Ervaar je weerstand binnen je team? Bedenk dan hoe je een paard de drempel over trekt. Die tip geeft Podiumauteur Wendela den Tonkelaar om het probleem aan te pakken.
Wanneer een paard weerstand vertoont, heb je ineens 500 kilo paard dat niet meer met je mee wil lopen. Dan kan je heel hard aan het touw trekken, maar dat is natuurlijk een verloren zaak. Interessant genoeg is dit wel de strategie die veel managers kiezen, zowel met paarden als met mensen. Door de directe feedback van paarden leer je gelukkig heel snel wat wel en niet werkt. En het fijne is dat je dit dan ook bij mensen toe kan passen.
Weerstand tegen verandering
Zowel paarden als mensen hebben een voorkeur voor regelmaat en niet voor verandering. Onze hersenen hebben een voorkeur voor regelmaat en voor patronen. Voorspelbaarheid is voor onze hersenen prettig en kost weinig energie. Hierdoor ontstaat een natuurlijke weerstand tegen veranderingen.
Er zijn verschillende manieren waarop deze weerstand zich uit. Paarden rennen meestal heel hard weg. Bij mensen ligt het iets subtieler. Sommige mensen hebben de neiging om (net als een paard) te vluchten. Dit kan zich uiten in weglopen voor de situatie. Maar het kan ook subtielere vormen aannemen, zoals passiviteit, afwezigheid of zich richten op andere taken. Andere mensen hebben de neiging om te gaan vechten tegen de verandering. Dit kan zich uiten in het aanvechten van het beleid of in conflict gaan met de brenger van de boodschap. Het kan zich ook uiten in het (onbewust) saboteren van opdrachten, steeds in discussie gaan of mopperen.
Tijdverspilling
Weerstand bij medewerkers zorgt voor veel tijdverspilling. Vaak werkt weerstand ook aanstekelijk. In het begin vertoont slechts een medewerker weerstand, maar al snel worden het er veel meer. Voor jou als leider betekent dat dat het verminderen van de weerstand steeds meer tijd gaat kosten. Hierdoor gaat er onnodig veel tijd verloren. Tijd waarin je ook andere dingen had kunnen doen.
Fouten bij weerstand
Mensen zijn bang voor veranderingen en voelen zich niet erkent daarin. Dit zorgt voor onzekerheid, onzekerheid zorgt voor weerstand en weerstand uit zich in allerlei vormen. Dit gedrag roept bij jou als leider weer een reactie op en voor je het weet is iedereen kwijt waar het nou eigenlijk om gaat. De vijf meest gemaakte fouten door leiders waardoor de weerstand toeneemt:
- Negeren van weerstand: hierdoor wordt het alleen maar erger.
- Verbieden van het uitten van weerstand: dit neemt de weerstand niet weg, alleen de symptomen. (bijvoorbeeld het onderwerp reorganisatie niet toestaan op de agenda van het teamoverleg)
- Je eigen weerstand ontkennen: hier prikken mensen net zo gemakkelijk doorheen als paarden.
- Uitingen van weerstand persoonlijk opvatten: misschien roept dit gedrag bij jou irritatie op, of zelfs woede of verdriet. Bedenk je dan dat weerstand niet tegen jou als persoon bedoeld is, maar tegen de situatie.
- Eén methode toepassen om weerstand te verminderen bij alle persoonlijkheden in je team: verschillende persoonlijkheden vragen om verschillende aanpakken.
Weerstand wegnemen
Herken je deze fouten? Dan heb ik een troost voor je. Ze zijn heel makkelijk te voorkomen. Zodra je je er van bewust bent kan je gaan kijken wat wèl werkt. Wat werkt dan wel?
- Erken dat er weerstand is en benoem dit: dit neemt de aandacht weg bij de symptomen en brengt de aandacht naar de kern van het probleem.
- Leid de uitingen van weerstand in goede banen: en grijp de kans aan om de kern van het probleem te bespreken.
- Onderzoek je eigen weerstand: Je eigen weerstand wordt altijd weerspiegeld in je team. Als je zelf bijvoorbeeld onzeker wordt van een reorganisatie dan laat je zelf ook (onbewust) uitingen van weerstand zien. Je kan hier dan beter eerlijk over zijn.
- Zorg dat je zelfvertrouwen ‘fit en flexibel’ is: zodat je met een glimlach om kan gaan met weerstand. Wanneer je emotioneel reageert op weerstand, wordt de weerstand alleen maar groter.
- Erken dat elke medewerker uniek is: en pas je benaderingswijze daar op aan.
Onderliggende oorzaken en onzekerheden
Er zijn dus verschillende manieren om weerstand erger te maken. Vaak vervallen we in een discussie over de symptomen van weerstand. Maar alleen een gesprek over de onderliggende oorzaken en onzekerheden, zal uiteindelijk de weerstand verminderen. Door effectief en snel in te gaan op weerstand bespaar je uiteindelijk enorm veel tijd. Wat is jouw beste tip in het effectief omgaan met weerstand?
Over de auteur:
Dit artikel is geschreven door Podiumauteur Wendela den Tonkelaar, eigenaar van Onbewuster, dat managers aan de hand van leiderschapslessen met paarden helpt op een eenvoudiger manier meer te bereiken met hun team.
Over het podium:
Ook uw visie geven op ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Plaats een artikel op MT Podium. Log in op mt.nl/profiel en voeg onder 'activiteiten' uw artikel toe. Interessante bijdragen worden meegenomen in de nieuwsbrief en op home geplaatst. MT Magazine publiceert bovendien periodiek 'Het beste van MT Podium'.