De business uit het nieuws van nu: Nederlandse industrie zakt terug, Victor Muller genaaid door curator en Charlene casht.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Nederlandse industrie heeft last van stijgende inkoopprijzen
De Nederlandse industrie heeft in oktober de bedrijvigheid zien dalen, dat blijkt vanmorgen uit een verse inkoopmanagersindex. Vanuit het buitenland blijven de orders echter stijgen. De daling was voorzien. Volgens NVI-hoogleraar Arjan van Weele van de TU Eindhoven zijn sterk stijgende inkoopprijzen de boosdoener. "Bedrijven zijn genoodzaakt hun verkoopprijzen te verhogen, wat remmend werkt op het aankoopgedrag van consumenten en bedrijven."
2. Victor Muller 'genaaid' door curator
Guy Lofalk, de curator van automerk Saab heeft met hulp van de Zweedse regering geprobeerd het bedrijf te onfutselen aan eigenaar Victor Muller en voor 1 miljoen euro te verkopen aan de Chinese autofabrikant Geely. Dat blijkt uit het Zweedse televisieprogramma Uppdrag granskning. Muller die niet op de hoogte was van de verkoopplannen van zijn automerk reageert volgens geluidsfragmenten in de uitzending verbolgen. "Je hebt er alles aan gedaan om me te naaien, dat is niet je werk. Er zijn andere mensen die me proberen te naaien, maar jij niet."
3. Charlene casht op aandeel Heineken
Heineken-telg Charlene de Carvalho-Heineken is de rijkste Nederlander. Dat blijkt uit de nieuwe Quotelijst van de 500 rijkste mensen. De familie Brenninkmeijer die vorig jaar op de eerste plek stond, is nog steeds hartstikke rijk, maar is door Quote naar een andere lijst geschoven, de familie-50 rijkenlijst, waar ze wel de nummer 1 positie innemen. Het vermogen van De Carvalho-Heineken zal door de koers van Heineken zijn gegroeid, zegt hoofdredacteur van Quote, Mirjam van den Broeke. "Ik geloof dat ze alleen al 108 miljoen euro heeft verdiend aan dividend het afgelopen jaar. Dus puur met dank aan de beurskoerzen."
En Heineken blijft aan de weg timmeren. Topman Jean-Francois van Boxmeer zegt vanmorgen in een interview met het Financieele Dagblad dat de brouwer stevig gaat inzetten op het Mexicaanse biermerk Sol. Sol moet naast Heineken de wereld gaan veroveren als premiummerk. Beleggers blij, Charlene blij.
4. Arcadis wil meer bedrijven overnemen
Advies- en ingenieursbureau Arcadis profiteert van een sterke groei in opkomende markten en heeft mede daardoor in het derde kwartaal winst en omzet zien stijgen. De groei werd versterkt door de overnames van EC Harris en Langdon & Seah. Voorlopig kan Arcadis de moeizame marktomstandigheden in Europa en ook steeds meer in de VS het hoofd bieden met groei in andere delen in de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat topman Neil McArthur blijft uitkijken naar nieuw over te nemen bedrijven om de positie van Arcadis te versterken, liefst in Brazilië, Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.
5. Intel favoriet onder studenten
De techstudent werkt het liefst bij Google, Microsoft, Intel, IBM, Apple en Amazon. Voor net afgestudeerde ingenieurs gelden Boeing, Intel, Lockheed Martin, General Electric, Raytheon Company en Nasa als favoriet. En business-georiënteerden willen bij voorkeur aan de slag bij Wells Fargo, Google, Target, Intel, JP Morgan Chase & Co of AT&T. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Eén bedrijf springt er dus uit: Intel wordt genoemd door afgestudeerden in alle richtingen. Ook een opvallende favoriet: Nasa.
6. Kabinetsplannen hakken er in voor beursgenoteerde bedrijven
Verschillende beursgenoteerde bedrijven in Nederland zullen de komende jaren last hebben van de nieuwe kabinetsplannen. Uitzenders, bouwbedrijven en producenten van luxe goederen die afhankelijk zijn van de thuismarkt komen onder druk te staan. Dat schrijven analisten van Rabobank in een rapport. Uitzenders Randstad en USG People worden het hardst geraakt. Zij zijn afhankelijk van economische groei, dynamiek op de arbeidsmarkt en banengroei. Als dat uitblijft kunnen ze minder vacatures plaatsen. Ook PostNL, waar personeel de grootste kostenpost vormt, wordt getroffen, net als bouwbedrijven BAM, Heijmans en Ballast Nedam die naast het personeel te maken hebben met materiële kosten.
7. Export blijft Rotterdamse haven stuwen, groei zwakt af
De Rotterdamse haven heeft last van de teruglopende wereldhandel. Als gevolg nam de groei in overslag van goederen af. Toch wordt nog altijd meer verwerkt dan in 2011. In de eerste 9 maanden van dit jaar was sprake van een stijging met 1,7 procent tot 333 miljoen ton aan goederen. Geheel met dank aan de export en de overslag van ruwe olie en minerale olieproducten. Agrarische bulkgoederen, ijzerserts, schroot en kolen doen het momenteel minder goed. Over heel 2012 wordt in Rotterdam desondanks gerekend op een lichte groei van in totaal zo'n 1 procent.
8. Weer wat vertrouwen in RIM?
De verwachtingen rond de lancering van de nieuwste Blackberry worden opgevoerd. Research in Motion (RIM) kondigde woensdag aan dat het testen van de nieuwste Blackberry 10 is begonnen en prompt steeg het aandeel met 4,7 procent. In de afgelopen maanden daalde het aandeel RIM met liefst 61 procent. Beleggers lijken weer wat vertrouwen te krijgen in het nieuw toestel. Volgens RIM-topman Thorsten Heins is de Blackberry 10 afgelopen week naar het laboratorium gebracht om door verschillende netwerkaanbieders te testen. "Dat is een belangrijke stap in het proces om de telefoon in het eerste kwartaal van 2013 op de markt te brengen". aldus Heins.
9. Getal van de dag: 11,6
11,6 procent. Niet eerder dan in september dit jaar was zo'n groot deel van de beroepsbevolking in de eurozone werkloos. De beste presterende landen zijn op dit moment Oostenrijk met een werkloosheid van 4,4 procent en Luxemburg met 5,2 procent, gevolgd door Duitsland en Nederland, beide met een werkloosheidspercentage van 5,4 procent. In probleemlanden Griekenland en Spanje is de werkloosheid weer verder opgelopen, voor de Spanjaarden van 22,2 procent in september 2011 naar 25,8 procent dit jaar. Bij de Grieken, die een maand achterlopen met de cijfers, van 17,8 procent in juli vorig jaar naar 25,1 procent in juli van dit jaar.
10. De koffieautomaat: het belang van goed leiderschap
Alle problemen in de wereld zijn terug te leiden tot waardeloze leiders die vooral aan zichzelf denken. Goed leiderschap is daarom van groot belang. Dat zei de tachtigjarige Amerikaanse managementgoeroe Ken Blanchard gisteravond tijdens het mini-seminar MBA in één dag van Tiggelaar, dat live werd uitgezonden op MT.nl. Nieuwsgierig naar de highlights van een avond vol managementinspiratie? We zetten ze op een rij.
Tot zover de business uit het nieuws van 1 november 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen?
-
Lees de 10 van gisteren