We weten wel dat slapen gezond is. Het liefst acht uur. Maar weet u wat melatonine is en dat Amerikanen 's werelds grootste snurkers zijn? Een rijtje feiten.
SLAAP
– We besteden dertig procent van ons leven aan slapen.
– Een volwassene heeft minimaal zeven a acht uur goede nachtrust nodig. Het biochemisch proces van ons lichaam heeft die uren slaap hard nodig.
– Melatonine is een belangrijk hormoon in de hersenen, dat de slaap-waakcyclus beïnvloed. Een stijging van de melatoninespiegel is een signaal voor het lichaam om te gaan slapen.
– We doorlopen verschillende fasen die we samen 'slaaparchitectuur' noemen. We slapen in steeds herhalende cycli van 90 tot 110 minuten NREM, gevolgd door REM-slaap. Die laatste neemt ongeveer een kwart van uw slaaptijd voor rekening.
NREM (Non-Rapid Eye Movement)-slaap:
Fase 1: lichte slaap – u bent half slapend, half wakker
Fase 2: echte slaap – deze treedt op na ongeveer tien minuten lichte slaap. Uw ademhaling en hartslag zijn regelmatig. Deze fase komt het meest voor gedurende de nacht.
Fase 3/4: diepe slaap – een belangrijke herstelfase tijdens de nachtrust. Ademhaling wordt langzamer en spieren ontspannen zich.
REM (Rapid Eye Movement)-slaap:
In deze fase heeft u de meest levendige en complexe dromen. Ademhaling kan onregelmatig zijn. Tevens een belangrijke herstelfase.
SLAAPTEKORT
– Driekwart van de managers slaapt zes uur en een kwartier per nacht. Zij lijden aan een slaaptekort, omdat de meeste deskundigen een nachtrust van acht uur aanbevelen.
– De ondervraagde managers in het Philips-onderzoek brengen wel iets langer in bed door: zes uur en 51 minuten.
– Bij de meerderheid zorgt slaaptekort voor slechtere prestaties op het werk.
– Amerikanen hebben het meeste last van een slechte nachtrust door stress op het werk. Ze doen er ook het langst over om in slaap te vallen en voeren de wereldranglijst aan als grootste snurkers.
– Japanners slapen korter dan andere nationaliteiten. Bijna iedereen (97 procent) slaapt minder dan de aanbevolen acht uur per nacht.
– Managers in het Verenigd Koninkrijk lijden meer productiviteitsverlies dan andere managers: meer dan tien dagen per jaar worden nadelig beïnvloed door een slechte nachtrust (versus het gemiddelde van 6,2 dagen).
– Duitse managers slapen een stuk korter dan een jaar geleden. Zij zijn vooral minder enthousiast als ze te vroeg van hun bed worden gelicht.
– Nederlanders slapen 24 minuten langer dan managers uit andere landen en vallen bovendien een stuk sneller in slaap. We liggen relatief weinig wakker van de economische crisis, en ook stress laat ons minder woelen dan andere nationaliteiten.
TIPS TEGEN SLAAPPROBLEMEN
Heeft u ook moeite om in slaap te komen? Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.
– Ga, indien mogelijk, steeds op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op. Dit brengt u in een goed ritme. Wat ook goed helpt is een vaste voor-het-slapen-gaan-routine te introduceren. Na een tijdje went u vanzelf aan uw vaste stramien van een kopje kamillethee, een boek en/of een yoga-oefening.
– Zorg gedurende de dag voor een goede afwisseling tussen lichamelijke en geestelijke activiteiten. Daar heeft u 's avonds ook profijt van.
– Zorg voor een rustige slaapomgeving: gebruik uw slaapkamer alleen voor slaap en seks, en niet om tv te kijken of sportoefeningen te doen. Natuurlijk is ook een goed bed een must, evenals de juiste temperatuur, mate van geluid en licht. Knellende kleding kan 's nachts ook irriteren.
– Kunt u niet in slapen komen? Sta dan op en ga iets doen waar u moe van wordt. Blijf niet liggen woelen en denken: 'ik moet al over drie uur en 23 minuten opstaan'. Draai bijvoorbeeld uw wekker om, dan weet u niet hoe laat het is.
Bron: Philips Healthcare, slaapklachten.nl en preventiegezondheidszorg.com/nachtrust.
Wilt u meer lezen? Klik dan hier door naar het artikel 'Manager kampt met slaaptekort'.