Hoe manipuleer je een rente? Voor het antwoord ga je te rade bij de boeven van Barclays.
Zij zetten de interbancaire rente naar hun eigen hand en kregen een tik van 200 miljoen dollar op de vingers. De schade voor de rest van de wereld kan enorm zijn. De gemanipuleerde Libor is een hoeksteen onder de dagelijkse financiële wereld. Van deze rente worden alle andere afgeleid.
Of vraag het aan de Rabobank. Dikke kans dat onze ethisch kampioen en topper uit de MT 500 het antwoord weet. Ook zij worden door de Amerikanen die het balletje bij Barclays aan het rollen brachten in het beklaagdenbankje gezet. Rest de vraag: hoe manipuleer je de rente en kan ik dat ook?
Enquête
Om met het makkelijke antwoord te beginnen. Nee, ik kan net zo min als u de rente in en gewenste richting manipuleren. Daarvoor moet je tot een select clubje banken behoren. Dat komt omdat de London InterBank Offered Rate, geen marktrente is. Deze rente komt niet tot stand doordat de wetten van vraag en aanbod vrijelijk hun werk kunnen doen. Nee, de Libor wordt vastgesteld op basis van een flits-enquête onder 18 banken. Waaronder dus Barclays en onze eigen Rabo. Het is een verrassend simpele vraag, zeker als je in aanmerking neemt dat rente voor hypotheken, bedrijfsleningen en consumentenkredieten allemaal afgeleid zijn van die ene libor (en voor de euro belangrijker Euribor.
“At what rate could you borrow funds, were you to do so by asking for and then accepting inter-bank offers in a reasonable market size just prior to 11 am?”
Help?
Tja, en dan moet je als bankier met grote belangen bij een bepaalde rentestand wel heel sterk in je schoenen staan om het ware getal te noemen. Zeker als je naaste collega’s je mailtjes als deze sturen:
“We have another big fixing tom[orrow] and with the market move I was hoping we could set the 1M and 3M Libors as high as possible” (May 31, 2006, Trader in New York to Submitter)
(voor meer juweeltjes van manipulatieverzoeken door de Barclayboefjes, kijk vooral op money for nothing, een helder expertblog over valutahandel)
Overigens wordt daar ook een bierviltjesberekening gepresenteerd van de potentiele schade. Al zal dat moeilijker te bewijzen zijn, omdat de manipulatie zowel een te hoge als een te lage Libor (en Euribor, waar hetzelfde verhaal voor geldt) tot gevolg heeft. Kort en goed: Als een manipulatie met slechts vijf basispunten afwijking (0.05) vier jaar doorloopt is de schade 2 biljoen.
Auw. En dan is het nog even afwachten of onze eigen met- de-poten-in-de-modder-bank, niet net zo schuldig is…