Onderzoek en technologie van de Universiteit Twente heeft in de afgelopen acht jaar 55 spin-offbedrijven opgeleverd. Zogenaamde business excellerators helpen de startende organisaties bij de eerste stappen richting succes.
De uitvinding van Bluetooth? Of van wi-fi? Allebei hebben ze raakvlakken met de Universiteit Twente, zegt Iddo Bante, managing director bij het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT). Door onderzoekers intensief te begeleiden, stimuleert de Universiteit Twente al twintig jaar een groot aantal spin-offbedrijven. Eén probleem keerde daarbij steeds terug: de meerderheid van de bedrijven steeg niet boven de tien medewerkers uit. Bante: "Vaak ontbrak de kennis daarvoor. Als een bedrijf wil groeien, is er op een gegeven moment bijvoorbeeld een nieuwe managementlaag nodig."
Ondernemende onderzoekers
Om dit proces te begeleiden en startende bedrijven sneller op weg te helpen, werkt de Universiteit Twente daarom sinds een paar jaar met business excellerators, ingehuurde experts die het bedrijf taken uit handen nemen. Bante: "Ze doen de eerste onderhandelingen, en begeleiden dus niet alleen op afstand."
Het zijn mensen die kennis hebben van de markt en door Bante met hulp van subsidiegeld bij de spin-offs worden betrokken. Huidige onderzoekers worden daarnaast met behulp van incentives gestimuleerd om met ideeën omtrent patentaanvraag te komen. Ze krijgen voor een goedgekeurde patentaanvraag een bonus plus een derde van de totale opbrengsten. Bante: "Zo hopen we ondernemende onderzoekers te creëren."
Tijdens de opening van het Twentse Smart Experience Lab, op 2 februari, waren ook enkele spin-offs van de universiteit aanwezig. In de filmpjes impressies van Xsens, dat 3D-trackingsystemen ontwikkelt, en Smart Signs, dat slimme bewegwijzering binnen gebouwen maakt.
Bekijk ook de filmpjes: