solvay, Belgacom en Electrabel
5. Luella Gross Goldberg (70)
Lid van de RvC van de ING Group sinds April 2001