In de ochtend kent Amsterdam-zuid een gewemel van fietsende vaders en bakfietsmoeders. Jonge ouders in krijtstreep op weg naar de Zuidas brengen eerst de kids naar de witte Montessorischool.
Het is duidelijk: er komen weer gezinnen in de stad. De negentiende-eeuwse wijken zijn hot voor hoog opgeleide professionals. Deze mensen gaan niet meer naar de Vinexlocaties maar zoeken hun heil in de pittoreske wijken.
Dit gebeurt niet alleen in Amsterdam maar in alle grote steden van de wereld, aldus economisch geograaf Richard Florida, die beroemd werd met zijn ideeën over de creatieve klasse. In New York, Sjanghai, Londen, Berlijn, overal zie je professionals naar de stad terugkeren. Manhattan kent op dit moment zelfs een kleine babyboom. Deze trend heeft meerdere redenen.
De esthetische aantrekkingskracht van deze wijken staat buiten kijf. Want ook al wordt er steeds mooier gebouwd in de suburbs, het blijven monotone nieuwbouwwijken en jonge professionals moeten die niet meer. Daarbij gruwen ze van het forensen. De dagelijkse files naar de Zuidas hakken te diep in op de work/life balance. Op fietsafstand van je werk wonen is dé norm. En met de hogere benzineprijzen is die heel verstandig. Maar de belangrijkste reden van de terugkeertrend ligt dieper. Moderne ouders willen een steedse opvoeding voor hun kinderen. Wereldsteden bruisend, kosmopolitisch en avontuurlijk. Ze dagen uit en doen een beroep op je vrijzinnigheid en creativiteit. En daar kan En daar kan je als kind niet vroeg genoeg mee geconfronteerd worden, vinden zij. Dat is goed voor later, voor hun carrière in de globale wereld. Daarom fietsen er weer jonge ouders in de stad.
Joep Schrijvers is auteur van ‘Hoe word ik een rat' en andere kritische boeken over management, mens en maatschappij.